Bu gün aklımıza pek gelmeyen bir konuyla size hem merhaba demek hem de çok önemsediğimiz, vücudumuzun estetiği olarak görülen SAÇ ve KIL kelimelerinden hareketle fantezi yapalım dedik…

Bu gün aklımıza pek gelmeyen bir konuyla size hem merhaba demek hem de çok önemsediğimiz, vücudumuzun estetiği olarak görülen SAÇ ve KIL kelimelerinden hareketle fantezi yapalım dedik…
Başta olan saça merhaba, ayağa düşene n‘aber kıl deriz…Başta güzellik, ayakta çirkinlik yaratanlar; başta temiz, yerde PİS-siniz…!?
Akıl başta, saçlar revaçta olunca, merhabalar kıymetli, gülüşler taze ve sıcak olur. Bakışlar saçlarda, saçlar başlarda, başlar akılda, akıl yazılımda güzel…
Kuaför (erkek berberi) ve kuaföz-e (kadın berberi) gidersiniz, aynada önce saçlara bakar, sonra kesilen saçlar yerlere düşer KIL olur, siz kıla bakmaz, kesilen saçlara bakmaya devam edersiniz, neden?!..  
 “İnsan bedeninin tabiî aksesuarlarından biri olan saç, hem erkekler, hem de kadınlar için vazgeçilmez bir estetik unsur olarak binlerce yıldır önem taşımakta ve kişisel güzelliğin/cazibenin önemli bir parçası kabul edilmektedir. Saç dökülmesi ise, bedenin estetik görüntüsünü bozmakta ve buna bağlı olarak insan psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Saç bakımı, kültürden kültüre göre değişiklik arz etmiş ve dolayısıyla tarihte saçın şekli, uzunluğu, kesilmesi ve boyanmasıyla ilgili farklı uygulamalar görülmüştür. Hz. Peygamber döneminde de saç bakımı konusunda belli bir kültür oluşmuş ve hadislerde saç konusunda çeşitli hükümler yer almıştır.
Bu bağlamda hadislerde; saçın bazı ibadetlerle ilişkisi, saç bakımı, saçın uzunluğu, kesilmesi, şekli, boyanması vb. konular üzerinde durulmuştur. Konuyla ilgili bilgiler, hadis kaynaklarının ağırlıklı olarak gibi birçok bölümlerinde yer almıştır. Kişisel güzelliğin bir parçası kabul edilen saç, İslam kültüründe önemli bir yere sahip olup pek çok dinî hükme konu olmuştur. Abdest, gusül, namaz, hac-umre ve kurban, saçın ilgili olduğu ibadetler arasında yer almaktadır.” https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/257662
Kılın uzunluğunu, çapını, ucunun seklini tetkik ederek insan vücudunun hangi kısmına ait olduğunu tespit etmek mümkündür.
 

  • Saç kılları vücudun diğer bölgelerindeki kıllara nazaran daha az çap değişikliği gösterirler ve daha sabit bir pigment dağılımına sahiptirler.
  • Sakal kılları katı ve kıvırcık bir yapıya sahiptirler ve kesit olarak çoğunlukla üçgen seklindedirler.
  • Kas, kirpik, burun kılları kısa kalın bir yapıya sahiptirler vardır. Aniden incelirler ve genel görünümlerinden ayırt edilebilirler.
  • Kol ve bacak kılları dip kısmından uca kadar sivridirler.
Saç başta şahane yere düşünce kıl olur. Vücutta kıl, başta saç olmak.
 
 
Kıl deyip küçümsemeyiniz. KILDA  sizin soyunuz gizli, DNA’ya gidilir:
 
  • Yüzyıllar önce yaşamış insanların zekâ düzeyleri,
  • Yakalandıkları hastalıklar,
  • Zehirlenip zehirlenmedikleri
  • Cinsiyet, kan grubu tespit edilir.
 
 kolda KANA gidilir…?!
 
Bu güzelliği kaybetmek ve kaybettirmek ne kadar önemli ki, kadınlarımız saç bakımında, kuofözde, erkeklerimiz traş için kuaförde (berberde) …
Ülkemizde onun için herkes, başta SAÇ olmayı seçerken, ayakta KIL olmayı istemiyor… Tüm mücadele de bu değil mi? Saçı güzel, aklı güzel, kendi özel olmak varken; saçı KIL, aklı KIT, sıfatı KIL, halısı çul olunca, kendisi SIR olanlar nereye !?...
Kılı sevmiyoruz, ama dilimizde oldukça fazla deyim ve atasözü oluşturmuşuz… Oluşan deyim ve atasözlerini de sizler bulunuz, kafa yorunuz…
 
Hep başta saç olacağım derken, olmadık yerde, olmadık yere ayağa düşerek kıl olursanız haliniz ne olur, düşünüz… !?  Onun için herkes, başta saç olmak için yarışa, girerse, ayaklardaki kıllar saç, baştaki saçlar kıl olur, sizlere de böyle kal diyenler SAÇ-KIL olur…
 
Kirlenmeden, KIL olmadan, SAÇ güzelliği, BAŞ özelliği içinde olunuz ... SEVGİYLE !...



                                                                                 22.01.2023
                                                                          Dr. Hayrettin Parlakyıldız
                                                                           Kıbrıs İlim Üniversitesi
                                                                           E-posta: hparlakyildiz@mynet.com