Ben kalabalık bir ailede büyümüş bir çocukken kendi kızım tek çocuk olduğu için zaman zaman bazı bencillikleri olduğunun farkına varıyorum…

Bazende acaba ben yetersiz mi kaldım onu büyütürken diye düşünmeden kendimi alamıyorum. Tek çocuk olmak zor ve zor olduğu kadar da dünyanın en zor durumu bence…
İşte bende biraz araştırıp tek çocuk olmanın iyi ve kötü taraflarını sizlerle paylaşmak istedim hadi buyrun birlikte bakalım…
 1- Aile bireylerinin ilgi odağı olmak
Ailenin hem ilk hem de son göz ağrısı olmak... Anne ve babanın seni mutlu edebilmek için sürekli gözünün içine bakması; oyuncaklara, çikolatalara ve şekerlere boğulmak... İlerleyen yaşlarda da istenilen cep telefonu ve arabaya sahip olmak için babanıza küçük imalarda bulunmanız yeterli!
2- İhtiyaçların rahat karşılanması
Ailenin maddi gelirinin tek bir çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak için harcanması hem ailenin hem de çocuğun işine gelen bir durum.
3- Yakın arkadaşlarla kardeş ilişkisi kurmak
Beraber dertleşebilecek ve eğlenebilecek bir kardeşi olmadığı için tek çocuklar arkadaşlarına tutunur. Yakın arkadaşlarını hep kardeşleri gibi görür, onları korur kollar. Çoğu zaman da ömür boyu sürecek dostluklara sahip olurlar!
4- Yalnızlıktan sıkılmamak
Çoğu insan için yalnız kalmak bir kabus gibi görünse de tek çocuklar küçüklüklerinden beri yalnız kalmaya alışkınlardır. Yalnız kalmak zorunda oldukları durumlar da onları hiç sıkmaz. Bir şeyler yapabilmek için başka insanlara bağımlı değillerdir.
5- Azimli olmak
Küçüklüklerinden beri ailenin güvendiği ve desteklemekten asla geri durmadığı, başarılı olsun diye varını yoğunu ortaya koyduğu tek çocuklar, bu güvene sırtlarını dayarlar. Ailelerinin güvenini boşa çıkarmamak için de okul ve iş hayatlarına dört elle sarılırlar. Başarılı olmak için çalışmaktan da asla bıkmazlar.
6- Olgun olmak
Yaşadığı sorunları ve üzüntüleri genellikle tek başına göğüsleyen tek çocuklar, olayları nasıl olgunlukla karşılayacağını daha çabuk öğrenir.
7- Kendi ayaklarının üzerinde daha kolay durabilmek
Sırtlarını dayayabilecek bir abla/abiye sahip olmamak kötü gibi görünse de tek çocuklar hayata atıldıklarında kendi ayakları üstünde daha kolay dururlar. Sorumlulukları karşısında tek başına olmak tek çocukların kendine güvenini artırır.
8- Yalnız büyümek
Tek çocuk olmanın negatif yanının en belirgin özelliği yalnız bir çocuk olarak büyümek. Büyürken oyun arkadaşının olmaması, kardeşler tarafından idare edilememek ve teyze, hala, amca ve dayı gibi sıfatlara kan bağı ile sahip olamamak biraz dezavantaj gibi.
9- Sürekli kontrol edilir halde olmak
Tek çocukların bir kısmı bilir ki anne babaları "helikopter ebeveynlik" kavramını onların sıkça karşısına çıkarır. Tek çocuk olunduğundan ilgi ve merak sürekli onların üzerinde olacağından kontrol edilme durumu sıkça yaşanır.
10- Paylaşım yaparken zorluk yaşanması
Özellikle çocukken oyuncak ya da diğer eşyaların çocuklar arasında paylaşımı biraz zor olur ve bir de tek çocuksa daha öncesinde paylaşma duygusunu pek fazla edinmemiş ve sahip olduğu şeylere daha fazla bağlanma hissini edinmiş olabilirler.
11- Arkadaş edinirken sıkıntı çekmek
Parkta, okulda ya da yeni birileriyle tanışılan bazı ortamlarda tek çocukların sosyal becerileri bu durumda biraz zorlandıklarını gösterebilir. Arkadaşlık kurmakta zorlanıp biraz üzülseler de ileride bu durumu halledeceklerdir.
12- Bazı isteklerin aileyi yorması
Ailenin odak noktası olmak kimi çocuğun çok fazla isteğinin olmasına ve isteklerinin gerçekleşmezse üzgün olmalarına sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda ailenin çocukla iletişim kurup neyin doğru neyin yanlış olduğunu güzel bir dille anlatabilmesi gerekir.
Bazen herşeye sahip olmak anlamına gelsede bence tek çocuk olmak ilerisi için zararlı diye düşünüyorum çünkü anne ve babanız gittiği zaman tek başınıza kalacaksınız… Tek çocuk olmak zor ve aşılması manasız bir durum bence…