“AĞIZ ÇALIŞTAYI” ( I )

Bilimsellik anlayışı içinde, bilimsellik terimiyle uğraşanlar, bilge adını alırken, TDK’nın AĞIZ Araştırmaları bilgelerine  6. Çalıştayla Fırat Üniversitesi’nde buluşmanın güzelliği içinde  MERHABA !..
Güz mevsimi içinde EKİM ayının başlangıcı; eğitim-öğretimin kurumlarına, evlere, çevreye, çarşıya-pazara herkese merhaba dediği günlerin aydınlığa kapı açtığı ay olarak görülürse; TDK ve Fırat Üniversitesi’nin güzel bir işbirliğiyle düzenlen Çalıştayın farklılığını anlamak kolay olur.
05-07 Ekim tarihleri arasında Elazığ Fırat Üniversitesi yerleşim merkezindeki saokonferans salonunda yapıldı.
Bu farklılığı ortaya koyan, akademik anlamda bilimsellikle buluşturan Türk Dili BİLİM sevdalıları Prof. Dr, LEYLÂ Karahan ve ekibi ile  ev sahipliğini gereğinden fazla yaparak, katılanların gönüllerini fetheden Prof. Dr. AHAT Üstüner ve ekibini içtenlikle kutluyoruz…  Bu arada organizede ve ağırlamadaki duyarlılığı göz ve gönül dolduran Prof. Dr. SERDAR Yavuz’a hem bilimsel dikkatleri hem katılımcılarla olan ilişkileri için MERHABA !...
Türk Dil Kurumunun amacı ve çalışma alanları nedir?
“Türkçenin her alanda doğru, güzel ve etkili kullanılmasına  katkıda bulunmak. Türk dilinin zenginliklerinin korunup işlenerek gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak. Akademik altyapıyı ve kurumsal donanımı  güçlendirerek Kurumun Türk dili alanındaki bilimsel yetkinliğini ortaya koymak.”
 
Türk Dil Kurumunun kurulması hangi inkılâp?
“Açıklama: TDK ve TTK yani Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu Türk dilini ve Türk Tarihini korumak ve dilimizi geliştirmek için yapılan bir yeniliktir. Bu amacı taşıyan Atatürk inkılabı ise Milliyetçilik ilkesidir.” https://www.google.com/search?q=TDK!n%C4%B1n+kurulu%C5%9F+amac%C4%B1+neydi
TDK’nun ana görevi dil olunca; çalıştay kelimesinin anlamını hatırlatırsak, düzenlenen Çalıştayın önemi de daha rahat anlaşılsın…
çalıştay:  isim Bilim adamlarının ve uzmanların bir konuda ön hazırlık yapmak üzere katıldığı inceleme ve değerlendirme toplantısı. (TDK)
 
“6. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştay’ı” düzenlendi. 05-07 Ekim tarihleri arasında Elazığ Fırat Üniversitesi yerleşim merkezinde üç ayrı salonda oturumlar  yapıldı.   
Aşağıya Youtube’de çıkan haberi  alıyorum.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Çalıştay Koordinatörü Prof. Dr. Ahat ÜSTÜNER, düzenlenen 6. Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.
Çalıştayda konuşan  Fırat Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ,
 “Türk Dili bugün 250 milyondan fazla konuşanı, yaşayan 21 yazı dili ve Çin’e kadar uzanan geniş kullanım coğrafyasıyla dünya dilleri arasında çok önemli bir yere ve konuma sahiptir. Türkiye Türkçesi ağız araştırmaları, bu çeşitliliği incelemek ve anlamak açısından çok önemlidir. Bu alandaki araştırmalar özellikle yerel ağızların korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından önem arz etmektedir. Ayrıca bu ağızların tarihsel gelişimlerini izlemek Türk Dilinin gelişimini anlamak için de çok önemlidir. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan insanlar kendi yerel ağızlarıyla konuşur ve bu ağızlar ana dil Türkçe’nin çeşitli varyantlarını içerir. Bu varyantlar kelime daracığı, telaffuz farklılıkları ve dil bilimsel yapılar açısından farklılık gösterir” dedi.
Türk Dil Kurumu Ağız Araştırmaları Bilim ve Uygulama Başkanı Prof. Dr. Leyla Karahan ise,
''Türkiye Türkçesi ağızları alanında çalışma yapan siz değerli meslektaşlarımla Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bir araya gelmekten Türk Dil Kurumu Ağız Araştırmaları Bilim Uygulama kolu olarak çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu toplantının bizlere elbette kazançları olacak. Bu alanda çalışmaya başlayan arkadaşlar yeni bilgiler öğrenecek o bakımda bu çalıştay mutlaka hepimiz için yararlı ve kazançlı olacak. Bu çalıştayda sunulan bildirilere eleştirilerle katkıda bulunmak eklemelerle katkıda bulunmak bilim adına son derece yararlı olacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından çeşitli üniversitelerden katılan öğretim üyeleri tarafından bildiriler sunuldu. https://www.youtube.com/watch?v=TSisyFkB44c
Eskişehir’den SEVGİLERLE…
Değerlendirme,  DEVAM  EDECEK…