Ekim-Kasim Şimdi De Aralik…!

Ekim ayı için denilenlerden söz etmiştik, Ekim geldiğinde. Kasım gelince de yazdık, Kasım için denilenleri.. Aralık ayı yetim mi de yazmayacaız, değil mi amma?!..
Sosyal medyanın sıkı takipçisi dahası kullanıcalarındanım ben de..
Aralık’ tan söz eden bir paylaşımı okudum, ilgimi çok çekti aktarılan bilglier. Paylaşayım istedim..
Şöyle geliyordu ilk cümlle; “Türkiye' de, Atatürkdevrimine kadar Arapça'da ‘Ocak’ anlamına gelen ‘kânûn’ sözcüğünden türeyen ‘Kânûn-i Evvel’ olan ayın adı Cumhuriyet' ten sonra İlk ‘Kânun’ olarak kullanıldı..
10 Ocak 1945'te kabul edilip 15 Ocak 1945' te yürürlüğe giren ve dört ayın adlarını değiştiren yasa ile ayın adı ‘Aralık’yapıldı...”
Demek oluyor ki, Yasal isme kavuşmuş bir ay Aralık..
Aralık adının İngilizce karşılığı da var..'December'
Latince 10 anlamına gelen ‘decem’den gelir. Yani; aylara bölünmemiş kış mevsimi, ocak ve Şubat kendi arasında bölünene kadar, eski Roma takviminde aralık ayı 10’ncu  ay idi.
Fazla bilgi göz çıkarmaz.. Şunu da paylaşalım o zaman; Gregoryen takvime göre ise, yılın 12. ve son ayı olup 31 gün sürer.
Bahsettiğim anlatımda; Aralık deyince çoğumuzun aklına ilk gelen çok soğuk havalar ve yeni yıldır. Sahiden de öyledir.. Yeni yıla bir kaladır aralık..
Çocuklar ve toprak kar yağsın diye bekler bu ay gelince.. Hepimiz çocuk olduk.. Şimdilerde ise, sokakta yaşayanları düşünüyor ve kar yağmasın diyenlerden oldum, ne garip...
Hepimiz çocuktuk, o vakitler tek derdimiz kar topu oynamaktı sokakta.
Toprak Ana ise, kendini kar altında dinlendirecektir, kar yağdığında.. Yeraltı suları beslenecektir ayrıca bu sayede..
Çiftçilerin işi bitecek, Hasat tamamlanmış olacak.. Bi deyişle ekinler depolanmış, doğa uykuya dalmaya hazır olmuştur artık..
Güzeldir, beyaz örtü.. Yağacak karın toprağı temizlemesi beklenir o gelince.. Havadaki, topraktaki mikrobu kıran derdi hep büyüklerimiz biz çocuk iken kar yağdığı vakitlerde.
Aralık kış habercisi aynı zamanda. Ve biliriz ki;  sessiz, sakin, doğanın ve hayvanların uyuduğu bu ay, aslında yeniden doğuşun habercisi…
Bizler gibi, Doğanın da uykuya ihtiyacı var elbet. Uykusu ne kadar derin olursa, uyanışı da o kadar bereketli olur. Bu yüzden Aralık ayı tarihte bereket ritüellerinin bol olduğu, uyanışa yönelik festivallerin, hatta toprak için yapılan ayinlerin ayıdır. Çünkü toprak doyuran, barındıran anadır, bu yüzden “Toprak Ana”nın aralık ayında dinlenip, hasat ayına arınmış,verimli olarak uyanması önemlidir.
Aralık Hades'in iyi yüzü, Persephone'nin yeryüzüne çıkma ümidi, Demeter'in Persephone'ye kavuşma özlemidir. Ayrıca bir yıl önce uğurladığımız, yeni yılı getiren Noel Baba'nın yeni ziyareti. Tarihten gelen tüm inanışların binlerce yıldır devam eden döngüsünden Aralık ayı da nasibini alır böylece...
 
Her ay gibi Aralık ayının da bir rutini vardır;
3-4 Aralık'ta şiddetli soğuklar gelir,yağışlar başlar.,
6 Aralık'ta Kuzey rüzgarlarının başlangıcıdır,
12 Aralık karakış fırtınasının günüdür,
19-20 Aralık en uzun gecelerin habercisi, gökyüzü yeni yıla, günlerin yeni düzenine geçmek için hareketlenir, ayrıç deler Doğa için.
Ve yine bilinendir, 21 Aralık ‘Gün Dönümü’, en uzun gece ve 40 gün süren Zemheri ya da Erbain soğuklarının başlangıcıdır bu tarih,
25 Aralık' ta günler uzamaya başlar, Akşam olmaz, erkenden gün batmaz hemencecik.
27 Aralık'ta gün dönümü fırtınası gelir bir hışımla, Amma ne fırtına.. Korkutur insanı..
29 Aralık şöyle der imiş ‘söz önümüz bahar fakat, bahara daha çok var..’
En önemlisi de, Toprak Ana, dünyayı aç bırakmamak için herkese küçük parçalar halinde pay verir kendinden.. Öyle biliriz.. Uyur ama kıyamaz canlılara, işte tam da bu yüzden;
Şimdilerde kilosu ateş pahası Patates dikimleri ay sonuna doğru başlar. Hele ki, Lahana, havuç, turp, ıspanak, pırasa, marul gibi kışlık sebzelerin hasat vakti.. Soralar şenlenir, insanoğlu için gereklidir her biri.
Sıralayalım ayrıca; 4-12 -13 – 14 Aralık günleri domates, salatalık, patlıcan dikimi için uygun günler olarak bilinir.
Eski çiftçiler hep derlerdi; 4 Aralık tohum alınacak bitkiler için en uygun gündür diye..
Kök ve gövdesi toprak içinde büyüyen bitkiler, 5-6-7 Aralık günü Toprak Anaya emanet edilir. Misal bu gnü tam zamanı.. Tarih, 5 Aralık çünkü..
Bu günler, gübreleme, havalandırma için de uygun günlerdir alrıca.
Doğa Ana, çiçek ve şifalı otların bakımı, dikimi için de tarih vermiştir aslında. Bu vakit,  8-9 Aralık güleridir.
Aralık’ ın 1'inden 11'ine kadar sulama yapılabilirmiş, biliyor muydunuz.. , Sonrası don gelir, sulama köklerin donmasına sebep olur, özen gösterdiklerimiz, kısacası ölür gider.
Bu arda hatırlatmakta fayda var. Bütün dünya 10 Aralık'ta ‘Terra Madre’  yani; ’Toprak Ana Günü’ nü kutlar...
Dahası da var. 12-18 Aralık haftası da bizim ‘evvelden çok kutladğımız bir haftadır. ‘Yerli Malı’ haftası.
Ne günlerdir o günler, sınıfları doldurur, yerli malı haftasını kutlardık.. Hatırlayın hele bir..
Neler yer içerdik, hey gidi hey..Selam olsun o günleri.. Hoş geldin be Aralık..