İZNİ VEREN ‘ENERJİ’,
İPTAL DİYEN ‘ÇEVRE’
‘RUHSAT İPTAL’  ÇIKIŞINA, BÖLGE HALKINDAN TEPKİ GELDİ;
”BUNUN ADI KANDIRMA…!”

-CHP’ li Vekil Ceylan’ ın açıklamasında yer alan ifadelerin, gerçeği  yansıtmadığını ileri süren Balaban yaşayanları, yanıtı merak edilen bir soruyla geldi;
“Ruhsat iznini iptal edecek yetkili makam,  Enerji Bakanlığı değil mi?”
-Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dile gelenleri, yaptığı yazılı açıklama ile kamuoyuna yansıtan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ ın ifadeleri, Balaban’da şok etkisi yarattı.
-Kirazlı köy muhtarı Orhan Can; “Yöre insanlarımıza iş imkanı sunan, geçim kaynağına dönüşen Maden şirketi için Ruhsat iptal kararının bulunmadığın öğrendik. 
İş, aş imkanı bulan köylülerimiz rahat bir nefes aldı. “ diyerek, son durumu özetledi.
“BU NE SESSİZLİK?”
-Çanakkale merkezine kuş uçumu 15 kilometre mesafede, Saraycık ve Sarıcaeli köyleri sırtları başta, civar bölgede RES Tribünleri etrafında gerçekleşen ağaç kesimlerini örnek gösteren Maden sahasındaki köylerin yaşayanları, söz ettikleri Ormanlık alandaki düz kesime tepki verdi.
‘BU KESİLENLER, SEPETLİK SAZ MI?’
 “Balaban’daki tepkinin nedeni ağaç ise, bu kesilenler sepetlik saz’ mı da susuluyor?” diye soran köylüler; “Biri deyiverse de, biz de öğreniversek”  dedi.

İZNİ VEREN ‘ENERJİ’,
KONUŞAN ‘ÇEVRE…’

CHP’ li Vekil ceylan’ ın sözleri, Balabanlıdan yanıtı merak edilen soru üretti.
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ ın,”Bütçede Çevre Bakanına Atikhisar’ı Sorduk. Bakan kayıtsız kalmadı. Almos Gold’a artık ruhsat yok..” şeklindeki açıklamasına, çevreci tepkilerin odağındaki Balaban bölgesi yaşayanlarından soru geldi; “Maden işletmeciliğinde izinlerini kim veriyor?”
İŞSİZ VE AŞSIZ MI KALALIM?
Devlet yetkililerinin beyan ettiği sayının üzerinde ağaç kesimi yapıldığı iddiasıyla, çevreci bakışın odaklandığı maden sahasında,  civar köylerden birçok kişinin iş ve aş bulduğunu savunan Balabanlılar; “Biz işsiz kalalım, aşımızdan olalım ısrarcılığındakiler, başka kesimleri görmezden geliyor” diyerek, tepki verdi.
 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Enerji Bakanlığı’ nın yetkisindeki konudaki değerlendirmesi için,  CHP’ li Çanakkale Milletvekili Özür Ceylan’ ın getirdiği yorumun gerçeği yansıtmadığını öğrendiklerini söyleyen civar köylerin muhtarları; “Maden şirketinde iş bulan köylülerimiz ekmek kapılarının kapanacağı endişesine kapıldı. Haliyle de bize araştırma yapmak görevi düştü. Maden şirketlerinin ruhsatlarını veren ve iptal edebilen Çevre ve Şehircilik bakanlığı değilmiş. Endişe sona erdi” şeklinde konuştu.
Maden sahasına komşu, Kirazlı köy muhtarı Orhan Can ise; “Yöre insanlarımıza iş imkanı sunan, geçim kaynağına dönüşen Maden şirketi için Ruhsat iptal kararının bulunmadığını öğrendik.  Civar köylerden pek çok aile için geçim kapısı olan, iş, aş imkanı sunan şirketin faaliyetlerinin süreceğini öğrenen insanlarımız, kelimenin tam şekliyle rahat bir nefes aldı. ‘’ diyerek, son durumu özetledi.

DÜZ ARA KESİME TEPKİ GELDİ.KÖYLÜLER SORDU;
“BU NE SESSİZLİK?”
Balaban ‘da ki maden sahası civarındaki ağaç kesimlerini öne sürüp, çevre felaketi yaşanmışçasına verilen tepkilerin benzerinin, Orman Bakanlığı’nca yapılan kesim sahalarına gösterilmemesine; “Bu ne perhiz, ne lahana turşusu” diyerek tepki veren Balabanlılar;
“Bizdekiler ağaç, bu kesilenler sepetlik saz” ifadesiyle, manidar bir tanımda bulunup, çevrecilerin düz ara kesimlere sessizliğinin nedenini sordu.
Çanakkale merkezine kuş uçumu 15 kilometre mesafede, Saraycık ve Sarıca eli köyleri sırtları başta, civar bölgede RES Tribünleri etrafında gerçekleşen ağaç kesimlerini örnek gösteren Maden sahasındaki köylerin yaşayanları, söz ettikleri Ormanlık alandaki düz kesime tepki  verdi.
 “Balaban’daki tepkinin nedeni ağaç ise, bu kesilenler sepetlik saz’ mı da susuluyor?” diyerek seslerini yükselten köylüler;
“Ağacın cinsine, türene mi tepki veriliyor. Yoksa, kesimi yapılan alanın coğrafi durumuna göre mi? Şimdilerde dümdüz kesilen alanlar, yoksa Kazdağları na çok mu uzak?” diye de sordu.

Erdem Sürek