Bilim isanları temkinli sözler ediyor. Ne varki, yakaladı mı bu da öldürüyor.. Strep A' dan söz ediyorum. Gerci, o uzun zamandır aramızda idi..

Okullar acçıldı, bulaş ayrı bir hızlandı. Bir çocuğumuzun canını da bu illet aldı geçende. İlk ölümcül vaka olarak kayda geçti böylelikle.Peki ne yahpılması greek? Soru bu. Yanıtı ise, uzmanından. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener: Strep A bakterisinde antibiyotik tedavisinin şart olduğunu üzerine basa basa dile getirmekte.   
Adını, Pandemili günlerde ezber ettiğmiiz isim kendisi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi de olan, Prof. Dr. Alper Şener.
Alper hocanın ismi son günlerde, ÇOMÜ Rektörlüğüne aday olarak gündeme geldi. Rektörlük seçimi başka, gündemdeki sağlık problemi ise bir bam başka.
Strep A bakterisine bağlı olarak antibiyotiksiz iyileşme döneminde enfeksiyon sonrası çocuklarda kalp zarı iltihabı, kalp iltihabı, eklem iltihabı ve böbrek iltihabı görülebildiğini dile getirdi Prog. Dr. Şener.
Altını önemle çizdiği ifadeleri vardı Prof. Dr. Alper Şener' in, diyordu ki mesela;
"Strep A bakterisi görülen çocuklarda antibiyotik tedavisi şart"
Bu da ayrı bir ilet olarak girdi gündemimize. Strep A
İngilterede 13 çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan ve halk arasında BETA olarak bilinen Strep A bakterisi, Türkiyede geçtiğimiz aylar görülmüş, hali ile bir endişe kaplamıştı herkesi.
Bu bakteriye bağlı olarak  ilk ölüm geçtiğimiz günler de, Başkent  Ankara'da gerçekleşti malum.
Strep A bakterisi halk arasında yeni bir salgına neden olur mu tedirginliğine neden ola dursun, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisi konusunda ailelere bazı uyarılarda bulundu, öneriler sundu.
Bu bakterinin yeni görülmediğini ve uzun zamandır bilinen bir bakteri olduğunu, erken teşhisle birlikte antibiyotik tedavisiyle kolaylıkla tedavi edilebileceğine vurgu yaptı. Bi deyişle, "panik yok" der gibiydi..
Antibiyotiksiz iyileşme döneminde, çocuklarda enfeksiyon sonrası kalp zarı iltihabı, kalp iltihabı, eklem iltihabı ve böbrek iltihabına sebep olabildiğine dikkat çeken  Alpqer hoca;
Strep A bakterisinde antibiyotik tedavisinin şart olduğunun altını önmle çizdi..
Prof. Dr. Şener, Strep A bakterisi konusunda aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı ayrıca.
Dedi ki;  "Ara tatilde çocuklarınızın düşmeyen ateşi varsa, boğazdaki iltihabı siz rahatlıkla ağız içine baktığımızda görebiliyorsak ve boyun bölgesinde de lenf bezesi varsa mutlaka bir sağlık çalışanına, hekime yada aile hekimine başvurmamız lazım"
Ara tatilin çocuklar ve aile bireyleri için çok önemli bir periyot olduğuna dikkat çekti kısacası.
Bu dönemde kendilerini en çok zorlayan konulardan bir tanesinin çocukların ateşli hastalıklar geçirmesi olduğundan söz etti ve şöyle dedi;
"O ateşli hastalıkların en çok dikkatini çeken de son zamanlarda Avrupada ve Türkiyede yavaş yavaş kendini daha baskın hissettirmeye başlayan Streptokok Tonsillit enfeksiyonları yada Grup A Streptokok enfeksiyonu, Streptokok enfeksiyonu yada daha önceden yaygın bilinen adıyla beta mikrobu enfeksiyonları denilebilir. Bunlar aslında birbirinden farklı neden farklı. Beta mikrobu dediğimiz yaygın olarak çocukluk çağında her sene görüyoruz. Ama Grup A Streptokok İnvaziv enfeksiyonları dediğimiz ise bu yavaş yavaş dünyada da farkına varılan ve artık ölümlere sebep olabilen, çocuklarda ölümcül seyredebilen enfeksiyonlar. Bu bizim için neden önemli bir kere düşmeyen yüksek ateşle, boğaz ağrısıyla seyrediyor. Çocuğun boğazına baktığınız zaman tonsillitleri rahatlıkla sağlık çalışanı olmayan birisi, ebeveyn dahi çok büyük bir şekilde görüyor.
Ve artık hava pasajını engelleyecek düzeyde büyümüş şekilde görüyor. Bunun beraberinde de özellikle boyun bölgesinde lenf bezlerinde büyüme, yaygın olarak da daha sonrasında devam eden yüksek ateşle birlikte diğer organlarda hasarlar oluşturabiliyor. Hangi diğer organlar, ciltte, kulakta, akciğerlerde hasar oluşturabiliyor. Bunların hepsi Grup A Streptokok enfeksiyonlarında invaziv dediğimiz yani doku hasarı oluşturabilen bakteri tablosu."
Özetle şart olan şu.. Alper hocanın da belirttiği gibi; Strep A bakterisi görülen çocuklarda antibiyotik kullanılması gerek.. NOKTA..
Bu bakteri tablosu olduğu için diğer gribal enfeksiyonlardan farklı imiş..
Antibiyotik kullanmamız lazım yani..  Antibiyotiksiz geçmiyor bubakteri.
Prof. Dr. Şener' in altını çizidği gibi; Erken tanı olması lazım. Erken tanı da boğazdan alınan sürüntü de hızlı tanı testleriyle Streptokok etkeninin, Strep A enfeksiyonunun gösterilmesi gerekiyormuş.
Bu görüldüğü andan itibaren çocuklara ortalama 10 ile 14 gün boyunca antibiyotik tedaisi uygulanıyormuş.
Bu antibiyotiği almayan çocuklarsa bu iltihap sadece boğazla sınırlı kalmıyor; Akciğere inebiliyor. Kulağa sıçrayabiliyor. Beyne sıçrayabiliyor. Vücudun diğer bölgelerine sıçrayabiliyormuş.
Hatta daha sonraki periyotta yani antibiyotiksiz iyileşme döneminde olacak olursa bu çocuklar enfeksiyon sonrası denilen,  kalp zarı iltihabı, kalp iltihabı, eklem iltihabı ve böbrek iltihabına sebep olabiliyormuş,
Alper hoca, bu noktadarn lahisle, şöyle diyordu kısacası;
"Ebeveynlerin uyanık olması lazım. Erken dönemde başlanılan antibiyotikler bu çocuklarda özellikle enfeksiyon sürecinden sonra görülen kalp, akciğer, kulak, eklem ve diğer böbrek hasarını önlemiş oluyoruz. Bu dönemde özellikle ara tatilde çocuklarınızın düşmeyen ateşi varsa, boğazdaki iltihabı siz rahatlıkla ağız içine baktığımızda görebiliyorsak ve boyun bölgesinde de lenf bezesi varsa mutlaka bir sağlık çalışanına, hekime yada aile hekimine başvurmamız lazım."