.

Öyle sözler edilmiş ve bu öyle sözlere, öyle sorular gelmiş ki, gelen yanıtlar da öylesine dikkat çekiciymiş.
Şahsen gidip dinlemedim ve haliyle soru da yöneltmedim. Ne var ki, giden arkadaşların dilinden o anları bir güzel yaşadım sanki.
İptal kararı var bildiğimiz festival için, Çanakkale’nin dinamiklerinden gelen öneriler adeta hayat bulmak üzere bekleyişte kalacak. Yani, denilenlerden ben bu kanata vardım.
Dünden bahsedeceğim. CHP’ li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ ın sözlerinden.
Ülke genelindeki ekonomik sıkıntılardan Belediye bütçesinin de etkilenmesinden dolayı, daha önce iptal kararı verilen 56. Uluslararası Troia Festivali'ne ilişkin görüş alışverişinde bulunmak, bundan sonraki süreçte Uluslararası Troia Festivali'nin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve içeriğinin geliştirilmesi amacıyla kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi sayın Başkan.
Yarım asırlık Uluslararası Troia Festivali'nin konuşulduğu bu önemli toplantıya, Başkanı Ülgür Gökhan yanı sıra, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclisi Grup Başkanvekilleri ile kentteki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daha sı  Esnaf ve Sanatkârlar Odalarının temsilcileri de katılım gösterdi.
Bu önemli buluşma sırasında alınan toplantı notlarını, basın mensuplarıyla paylaşan sayın Başkan, ‘hem bu sene, hem de ileri ki yıllar için’ festivalin sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda görüşlerin geldiğini söyleyip;
“Belediye bütçesinin kaynaklarının oldukça düştüğünü, vatandaşın ödeme zorluğu içerisinde bulunması nedeniyle Belediyeye olan borçlarını ödemede sıkıntıların olduğunu, Ankara'dan gelen vergilerden kesilen payların düşmüş olması dolayısıyla İller Bankası paylarının da düşmesi gibi nedenlerle bu yıl Troia Festivalimizi yapamayacağımızı daha önce mecliste de konuşmuştuk.” Hatırlatmasıyla devam etmiş.
Demişler ki; “Geçtiğimiz günlerde Ankara'ya gerçekleştirdiğimiz ziyaretimizde Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan, bu festivalin bir biçimde İl Özel İdare'nin, Gestaş'ın ve diğer kurumların sponsorluğuyla yapılabileceğini belirtmesi üzerine biz de memnuniyetle bir inceleyelim, olabiliyorsa yapalım dedik.
Şimdi de bununla ilgili bir toplantı düzenledik. Bu konuda bir çalışma yapacağız”
Bu sözlerin, son bölümü hayli dikkat çekiciydi bence.  Çünkü, İktidar kurmayı sayın vekil Turan’ ın gösterdiği bir adres vardı ortada.
Peki şimdi ne mi olacak? Anladığım kadarıyla,  bu festival olacak da, tarihi ve kimin yapacağı net değil.
Meslektaşlarımın soruları gelmiş, adeta sıralanmış. Sorulara da yanıtlar gelmiş haliyle.
STK’ lar ile geçekleşen toplantının sonucu var bir de…
Misal; Bu sene küçük çaplı da olsa bir festivalin yapılıp yapılamayacağına ilişkin inceleme yapılacağı denilerek, sonçtan bahsedilen anlar.
Bu konuda, bendenizin pek anlamadığı bir şeyler vardı ya ortada, neyse…
İyisi mi edilen sözler diyeyim ve sayın başkanın dedikleriyle, STK’ larla düzenlenen toplantının özeti bu diyerek de, Başkan Gökhan’ ın dedikleriyle devam edeyim
Sayın başkan Gökhan; “Festivalin daha ileri bir tarihte yapılması konusunda bir fikir ortaya çıktı.
Yani 10-16 Ağustos'ta değil, 10 Eylül'e kadar bir süreçte yapılmasının daha uygun olacağı konusunda bir görüş oluştu.
Bu yılla ilgili, en azından sembolik olarak yapabilmek için bir arayışımız olacak.
Tabi bunun için yeniden organize olmalıyız. Ayrıca bu, ilgili birimlerle sponsorluk anlamındaki taleplerimize verilecek cevaplara da bağlı.
Çanakkale Belediyesi olarak tabi destek veririz ama gerekli katkıları sağlamak zorundayız.”
BU KONU ÖNEMLİ. ‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK…’
Truva, Troya, Troia. Binlerce yıldır var ve biliniyor. Adını taşıyan Festivali de hep olmalı. 
Sürdürülebilirlik,  elbet önemli mesele. Gerçi bu konuda dile gelenleri, elden geldiğince kaleme alsak da,  bir noktada yetersiz kalıyor sanki bu önemli değerlendirmeler.
Ne var ki, sayın başkan bir söz ediyor ve adeta, ‘Sürdürülebilirlik’ vurgusuyla, yürekleri de bir güzel okşuyordu.
Başkan Gökhan şöyle diyordu; “Bu toplantının en önemli çıktısı şu oldu; bu festival konseptinin, içeriğinin ve sponsorluk konularının yeniden değerlendirilmesi için bir çalışma yapılması kararı çıktı.
Bu festivali sadece Belediyenin planladığı, yaptığı bir festival değil, aynı zamanda bir komitenin hatta belki bir vakfın veya buna benzer bir oluşumun üstlendiği ama Belediyenin de başında olduğu, sürdürülebilir bir yapıya dönüşmesi için görüşler bildirildi.
Bu ekonomik sıkıntıların seneye de devam etmeyeceğini kimse garanti edemez.
Dolayısıyla güçlü sponsorların desteği alınabilirse ve daha kurumsal hale gelirse, daha iyi olacağı konusunda görüş ortaya çıktı.
Biz de oturup bu konuda küçük bir komisyon kurarak, özellikle turizmciler, üniversitenin turizm bölümü ve ilgili STK'lar olmak üzere önümüzdeki yıllarla ilgili bir çalışma yapacağız.
Bu toplantı verimli bir toplantı oldu. Bu sene festival olur, olmaz bakacağız ama festivalin ileriki yıllarda da sekteye uğramaması için ana sponsorlar kanalıyla, hep birlikte, sadece Belediyenin değil, Çanakkale'nin konuyla ilgili oluşumlarının ve kurumlarının da işin içinde olduğu bir sürece evrilmesi için çaba gösterilecektir.”
‘Haydi inşallah’ diyerek, bekleyeceğiz artık. Belki de dile geldiği gibi, Eylül’ü. Olmadı, Ekim…