Orman yangınlarının %90'ı insan kaynaklı olması nedeni ile ormanları hem çöpten hem de yangınlardan koruyacak ‘Orman Benim’ projesi 81 İlde hayata geçirildi. Sosyal Sorumluluk bilinci yüksek proje kapsamında Çanakkale’de de ormanlar atıklardan temizlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarını önlemek için orman yolları, yangın önleme şeritleri, orman bakımı, enerji nakil hattı altları yakınında yanıcı etmenlerin temizliği gibi birçok çalışma gerçekleştiriliyor. Ancak ülkemizin yüzde 30’u ormanlarla kaplı olunca ve alanın büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda bu alanı çöp ve atıklardan arınmış hale getirmek, temiz tutmak, korumak sadece bir kurum tarafından yapılması büyük bir güç oluyor. Bu nedenle toplumda çevre bilinci oluşturmak ve  ormanları temiz tutmak amacı ile  ‘Orman Benim’ projesi başlatıldı.

Orman yangınlarının %90'ı insan kaynaklı nedenlerle başladığını düşündüğünde Doğaya atılan cam, plastik, kağıt vs. gibi atıkları yangına neden oluyor. Artan küresel ısınmanın da etkisi ile yangınların giderek arttığı ülkemizde bu yıl, yangınları en aza indirmek amacı ile 81 ilde başlatılan ‘Orman Benim’ projesi ile  ormanlar temizleniyor.  Ülke genelinde Orman Bölge Müdürlükleri himayesinde gerçekleştirilen program kapsamında  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu kampüsü içerisinde bulunan ormanlık alanda orman temizliği gerçekleştirildi.  Programa Çanakkale Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, Kurum ve daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte  bir açıklama yapan ve ormanlarda çıkan yangında neden olan atıklara değinen Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci,  projenin sorumluluk bilinci açısından önemli olduğunu belirtti. Demirci ayrıca, çıkan yangınların yüzde 99’unun insan kaynaklı olduğunu belirtti. “Güzel bir etkinlik oldu. Amacımız çevrenin daha temiz olması özellikle küresel ısınmadan kaynaklanan son yıllardaki orman yangınlarındaki artışa dikkat çekmek ve yangın çıkmadan tedbir alabilmek. Çıkan yangınların yüzde seksen yedisi insan kaynaklı. Yanan alanların da yüzde doksan dokuzu insan kaynaklı. Bunu kaynağında yok etmek için, yangına çıkmadan önlemek için bu proje başlatıldı” dedi.

 

Burcu Erdal