Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından “Rüzgar Enerjisi Memleket Meselesi” sloganıyla 8. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi 5-6 Kasım 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Kongreye Güney Marmara Kalkınma Ajansı’da (GMKA) katılım gösterdi.
 
Kongreye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in yanı sıra rüzgar enerjisiyle ilgili kamu kurumları, özel sektör temsilcileri ve akademisyenler katılım sağladı. İki günlük kongrede rüzgar enerjisi sektörü, küresel görünümden tedarik zincirine, dijitalleşmeden finansman modellerine kadar geniş bir perspektifle dokuz farklı oturumda alanının uzmanları tarafından değerlendirildi. Kongre kapsamında ayrıca fuar stantlarında yeni teknolojiler tanıtıldı ve ikili iş görüşmeleri yapıldı.
GMKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Güç Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Akademisi Oturumuna Konuşmacı Olarak Katıldı. GMKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Güç, Rüzgar Enerjisi Akademisi Oturumunda Güney Marmara Bölgesi’nin Türkiye’nin yenilenebilir enerji eğitimi üssü olduğunu anlattı. Moderatörlüğünü ETKB Yenilenebilir Enerji Kaynakları Proje Geliştirme ve Takip Dairesi Başkanı Mustafa Çalışkan’ın yaptığı oturuma Borusan ENBW Genel Müdür Yardımcısı ve TÜREB Eğitim Komisyonu Başkanı Tuna Güven, Balıkesir Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı ve Mekatronik Bölüm Başkanı Dr. Sabri Bicakci, Alman – Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Dr. Thilo Pahl ve Mesleki Yeterlilik Kurumu Meslek Standartları Dairesi Başkanlığı’ndan Hülya Toklu da konuşmacı olarak katıldılar.
Oturumda, başta yerli rüzgar sanayisinin gelişmesi için nitelikli personel yetiştirmenin zorunluluğu üzerinde duruldu. Ayrıca, kurulu türbinler yaşlandıkça bakım gereksinimlerinin artacağı ve bunun personel ihtiyacını katlayacağı görüşü dile getirildi. Rüzgar enerjisi ekosisteminin geliştirilmesi için, mühendislikten danışmanlığa, teknikerlikten, araştırmacılığa kadar çok geniş bir personel gereksinimi olduğu vurgulandı.Abdullah Güç, oturumda Güney Marmara bölgesinin yenilenebilir enerji görünümünü ortaya koydu ve ajansın yenilenebilir enerji eğitimi için bugüne kadar yapmış olduğu toplam projeler ve bunların sonuçlarından bahsederek, Güney Marmara Bölgesi’nin bir enerji eğitim üssüne, bununla beraber bir üretim merkezine dönüşmekte olduğunu ifade etti. Genel Sekreter Vekili Abdullah Güç ile Proje Geliştirme ve Program Yönetim Birimi Başkanı Osman Erol İnce kongrenin diğer oturumlarına ve ikili veya çok taraflı görüşmelere katılarak Güney Marmara Bölgesi’nin yenilenebilir enerji alanında yaptığı faaliyetlerden bahsettiler.

 


Kaynak: Haber Merkezi