Bayramı kutladığımız günlerde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı sayın Uraloğlu açıkladı bahsettiğim bu gelişmeyi.

Büyük harflerle, şöyle dile getirildi gelecek olan; “YOLLARIMIZI AKILLANDIRIYORUZ, HAYATLARI KURTARIYORUZ”

Yollar, otonom teknolojiler ile donatılıp, güvenli yolculuklar amaçlanıyor canım ülkemde

 Ara başlıklar açılıp, detaylıca söz edilen konu şu kısacası.

“YOLLARIMIZI OTONOM TEKNOLOJİLERLE DONATIYORUZ”, “ÜLKEMİZİN AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİNİ YERLİ YAZILIMA KAVUŞTURUYORUZ”, “K-AUS TEST VE UYGULAMA KORİDORU KURULUYOR”

Sayın bakanın dediklerine döneyim şimdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yollarda güvenliği en üst düzeye çıkarmak amacıyla akıllı ulaşım sistemlerini ülke çapında yaygınlaştırdıklarını belirtip;

“Yollarımızı akıllı ve otonom teknolojilerle donatarak emniyetli yol altyapısı tesis ediyoruz, hayatları kurtarıyoruz. 3 ayrı başlık altında projelendirdiğimiz sistem kapsamında İstanbul’da K-AUS Test ve Uygulama Koridoru uygulamasını başlatacağız. Pilot bölge olarak Antalya’yı seçtik. Ancak bunu yaparken yerli ve milli teknolojiye önem veriyoruz. Karayolları Genel Müdürlüğü Ana AUS Merkezinde hizmet verecek ve tüm kurulacak sistemlerin yazılım altyapısını oluşturacak Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi Yazılım Platformu ve Mobil Uygulaması’nı hayata geçiriyoruz” ifadelerini kulandı.

Kısacası, doğu-batı, kuzey-güney demeden Türkiye’yi baştan başa yüksek standartlı yol ağıyla kuşattıklarını dile getiriyordu sbayı4n bakan.

Bölünmüş yol ve otoyol yapımına büyük önem verdiklerini vurgular iken, 2002 yılında sadece 6 şehrin birbirine bölünmüş yol ile bağlı olduğunu anımsatıp, bu sayının şu anda 77’ye çıktığını vurguluyordu ayrıca sayın Bakan.

Detaylar veriyordu açıklamasında;  “Şu anda bölünmüş yollarımız bütün yol ağımızda hareket eden trafiğin yüzde 83’üne hizmet verir hale geldi. Karayollarımıza yaptığımız yatırımlar sayesinde 100 milyon taşıt-km başına hayatını kaybeden kişi sayısında yüzde 81’lik bir azalma sağladık. Ancak bununla yetinmiyoruz, yollarımızı akıllı ulaşım sistemleri ile donatarak yol güvenliğini en üst düzeye çıkartıyoruz. Akıllı ulaşım sistemleri ile hayatları kurtarıyoruz” der iken..

Ne anlama geldiğine bakalım şimdi. “AUS Merkezi Yazılım Platformu ve Mobil Uygulaması Devreye Alınacak” açıklamasında geçenlerin.

Dikkatimi ayrıca bir çekti, ne de teknik bir konuymuş bu meğer.

 

Bakan Uraloğlu, kara yolu altyapısını inşa ederken teknolojideki gelişme ve küresel trendleri dikkate aldıklarının altını çiziyordu.

Akıllı ve otonom teknolojiler sayesinde hızlı ve emniyetli yol altyapısı tesis ettiklerini vurgulayıp, şöyle anlatıyordu bu önemli konuyu.

Araçların otonom sürüş sistemleri için yeni gelişen altyapıyı hazır hale getirmeye devam ettiklerinin de altını çizerek;

“Yollarımızı ulaşımda 'aklın yolu' dediğimiz akıllı ulaşım sistemleri ile donatmaya devam ederken, tüm sistemlerin de milli ve yerli olmasına özen gösteriyoruz. Bu Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine (K-AUS) Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi’ni başlattık. Proje kapsamında Türkiye’nin e-devlet altyapısına da kuran Türksat A.Ş., K-AUS Yazılım Platformu’nu yerli ve milli imkanlarla geliştirecek. İşin süresi 24 ay, bakım devresi de 12 ay olarak belirlendi. 3 ayrı başlık altında projelendirdiğimiz sistem kapsamında ilk olarak İstanbul’da K-AUS Test ve Uygulama Koridoru uygulamasını başlatacağız. Pilot bölge olarak Antalya’yı seçtik. Karayolları Genel Müdürlüğü Ana AUS Merkezinde ise tüm kurulacak sistemlerin yazılım altyapısını oluşturacak Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi Yazılım Platformu ve Mobil Uygulaması’nı da devreye alacağız”

NEMİ OLACAK BU DURUMDA?

OLACAK OLAN ŞU;“Kaza Riski En Aza İnecek”

Sayın Bakan Uraloğlu akıllı ulaşım sistemleri kapsamında ilk olarak fiber optik internet altyapısının yanı sıra enerji, kazı, kablolama, donatıların yapılacağını daha sonra ise merkez ve bölge sistem donanımları ile kontrol odalarının tamamlanacağını söylüyordu.

Ayrıca böylelikle, akıllı yol uygulamaları kapsamında bir diğer işin dijital mesaj işaretleri, değişken trafik işaretleri ve meteorolojik bilgi istasyonları olduğunu da anlatan Bakan Uraloğlu,

“Ayrıca yine akıllı yol uygulaması kapsamında sinyalizasyon sistemleri, kamera sistemleri, araç algılayıcı sistemler, simülasyon yazılımları ve Merkezi IoT (nesnelerin interneti) platformu da kurulacak. Ayrıca tüm Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölgeler müdürlüklerine de iş zekâsı ve karar destek sistemi, entegrasyonları ve Karayolları Mobil uygulaması da yapılacak.

Akıllı yollarımızı kullanan araçların araç-araç, araç-altyapı haberleşme altyapısının da kurulumu yapılacak.

Yani, bu sistemimizi hayata geçtiğinde akıllı yollarımızı kullanan araçlar diğer araçlarla ve yolun kendisiyle haberleşecek kaza riski en aza indirilecek” diyordu.

Güvenli yolculuğu o kadar çok hak ediyoruz ki Milletimiz.

Resmi tatiller ile sezonunda olmasa bile, tatile çıkanlarız sonuçta bizler.

Bu bayram tatilinin içinde, trafik kazaları göz nüne alındığında,  çok hak ediyoruz bu hizmetleri..