Ben hep iyi bir anne ve iyi bir ebeveyn olma uğurunda kızımla herşeyi konuşma taraftarı olmayı seçtim…

Konuşmak iletişimin en iyi silahıdır derler bende hep bunu yaptım . Ancak geçenlerde yaşadığım bir olay karşısında kendi kendime şöyle dedim kızım sevinç kızın büyümüş ve sen hala bunun farkında bile değilsin…
Bana sorular sormaya başlayan kızım meğerse benimle iyi bir iletişim geliştirmek vede beni ne denli tanıdığını kestirebilmek adına o ilginç soruları bana sormaya başlamış ve bende araştırmacı biri olarak çocuğumu nekadar tanıdığımı yada bunun uğrunda neler yapabileceğimi araştırmaya başladım ve uzmanlar şöyle demişler iyi bir ebeveyn olmak yada çocuğunuzu daha iyi tanımak adına şu soruları sormaya ve onlarla iletişim kurmayı deneyin diyorlar..
Hadi buyrun bakalım bulduklarıma…
Bir ebeveyn olarak, çocuklarınızı bazen avucunuzun içi gibi tanıdığınızı hissettiğiniz anlar olduğu gibi hayatlarında olup bitenlere tamamen yabancı kaldığınızı hissettiğiniz zamanlar da olur. Bazı çocuklar sohbete meyilli olsa da bazılarının ağzından kelimeler kerpetenle zor çekilir. Çocuklar genellikle “Günün nasıl geçti?” gibi kapsayıcı sorulara “iyi” diyerek geçiştirirler lakin sorularınız detaylıysa onların da detaylı cevap verme ihtimali artar. Konuşma başlatan sorular, çocuğunuz için minnettarlık, hayal gücü, empati ve güven gibi önemli olduğunu düşündüğünüz özelliklerin geliştirilmesine bile yardımcı olabilir. Bu soruları arabadayken, yemek masasında ya da tüm ailenin konuşmaya odaklanabileceği başka bir yerde toplayın. Hatta onlardan küçük bir oyun bile yapabilirsiniz. Soruları yazdırın, her biri bir kâğıt şeridi üzerinde olacak şekilde kesin ve bir çocuğun her gece tartışması için bir veya iki soru seçmesini sağlayın.
Çocuğunuzu daha iyi tanımak için sorulabilecek sorular
Çocuğunuzun hayalleri, duyguları ve değerleri hakkında özel sorular sormak, yetiştirdiğiniz birey hakkında size iyi bir fikir verebilir. Çocuğunuzla birlikte çalışmak istediğiniz şeyler hakkında ipucu verebilir ya da sohbeti çocuğunuzun böyle harika bir insan olarak büyüdüğü konusunda şaşkınlık hissi ile bırakabilirsiniz.
İşte çocuğunuzu daha derin bir şekilde tanımanıza yardımcı olabilecek bazı konuşmalar:
1- En iyi arkadaşın kim ve neden?
2- Arkadaşlarda hangi özellikleri arıyorsun?
3- Bir insanın sahip olabileceği en önemli kalitenin ne olduğunu düşünüyorsun?
4- Günümüzde okuldaki diğer çocukların nasıl giyindiği hakkında ne düşünüyorsun?
5- En utanç verici anın ne?
Aile ilişkilerini geliştirmeye yönelik sorular
Çocuğunuzun ailenin önemli bir üyesi gibi hissetmesi önemlidir. Çocuğunuzun ailenizin bir parçası olmak hakkında ne düşündüğüne dair bir fikir edinmek ilginç olabilir. Çocuklar büyüdükçe, sık sık arkadaşlarının ailelerine veya televizyondaki ailelere bakarlar ve farklı bir ortamda yetiştirilmelerinin nasıl olacağını merak ederler. Bu nedenle, ailenin içinde en çok neleri sevdiklerini öğrenmek ve farklı düşüncelerini duymak göz açıcı olabilir. Duyması biraz sert olabilecek şeyleri tartışmak veya savunmak yerine, sadece çocuğunuzun düşünme biçimine neyin ilham verdiğiyle ilgili bazı sorular sorun. Elbette, çocuğunuzun kendiniz veya aileniz için takdir ettiği bazı şeyleri duymaktan da onur duyabilirsiniz.
İşte aileniz hakkında ilginç konuşmaları başlatan bazı sorular:
1- Ailemizle ilgili en sevdiğin şey?
2- En sevdiğin aile geleneği?
3- Sana öğrettiğimiz en önemli şeyler neler?
4- Ailemizdeki disiplinin ve sonuçların adil olduğunu düşünüyor musun?
5- Üç aile kuralı koyabilseydin ne olurdu?
6- İyi bir ebeveynin en önemli özellikleri neler?
7- Bir aile olarak daha ne yapmalıyız?
8- Kardeşleriniz hakkında en çok neyi seviyorsunuz?
 
 Daha birsürü örnek verilebilecekken şimdilik bu kadar olsun iyi haftalar diliyorum...