Şeher ve Aşk !.. “ŞEHER” kelimesi, “ŞEHİR” söyleminin Türkiye’de ve KKTC ağzında kullanılmasından başka bir şey değildir.

Bu kelime, ilçelerden- köylerden yaşayış olarak bakış olarak büyük, sosyo-kültürel yapısı farklılaşmış, tüm ihtiyaçların özelde karşılandığı  (alış-veriş de dahil) İL-in (vilayetin) karşılığında genel olarak kullanılan yer adının günlük konuşma içinde  söylenerek, gerek yaşayış gerekse davranış değişikliğinin değerlendirildiği, modern anlayışın adı olarak da düşününlebililir…
Şeher; köylü olmak anlayışından kurtulmuş (hepimiz köyden geldik, ama),  şeherleşme (şehirleşme) sürecinde “köylülük anlayışı-geleneği içinde olmayanların yaşadıkları merkezlerdir…  Bu cümleyi, diğer yerleşim merkezlerini ötekileştirmek için değil, farkı belirtmek için koyduk…
Bu nedenle ŞEHERİN sosyalliği-gelişmişliği, hoşgörü tarzının genişliği, yaşama kültürünün etkinliği bazı yerleşim merkezlerinden farklılığını ortaya koyunca; LEFKOŞA Kıbrıs Türk’ü tarafından ŞEHER diye anılır, diğer yerleşim yerleri için kullanılmaz… Tıpkı, Türkiye’de Kayseri merkezinde doğup-büyüyenlere YİRLİ (yerli) denildiği gibi? !.. 
Bu ŞEHERDE doğup-büyüyen bir akademisyen kişinin şiirimsi söylemi, güfteler halinde duygularla buluşunca da bir bakmışsınız ortaya bestelenecek kadar güzel mısralar (dizeler) AŞK içeriyle buluşmuş…? !? 
Duyarlı-tutarlı sanatçılar,  şarkı sözlerini irdeleyip besteyle kalıcı kılardır ki bunlar da bestekâr olarak bilinir… Yapılan bu özel ve güzel çalışma  CD ile yaygınlaştırılıp EZGİLER dillerde dolaşınca CD’nin adı ortaya çıkmış : “ ŞEHER ve AŞK ” !..
Aşk  nerede şeherde, şeher nerede LEFKOŞA’da ? !.. Özelde yaşayanlarda,, genele bakınca, AŞK tüm canlıların yaşadığı yerde !?...
“Ne güzel, ne kadar ÖZEL bir kelimeyle beraberiz bu gün: ÂŞK !?...
Dilimizde çok kullanılan, ama herkesin lâyık olmadığı bir kelime, ÂŞK …Üç harfli içi dolgun, anlamı geniş, ergenlikle başlayıp yaşlanıncaya kadar devam eden gerçekliği tartışılmayan bir kelime ÂŞK ?!...
Duygusallıkta ön plânda;  zihinsellikte anlamıyla, içeriğiyle dolu, yaşanmışlıkta çok mu çok ağır, herkesin taşıyamayacağı, taşıyanların yaşam zenginliği, gönül huzuru olan her anı mutluluk içinde geçen yüzünde gülücükler, zihninde çeşitli yorumlamalar ve bu yorumlar içinde her iki cinse de huzur ve güven veren kelime ÂŞK…
Zaman zaman tartışılan, ayıplanan, utanma duygusu içinde mahcup, sürekliliği insanda MAŞUK ve MECZUP sıfatına uygun söylemler oluşturan kelime ÂŞK !...
aşk; isim, Arapça ?aş? : Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevi, sevda, amor (II). (TDK)
Âşkta estetik vardır, âşkta nezaket vardır, zarafet vardır, âşkta güven vardır, karşılıklı olursa doyumsuzluk vardır, âşktaki cinsellik bedensel değil, duygusaldır...
Âşkta ihanet olmaz, olursa da ÂŞK o yerde durmaz...
Herkes, âşık olamaz, âşkın kimyası kişileri yakar;
Âşkta yaşama gücü, âşkta yaşama sevinci, âşkta güven, âşkta gözlem, aşka özlem vardır, unutmayınız… 
Âşktaki derinlik, içerik yok ÂŞK-IM-DA !... Herkese âşkım derseniz, siz âşık olamazsınız, ancak âşkı da kendinizi de kirletirsiniz ...!?” (gazetevitamin.com)
Güfte nedir?
Farsça güften (demek, söylemek) masdarından türemiş olup “söylenmiş söz” anlamındadır. Bunların, türlerine ve bestelenecek mûsiki formunun özelliğine göre iki ile on iki mısra arasında olabildiği görülmektedir. Ayrıca alt alta gelen mısraların duraklarının da her zaman tam bir düzen içinde bulunmaması mümkündür. https://islamansiklopedisi.org.tr/gufte
Şiirde aranan ritmik ögeler (ölçü, ahenk-kafiye), güftede aranmaz, şarkı formatına uygun olması yeter…
Güfte yazana ne denir? Söz yazarı veya güftekâr, kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların sözlerini yazan kişi.

güfte: isim, Farsça gofte  Müzik eserlerinin yazılı metni, söz. (TDK) 
Beste nedir? 
Türk mûsikisinde bir terim.
beste:  isim, Farsça beste Bir müzik eserini oluşturan ezgilerin bütünü. (TDK)
Müziği oluşturan ezgilerin bütününe beste denir.  Ezgi ya da melodi (Yunanca: µ?????? - meloidía) sözcüğü ses dizisi anlamına gelmektedir. Belli bir duyguyu yansıtması için yan yana getirilen notalar dizisine denir.
ŞEHER ve AŞK CD’Sİ 
Üzerinde yer alan açıklamada  CSU (KİÜ) öğretim üyesi olan Prof. Dr. Sayın Berksel’e ait bilgiyi üzerinde yorum yapmadan, aşağıda sizinle paylaşalım.
“Dr. Ersan Berksel, duygusal şiirlerinden oluşan bir müzik CD'si çıkardı. İsmi "Şeher ve Aşk" olan CD'nin, geçtiğimiz günlerde Lefkoşa Büyük Han'da kalabalık bir müziksever topluluğunun katılımıyla tanıtımı gerçekleştirildi.
Berksel'in 7 parçadan oluşan şiir albümünde, tüm besteler Lefkoşa'ya duyulan aşkı, değişen Lefkoşa'nın yarattığı duygu selini , eskiye özlemi ve sevgiliye duyulan aşkı anlatan şiirlerden oluştu. 7 parçalık CD'deki şarkıları ise şu isimler seslendirdi.
Dr.Sibel Tozakı, Yıltan Taşçı, Feridun Işıman, Gülçe Berksel, Sadık Zabit ve Mustafa Tozakı. Tüm müzik marketlerde satışa sunulan CD'nin tüm geliri Kıbrıs Türk Diabet Derneği'ne bağışlanacaktır. “ 06/07/2011 12:04
Şeher ve Aşk’ta ; 
“Yasak Aşk, Çeyrek Asır, Bil ki Sana Âşığım, Bilmediğim Sevgili, Gözlerinden Okunuyor,  Değişim, Canımsın !” şarkılarıyla buluşunuz.
Değişim, yaşadığımız sürece hepimizde olan bir ruhsal bir davranış biçimidir. Zaman geçtikçe, “dünü” unutmadan aradığımız yerler ve dostlar, özlenir…

“ DEĞİŞİM
Doğduğum eve, büyüdüğüm sokağa
Lefkoşa’nın surlarına yabancı oldum
Yabancı oldum Gölek’e, Arabahmet’e, Ayluga’ya
Top oynadığım sokağa, koştuğum alanlara.
Yürürken mahalle arasında
Kendimi farklı hissettim
Tanıyamadım komşularımı
Komşular değişmiş, koku değişmiş
Duvarlardaki yazılar, top oynayan çocuklar
Oyunlar değişmiş
Ve anladım
Kaderimiz dışında herşey değişmiş ”

Çeyrek asırda’ki  duygular, eve huzur veren için önemli-anlamlı !.. Tüm sıfatları ortaya koyan Berksel, tek bir kelimenin anlam dolu “hep nefesimsin”  içeriyle yaşama sebebiyle, özetlemeyi yapmış…

“ÇEYREK ASIR
Çeyrek asır senle yaşadım
Senle yürüyüp senle yıllandım
Sen eşimsin sevgilimsin
Sen benim her şeyimsin.
Anasın, kadınsın
Sen en güzel varlıksın
Bazen gözüm bazen sesim
Ama hep nefesimsin.
Aşkı buldum huzuru sende
Çeyrek asırdır mutluluk bende
Sana geldim seni sevdim
Sen eşimsin herşeyimsin.” 
Bu CD’i dinlenmeli !?.. Türküler-ağıtların  genelde HALKA, şarkıların özelde KİŞİYE hitap ettiğini bilenler, TSM eserleriyle  buluşarak, özelinizde ve Kıbrıs  usulü sohbetlerinizde dinlemeniz dileğiyle; Girne’den SEVGİLER !..