31 Mart Mahalli İdareler seçimi öncesinde, ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale siyasetçilerinin bir tahmini vardı bu yönde.

“Seçimden sonra, Tabela partisi olur” öngörüsü,  İYİ Parti için geliyordu.

Son gelişmeler, sanki o öngörünün hayat bulduğu yönünde sözler ediyor şimdi bazı siyasetçiler.

Şehrimizde politika yapanlar gibi, ülke genelinde bu konuda değerlendirmeler yapıldığını, sosyal medya paylaşımlarında görebiliyoruz.

Beklenilen mi olur, yoksa aksi mi? bunu elbette ki önümüzdeki, günler,  haftalar ve dahi aylar gösterir.

Dün bir gelişme yaşandı. İYİ Parti lideri Meral Akşener, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde alınan başarısız sonuçların ardından olağanüstü seçimli kurultay kararı aldığını duyurdu kamuoyuna.

Sayın Akşener, kurultayda aday olmayacağını da ifade etmiş.. Bu demek oluyor ki, değişime gidiyor İYİ Parti.

Şimdi şu geliyor şu an akla.. Seçimlerden önce istifa edip etmeyeceği merak edilen isimdi Akşener.

Olağanüstü seçimli kurultayda aday olmayacağını ilan eden İYİ Parti lideri,  27 Nisan'da düzenlenecek kurultayda Günay Kodaz, Mehmet Tolga Akalın, Koray Aydın ve Müsavat Dervişoğlu genel başkanlık yarışında yer alacaklarını da duyurmuş dün ki açıklamasında

% 6 OY KAYBI YAŞANDI

Bir önceki seçim sonuçlarına kıyasla, %6’ lık oy kaybı yaşayan oldu İYİ Parti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy oranı yüzde 19 seviyelerine yükselen İYİ Parti, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde Türkiye genelinde aldığı yüzde 3,77'lik oyla 6'ncı parti konumuna geriledi ayrıçça.

Sadece Nevşehir'de belediye başkanı çıkarabilen İYİ Parti, Çanakkale’nin de aralarında bulunduğu bazı kentlerimizin toplam 27 ilçesinde, Başkanlıklar kazandı.

Bu durum,  bir önceki seçime göre yüzde 6'nın üzerinde oy kaybedilmesi gerçeğini değiştirmiyordu ebet.

Akşener'in 'Aday olmayacağım' açıklamasının ardından, göreve kimler talip olacak sorusu geldi şu an akıllara.

Bu arada, sayın Akşener seçimlerden önce, başarısız çıkmaları halinde "Ben evime döneceğim, siyasetin s'siyle meşgul olmayacağım" diye bir söz etmişti hatırlarsak şayet.

Öyle de oluyor, anlaşılan.  Kulis bilgisi, sayın Akşener yakın çevresine göre bir süre "Bekle gör" taktiği izleyecekmiş.. Bu  doğru ise şayet, siyasetten çekilmek yok o vakit..

Neyse, önümüzdeki günler ve haftalarda, konu daha da bir netleşir, şimdiden yorum yapmak bence yersiz.,  

Dün kaleme alınan ulusal basında yer bulan haberlerde, Merak Akşener’ in kurultayda aday olup olmayacağı kararı için, seçimlerin ardından görüşmeler yaparak hem seçim yenilgisinin nedenlerine, hem de partinin geleceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunduğu yönündeki kulislere yansıyan bilgiler anımsatılıyordu siyaset kamuoyuna.

Bir de şöyle bir ifade geçiyordu o haberlerde; “Meral Akşener çarşamba günü de aralarında Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Cihan Paçacı, Turhan Çömez, Ayfer Yılmaz gibi partinin deneyimli isimlerinden oluşan ‘İstişare Kurulu’ üyeleri ile bir araya geldi.”

Bir de şöyle bir cümle kuruluyordu, durumdan bahsedilir iken; “Bu görüşmelerde, değişim talebini dile getirenler olduğu gibi, ‘devam etmesini’ isteyenlerin de oldu” diye..

Haberlerde geçen tüm bu söylemler, kulis bilgilerine dayalı elbette. Bir çeşit öngörü bir çeşit iddia, dahası siyaset delilince akla gelen türlü senaryolar anlayacağınız.

Fakat şu denilen de hayli açık. gerçek, İYİ Parti lideri, "2028'e giden yolda rotamızı belirleyeceğimiz seçimli olağanüstü kurultayımızda Genel Başkanlığa aday olmayacağımı ilan ediyorum" ifadelerini kullanıp, renk vermiş..

Bu renk veriş sorası, tahminler çoğalmış elbet.

İYİ Parti Genel Başkanlığına olası aday isimler dile getirilmeye başlanmış bile..

Kimler mi var? İYİ Parti kurucular kurulu üyesi :Günay Kodaz, İYİ Parti Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın, İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Ankara Milletvekili: Koray Aydın, İYİ Parti meclis grubu başkanvekili ve İzmir Milletvekili: Müsavat Dervişoğlu,  bu isimlerin başındalar.

Tahminlerime göre, Dervişoğlu Genel Başkan seçilmeye daha yakın bence.. Tahminim nereden mi geliyor? Söyleyeyim; sadece  Altıncı his..

Aday isimler arasında, eski İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz ve parti sözcüsü ve Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu'nun da geçtiğini söylemeden edemeyeceğim.

Bayram sonrasında, bu konu üzerine olası gelişmeler  çok sözü edilen olur..

Şimdiden , herkese iyi bayramlar.. Sağlıkla kalın..