Şekeri okudunuz, kelimeyi gördünüz, ağzınıza TAT, yüzünüze gülümseme, zihninizde şekerler sıralandı, rengarenk !..

Şekeri okudunuz, kelimeyi gördünüz, ağzınıza TAT, yüzünüze gülümseme, zihninizde şekerler sıralandı, rengarenk !..
Yalnız, her şeker TAT verir mi, düşünmediniz, şeker aynı zamanda  Farsça’dan da olsa SAKAR-SARKARA kökünden de gelse; bu kelimenin ünsüz seslerinin ŞKR’den oluştuğunu görünce, TAT verene ŞÜKÜR etmek çıkar mı bilmem, ama halk arasında sağlıklı olana TATLI, sağlıksız-hastana olana ise vatandaş TADI yok diye cevap verir ki, sağlığı verene veya hayatımızı sağlıklı kılana ŞÜKÜR anlamı çıkar gibi geliyor baba…
Bu çok düşünüş de olsa, aklıma geldi…Farsça-Arapça arasında hem coğrafi komşusallık hem dini düşünsellik hem söylemsel şekilsellik aranırsa; bu kelimenin ANLAMSALLIĞI (semantik) içinde ŞÜKÜR çıkabilir mi? Türk Dili üzerinde çalışanlar bana kızabilirler, fantezi yapıyor diyebilirler de günümüzde bilen-bilmeyen DİLİMİZLE, dil kurallarıyla oynuyorlar, yeterli ve kalıcı kural da koymuyorlar, ben de böyle bir fanteziyi ŞEKİLde değil, ANLAMDA uçlaştırarak; şekeri-ŞÜKÜRE, şükürü-ŞEKERE bağlayarak, Tanrıya olan bağlılığımızı bu anlayışla perçinleştirmek güzel olur…
şeker
Farsça şeker
1. isim Şeker kamışı, şeker pancarı, patates, havuç, mısır, buğday vb. bitkilerin sap ve köklerinin öz suyundan veya nişastasından çıkarılan, birleşiminde karbon, oksijen ve hidrojen bulunan, beyaz, suda eriyen, mayalanabilen ve çoğu tatlı olan maddelerin genel adı.
2. sıfat, mecaz Sevimli, cana yakın ve güzel, http://sozluk.gov.tr/
Kelime Kökeni
Farsça ve Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) şakar  "şeker kamışından elde edilen tatlı madde" sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir. Farsça sözcük Pali (geç Sanskrit) dilinde aynı anlama gelen sakkhara sözcüğünden alıntıdır.
Bu sözcük Sanskritçe sárkara 1. çakıltaşı, 2. külçe veya kristal şeker" sözcüğünden alıntıdır.
https://www.etimolojiturkce.com/kelime/%C5%9Feker
 
İnsanlara bakışımzı 2. maddede yer alan tanımla vermeye çalışalım, bizim asıl gelmek istediğimiz nokta da bu. sıfat, mecaz Sevimli, cana yakın ve güzel …
 
İnsana şeker sıfatı verdiren; cana yakınlığı, sevimli ve çıkarsız iletişimi olup, jest ve mimiklerindeki sıcaklık, gözlerindeki parlaklık, ses tonundaki tutarlılıkla, onu şeker yapan söylemindeki ciddiyeti ve samimiyetidir. İşte, bundan sonra tabii TAT olan ŞEKER kendiliğinden oluşur…Şekersiz ( yapmacık olmayan, içten ), ŞEKER kendiliğinden ortaya çıkar…
 
Şekersiz, şeker olan insanlar; bulunduğu her yerde aranır-sorulur, gerekirse onun için insan yorulur, yorulan insan yorgunluk nedir, bilmez; O ŞEKERSİZ genlerden gelen şekerli, haliyle, tavırlarıyla, iletişimiyle ŞEKERLİ-ŞEKERSİZLERE de  model olur…
 
TAT önemli; tadı veren evlât önemli, tadı veren aile önemli, tadı veren eş önemli, tadı veren iş önemli, tadı veren diş-dil önemli, tadı veren kişi önemli, KİŞİLİKTE şekersiz ŞEKER olmak önemli…
 
Toplumda şekersiz-şekerliler revaçta, iş yapıyor, aş yapıyor, sonrada dönüp herkese ÇİŞ yapıyor. Yapılan ÇİŞTEN koku geliyor, toplumun huzuru kaçıyor, kaçan huzur baharı KIŞ yapıyor…
 
Şekersiz-şeker iş bilir, aş bilir, vefa bilir, söz bilir, hatır bilir, haram yemez, ELİF bilir, VAV bilir, bilgi bilir, ilgi bilir; silgi bilmez, sövgü bilmez, sevdiğini can bilir, sevdiğini de heyecan bilir
 
Şekersiz-şekerler çoğalırsa, aileye-topluma kusur olmaz, huzur gelir, güleç yüz gelir, tatlı söz gelir, yalan biter-yalancı gider, şekersiz-şekerler TAT verir; TAT sağlık demektir, sağlık da TADI sürekli ve çıkarsız kılmaktır…
 
Çalışmayanlar, üretmeyenler, gazete köşesine yazılarımızı yerleştirmeyi beceremeyenler, ŞEKERLİ – ŞEKER de olsalar, İŞ-AŞ çıkaramazlar… Bunlar çıkarsa çıkarsa GÖZ çıkarırlar, KAŞ yaralar, beceriksizliklerinden dolayı gelene-gidene DİL çıkarırlar; sonunda da kalırlar…ŞÜKÜRÜ, şekere karıştırıp yerler, ŞEKER hastalığı üretirler, yaşadıkları ailede-toplumda AS-ALAK olurlar…!?
 
  Yaşlandıktan sonra şekersiz şeker sıfatı alanlar, gençlerin gönül eğlendirmelerinden başka bir şey değildir.
 
   ŞEKERSİZ-ŞEKERSENİZ  korkmayınız, ŞEKERLİ-ŞEKERLERİN kalıcılığı sahte, sevgisi az, ruhları bozuk, tuzları bile KOKUKTUR…
 
 Sizleri seviyoruz, BABALAR gününüz kutlu olsun, ŞEKERSİZ ŞEKERLER !...
 
                                                                                    16.06.2019
                                                                         Dr. Hayrettin Parlakyıldız
                                                                         Kıbrıs İLİM Üniversitesi
                                                                   E-posta: hparlakyildiz@mynet.com