Ne gariptir bilinmez ama kış geldi dersen hala güneşli günler yaşamamıza rağmen kışın vücudumuzda yaydığı yorgunlukta geçecek gibi değil sanırım.. .

İşte uzmanlar bu konuda yapılabilecekleri anlatmak adına bilgiler paylaşmışlar işte bende size kış depresyonundan kurtulmak için yapılması gerekenleri ve bulduklarımı aktarmak istiyorum….
oğuk hava, gri bulutlar, güneşin daha az yüzünü göstermesi vücudumuzda yorgunluk hissi gibi olumsuz etkiler oluşturuyor. Kış yorgunluğu ile başa çıkmak için uzmanlara kulak vermek gerekiyor. Işığın az, havanın soğuk olmasının uyku ve tembelliğe eğilimi artırabileceğini belirten uzmanlar, “Güneşten her fırsatta yararlanın. Öğlenleri mutlaka dışarıya çıkıp açık havada yürüyün ve kışın egzersizi ihmal etmeyin” tavsiyesinde bulunuyor.

Bulduğunuz an güneş ışığından faydalanın
Günler daha kısa olduğu için ne zaman uyuyoruz ne zaman uyanıyoruz birbirine karıştı. Güneş ışığının az olması da beyinde bizi uykulu hissettirecek melatonin hormonunun daha çok üretilmesine neden oluyor. Öğle aralarında yürüyüş yapmak, ofisinizde sarı ışık kullanmak, fırsat buldukça temiz hava alabileceğiniz kısa yürüyüşler organize etmek iyi gelecektir.
Stresi azaltmak için günde 10 dakika kendinizle kalın
Yoga ya da solunum kontrolü egzersizleri gevşemenizi, stresini azaltmayı sağlayabilir. Günde 10 dakika ayırarak vücudunuzdaki stres hormonu seviyesini düşürebilir ve daha enerjik olabilirsiniz.
İyi bir uyku dinlenerek uyanmanızı sağlar
Kesintisiz uyku kış yorgunluğu ile savaşmakta birebir. Yetersiz ve kalitesiz uyku, ertesi günün yorgun ve verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Kışın daha uzun süre uyumak ihtiyacını da göz önüne aldığımızda, kendimize kış uyku planı çizmekte fayda var. Her gün aynı saatte yatağa uyumak için gitmek, yatak odasının karanlık olmasını sağlamak ve yatmadan en az bir saat önce televizyon, cep telefonu, bilgisayar ve tablet gibi parlak ışık yayan şeyleri kendimizden uzaklaştırmak uykuya dalmamızı kolaylaştırabilir. Uyumadan önce loş ışıkta kitap okumak güzel bir öneri olarak kalmamalı, hayata geçirilmelidir.
Kışın da egzersiz yapılır
‘Karanlık ve soğuk kış günlerinde yorgun argın iken en son yapmak isteyeceğim şey egzersiz’ dediğinizi duyar gibiyim. Ama egzersizin, yaptıktan bir saat içerisinde enerji seviyesini yükselten mucizevi bir etkisi var desem… Akşamın erken saatlerinde size verdiği enerji haricinde gece iyi uyumanızı da sağlayan harika bir etkiye sahip.
Kışın nasıl egzersiz yapmalıyız
Daha yoğun ısınma ve soğuma egzersizleri yapın. Isınma periyodu kas-iskelet sistemi yapılarınızı ısıtarak egzersize hazırlayarak yaralanmalardan korur. Soğuma periyodu ise vücudunuzu egzersiz/spor sonrası her bakımdan normalleştirir. Soğuk havalarda vücudun ısınma ve soğuması zaman alacağı için bu süreçlerin daha uzun tutulması gerekmektedir. Hem egzersiz süresince hem de egzersiz öncesi ve sonrasında bol sıvı alın. Havalar soğuduğu zaman su içmeyi genelde unuturuz ama soğuk havalarda su alımı hayati önem taşımaktadır. Egzersiz sırasında 15-20 dakika arayla 250 ml su içmeyi ihmal etmeyin. Dışarıda yürüyüş ya da koşu planlıyorsanız termosunuza bitki çayı doldurup içinizi ısıtabilirsiniz.