Dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen, Mersin’de buzul döneminden kalıntılar taşıyan Gilindire Mağarası'na dalış yaparak, mağara dalışında kadınlar paletsiz dünya rekorunu kırdı. 

Gilindire Mağarası'nda, 'Paletsiz Kategori'de rekor denemesi gerçekleştiren milli sporcu Şahika Ercümen, bu alanda kadınlar paletsiz dünya rekoru olan 90 metre sınırını aşarak dünyada ilk kez bir mağarada, tek nefeste 100 metre su altından gitmeyi başardı. 

Yeryüzünden 560 merdiven yardımı ile inilen Gilindire mağarası ve en alt nokta da bulunan Aynalı göl 4. buzul döneminden günümüze kadar varlığını koruyor. Tatlı su ve tuzlu suyu birlikte barındıran göl şu zamanlarda 21-22 derece sıcaklıkta. Mağaranın bilinen tek hava girişinin olması, nem oranının çok yüksek olması ve kapalı ortam olması gibi özellikleri serbest dalış yapılmasını bir hayli zorlaştırıyor. Göl yüzeyinde oksijen seviyesinin kısıtlı olması, nemin yüksek olması nefeslenme konusunda rahatlığı ortadan kaldırıyor. Ülkemizin yeryüzü güzelliklerinin yanında mükemmel güzellikte bu oluşumunu tanıtmak için Şahika Ercümen Gilindire mağarasında 28 Ekim tarihinde paletsiz 100 metre dalışını gerçekleştirerek bir dünya rekoru kırdı. 
Spor otoriteleri Astım hastası olan birisi için yerin ortalama 500 metre altında, nem oranı çok yüksek, kapalı bir alan ve oksijen oranı ciddi düşük seviyelerde bir ortamda rekor denemek saygı duyulması gereken bir cesaret örneği olduğunu belirtti. Ercümen ülkenin değerlerinin tanıtılması ve Dünya'ya duyurabilmesinin en büyük hedefleri olduğunu belirterek, değerlere sahip çıkılması ve duyurulması gerektiğini vurguladı.