AVRUPALI ÇİFTÇİ, O SÖZÜ HATIRLADI SAN Kİ!.. YÜCE ÖNDER ATATÜRK’ ÜN DE DEDİĞİ GİBİ;

Haberlerde, birçok ülkeyi saran eylemlere rastlıyoruz son günlerde. “Çiftçiler, Belçika’ da Avrupa Parlamentosu'nu kuşattı, ana yolları da kapattı.” şeklinde atılan başlıkları okuyoruz.

Bu çarpıcı eylemi görünce, ilk aklıma gelen oldu; “Köylü, Milletin Efendisidir” özdeyişi. Bu sözü, Yüce Önder Atatürk yıllar evvel. Bu arada, küçük bir de not; “ÖNCESİNDE, KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DA BENZER BİR İFADE KULANMIŞ) Tarihçiler, öyle diyor..

Saçı Saçlım, Mavi Gözlümün, TBMM’nin yıllık açılış konuşmalarından birini hazırlıyor, yanında Siirt Milletvekili Mahmut Nedim ve Mahmut Esat Bozkurt varmış..

Atatürk söylüyor, Mahmut Nedim yazıyormuş.. Konu tarım ve köy işlerine geldiğinde; Atatürk, Mahmut Bey’e dönerek, “Bu memleketin efendisi kimdir?” diye sormuş.

Mahmut Bey yanıtını kesin vermiş; “Sizsiniz Paşam.” diyerek..

Atatürk, “Hayır!..” demiş ve sözlerini şöyle sürdürmüş; “Bu memleketin efendisi köylüdür. Türk köylüsünü, bu efendilik mertebesine ulaştırmak en önemli görevimiz ve amacımızdır.”

Sanki diyorum, yüce önderin bu anlamlı düşüncesini işitmiş Avrupa köylüleri.. Çiftçiler yani..

Ve Belçika'da çiftçiler, artan maliyetler karşısında başlatılan eylem kapsamında; AB'nin çevre politikaları ve ucuz ithal ürünler gibi konulara karşı rahatsızlıklarını dile getirmek amacıyla, ana yolları trafiğe kapatarak protestolar düzenlemeye başladılar.

Niyetleri, tarım sektöründeki sorunlara dikkat çekmek.. Ve bunun için de traktörleriyle başkent Brüksel çevresi dahil olmak üzere, ülke genelinde çeşitli şehirlere giden yollarda trafik akışını durduruyorlar.

Bu ses getiren eylemleri, ulusal basınımız da haberleştirdi. Dünya medyası gibi…

 Bahsettiğim o haberlerden öğrendiğim kadarıyla, olan şu; Belçika'da çiftçiler, Başkent Brüksel ve çevresinde yayılan protestolar sonucunda, AB Parlamentosu'nun önünü kuşatmaya çalışıyorlar.

Belki de diyorum da, belkisi fazla, binlerce traktör yollara döküldü. Traktörlü eylemler Avrupa'nın birçok ülkesine yayılmış durumda.

Fransa'da başlayan, Belçika'nın ardından birçok ülkeye sıçrayan protestolardan, Almanya, Polonya, İspanya, İtalya ve Romanya'nın da nasibini aldığı söylenmekte.

Traktörler ile katılım gösterilen protestoların şiddetlendiğinden söz ediliyor ayrıca.. Bu bağlamda,  Belçika'da, çiftçiler traktörleriyle başkent Brüksel ve çevresi de dahil olmak üzere ülke genelinde çeşitli şehirlere giden yollarda trafik akışını durduruyorlarmış.

Yine, okuduğum haberlerden öğrendiğim kadarıyla; Bir grup çiftçi de Avrupa Parlamentosu (AP) önündeki Lüksemburg meydanında gösteriler düzenliyor.

Ayrıca olan şu; çiftçi protestoları nedeniyle AP yerleşkesinin girişlerine dikenli teller çekilmiş..

AB'nin serbest ticaret anlaşmalarındaki tarım ürünü ithalatı, karmaşık piyasa düzenlemeleri, sübvansiyon dağıtımındaki adaletsizlik, sürdürülebilir tarıma geçişteki hatalardan kaynaklı yayşanıdğı öne sürülen sorunları neden gösterip, protestolara başlayan çiftçiler, yaşamı felç etmişler.

Haberlerde, şöyle de bir ifadeye rastladım; “Fransa'nın başkenti Paris'te, Başbakan Gabriel Attal'ın konuşması ve tarım sektörüne yönelik herhangi bir açıklama yapmaması üzerine çok sayıda çiftçi traktörleriyle konvoy oluşturarak A6 yolunu trafiğe kapattı.”

Fransa’ nın, Fransız kalmayan çiftçileri şimdi gündemde. Bir arada, sarı yelekliler vardı oldukça ses getiren.. Bir de onlar eklenir ise bu protestoculara, düşünemiyorum Fransa’nın halini..

Fransız jandarma zırhlı personeli, konvoyun Paris'e doğru daha fazla ilerlemesini önlemek üzere traktörleri engelliyorlar da haberlere ilişkin görüntülerde.

Akla şu soru gelebilir şimdi; PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?

Buna yanıtı da okuduğum haberlerde üç aşağı beş yukarı veriyordu kaleme alınanlar. Misal şöyle bir anlatım vardı haberlerde geçen;

“Birçok AB ülkesinde çiftçiler son dönemde uygulanan tarım politikalarına tepki gösteriyor. Çiftçilerin eleştirdiği konular arasında Birliğin tarım politikaları, doğa restorasyon hedefleri, desteklemelerdeki kesintiler..

Ayrıca; Rusya- Ukrayna Savaşı sonucunda ortaya çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri, Ukrayna'dan gelen ucuz tahıl ürünleri ve su tasarruf tedbirleri yer alıyor”

Avrupa'nın dört bir yanındaki çiftçiler geçen yıldan bu yana akaryakıt fiyatları, vergilerdeki artış ve destekleme ödemelerinin yetersizliği nedeniyle kamu kurumları ve çeşitli kuruluşların önüne çamur veya gübre dökerek ya da yolları kapatarak protestolar düzenliyorlardı zaten.

Kısacası, Avrupalı çiftçiler çıldırmış olmalı..

AB'ye, "Yeşil Mutabakat kapsamında karbon gübre ve pestisit kullanımına ilişkin katı kurallar getirerek tarımsal üretimi zorlaştırma" eleştirisinde bulunuyorlarmış hanidir.

Yahu, bilimden iyisini mi biliyorlar sanki?.. Avrupa’ nın çiftçisi de bir tuhaf yani!?!..