Biz Yetişkinler Herşeye Karşı Kaygı Hissi Yaşarken çocuklarda bu gibi psikolojik sıkıntılar ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

Ve bu durumlar tedavi edilmediği zaman ise büyüme aşamasında çocukların özgüven eksikliği yaşadıkları görülüyor ve uzmanlar kaygı ve anksiyete hakkında bilinmesi gerekeleri şöyle anlatmışlar hadi buyrun birlikte bakalım…
Kaygı, bizi güvende ve hazırlıklı tutmaya yardımcı olan yararlı bir duygudur. Uyarlanabilir kaygı, çocukların sınav, müzik performansı veya spor etkinliği gibi önemli olaylara veya stresli durumlara hazırlanmalarına yardımcı olur. Kaygı düzeyi gerçek olayla orantısız olduğunda ve/veya kaygı günlük aktivitelere katılmayı çok zorlaştırdığında, kaygı yardımcı olmaktan çok zararlı olmaya başlar.
Bir çocuğun midesinin bulanması; testlerde, final sınavlarında veya hasta bir aile üyesinin gidişatı hakkında endişeli düşüncelere sahip olması normaldir. Taşınma, evde yeni bir kardeş sahibi olma veya yeni bir okula başlama gibi önemli yaşam olaylarına uyum tepkisi olarak çocukların kaygı dönemleri yaşaması da normaldir. Bir çocuk, üç aydan uzun bir süre bir yaşam stresine uyum sağlamada sorun yaşamaya devam ederse, kaygı için psikolojik desteklerin yararlı olup olmayacağı konusunda profesyonel bir görüş almanın zamanı gelmiş olabilir.
 
Anksiyetenin bir sorun olduğuna dair işaretler nelerdir?
Çocuklar rutin olaylara örneğin; okula gitmek, yeni insanlarla konuşmak, doktora gitmek, gece uykuya dalmak, gök gürültüsü duymak gibi olaylara tepki olarak yoğun tepkiler verdiğinde kaygı, sorun olmaya başlar. Çocuğunuzun yaşı veya gelişim düzeyi için bir kaygı tepkisinin beklenip beklenmediği veya normal olup olmadığından emin değilseniz, bunun çocuğunuzun akranlarının rahatça yaptığı aktiviteleri tamamlama becerisine engel olup olmadığını düşünün. Çocuklar şu durumları yaşıyorsa yoğun kaygı yaşıyor olabilir:
Uzun süre ağlamak,.Kötü bir şey olacak korkusuyla çığlık atmak,

  • Okuldan veya diğer stresli olaylardan önce sık sık baş ağrısı, karın ağrısı gibi ağrılardan şikayet etmek,
  • Durumdan kaçmaya veya kaçınmaya çalışmak,
  • Ebeveynlere tekrar tekrar soru sormak,
  • Güvende olduklarını veya sevdiklerinin güvende olup olmadığını kontrol etmek için bir şeyler yapmak,
  • Uyumakta zorlanmak.
Spesifik olarak, kaygının ilerlediğine dair iki temel işaret vardır. Bunlardan birincisi, çocuğunuz korktuğu durumlardan kaçınır. İkincisi ise çocuğunuz kendi güvenliği hakkında güvence ister ve kontrol etmek gibi güvenlik davranışları sergiler.
 
Kaygılı çocuğu olan ebeveynler için yararlı ipuçları
Kaçınma veya güvence sağlama, hemen hemen her zaman kısa vadede kaygıyı giderir, ancak bir dahaki sefere stresli bir olay meydana geldiğinde endişeli tepkilerin ortaya çıkma olasılığını artırır. Çocuğunuza kendinize sorduğunuz aynı soruyu sorun: “Endişeli hissetmeseydin neyi farklı yapardın?” İçgörü seviyelerine şaşırabilirsiniz. Çocuğunuzu, cesurca hareket etmek için küçük adımlar atmaya ve durumdan kaçınmak yerine durumla yüzleşmeye teşvik etmeye çalışın.
Ne zaman bir profesyonele danışmalısınız?
Çocuğunuzun çok fazla endişe yaşıyor olabileceğine dair endişeleriniz varsa, çocuk doktorunuzla konuşun. Çocuğunuzun bir danışman veya psikolog gibi bir uzmanla çalışmasını önerebilirler. Anksiyete için en yararlı terapiye bilişsel davranışçı terapi (BDT) denir. Bu terapi türü, çocuğunuzun kaçındığı durumlarda cesurca hareket etmesine yardımcı olacak öğrenme stratejilerini içerir. Çocuğunuz ciddi derecede kaygı yaşıyorsa, çocuk doktorunuz size terapiye ek olarak kaygı belirtilerinin tedavisini düşünmenizi de söyleyebilir.