Bu sözleri duyduğumda, aklımdan geçen şu oluverdi; Kimin değil ki?

Güzel bir anlatım ve çok da anlamlı bir sloganla çıkılan o yolu merak ettinizmi?
Sanırım bu yolla ilgili aktarılanları dile getirsem, fena olmayacak. Ntice itibariyle bir an olsun aklımızdan çıkmayan Çanakkale için çizilen bir rota ve yol haritası bu detaylar.
Konuya bir başlık atsak; “ÇANAKKALE’NİN ‘AKILLI ŞEHİR YOL HARİTASI’ TAMAM” sanırım yerinde olru.
Peki ya nedir bu yol?
Çanakkale için bahse konu yol, Kale Grubu, Türkiye Bilişim Vakfı ve Novusens işbirliği ile Şubat ayında başlatılan ve Çanakkale’nin “akıllı şehir” vizyonuna katkı vermeyi amaçlayan bir proje.
Daha öncede konuya ilişkin detayları sunmuştum.
Şimdi projede her şey yolunda gidiyormuş, yada şöyle de denilebilir; , Çanakkale’ nin yeni yol haritası tamam.
Aklım Fikrim Çanakkale projesinde birinci fazın tamamlandığı bilgisi projenin başarılı yöneticilerinden geldi.
Yazılı açıklama ile gelen detayları özetleyerek, önce konuyu elimden geldiğince anlatayım.
İçinde bulunduğum ruh halim, abuk sabuk olsa da, verdiğimiz Şehitler nedeniyle içimde fırtınalar kopsa da, e-posta adresime gelen ayrıntıları okuyup kafa dağıtmayı biraz olsun sağladım.
Çünkü, içinde Çanakkale geçen her konu, bir anlık da olsa, fabrika ayarlarına geçmeme yetip artıyor.
Hazır, ruh halimin oldukça bozuk şeklinden biraz olsun kurtulmuşken Çanakkale’ miz için düşünülenleri anlatabileceğim.
 “Çanakkale ile Akıllı Geleceğe” sloganıyla dört aydır sürdürülen proje için, oldukça yoğun saha ziyaretleri ile geçen bir dönem yaşanmış. Nihayetinde de sona gelinmiş.
 Çanakkale’nin “akıllı şehir yolculuğunun” yol haritası da bu sayede çıkartılmış.
Türkiye’de ilk kez bu denli katılımcı anlayışla başlatılan ve tüm yerel paydaşların ortak heyecanla sahiplenmesiyle sürdürülen akıllı şehir projesinin çıktılarını anlatır bilgi notunda,  Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Çanakkale Merkez ilçe Belediye Başkanı Ülgür Gökhan başta olmak üzere bir çok isim bir araya gelmiş.
Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Novusens İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü Kurucusu Berrin Benli, Aklım Fikrim Çanakkale projesinin amacını ve gelinen noktayı bu önemli buluşmada dile getire isimler olmuşlar.
Detaylar oldukça fazla. Özetlemeye kalksam, söz konusu Çanakkale olunca, nasıl başarılabilir ki bu durum. Çanakkale’ nin özeti mi olur Allah aşkına.
Olmaz elbette lakin, yine de uğraşacağım. Aklım Fikrim Çanakkale projesi için Novusens liderliğinde oluşturulan saha ekibinin,  önce kapsamlı bir kaynak taraması yapıp,  ardından yoğun saha ziyaretleri ile kent için durum tespiti gerçekleştirdiklerine dikkat çekeyim mesela.
Sonra da, proje için Çanakkale’ye özgü bir akıllı şehir yol haritası ve öneriler bütünü ortaya konulduğunu söyleyeyim.
Aslına bakarsanız, bendenize ulaşan bilgi notunda, ‘Bu yol haritasında özetle şu öneri başlıkları yer aldı’ denilen bir bölüm de vardı ki, bu da benim işimi hayli kolaylaştırdı.
Nasıl bir yol haritası mı bu? Sabırsızlanmayın, işte aktarıyorum. Şöyleymiş bu yol haritası;  
Öncelikle, Çanakkale Akıllı Şehir Ortak Akıl Platformu oluşturulacak. Ardından,  Finansal sürdürülebilirlik için Ortak Şehir Fonu başta olmak üzere, Akıllı Şehir Finansal Kaynakları yaratılması için düğmeye basılacak.,
Akıllı Şehir Stratejisi’nin belirlenerek, Akıllı şehir Eylem Planı’nın ortaya koyulması ve Uluslararası İşbirlikleri Geliştirilmesi de var elbet yol haritasının içinde, yapılacaklar kısmında...
Bitmedi. Ayrıca; Çanakkale Köprüsü ve Trakya Mega Koridoru’nun yaratacağı potansiyel etki dikkate alınarak, Akıllı Şehir Master Planı’nın hazırlanması da söz konusu.
Ve gelelim bence de en önemli konuya. Çanakkale’nin deprem bölgesinde olması sebebiyle akıllı çözümler içerecek bir ‘Dayanıklılık Programı’nın başlatılması da önerilerde geçiyor.
Coğrafyamıza komşu illerde, ya da merkezimizde olan bir deprem sonrası kentimizde yaşanılanlara çoğu kez tanık olduğumdan, Deprem mevzusuna gelince, bende akan sular duruyor.  O nedenle de diyorum ki; ‘Hay sizlerden Allah razı olsun’
Şimdi geleyim işin merkezine ve düşüncenin ana destekçisine.  Bir Çanakkale ve de dolayısıyla Dünya markası Kale Grubu’ nun  Başkanının dilinden Akıllı Kent Projesine.
Kale Grubunun Başkanı, Zeynep Bodur Okyay, bu yıl 60’ıncı kuruluş yıldönümünü kutlayan Gruplarının  bu projeye, kente karşı bitmeyen bir sorumluluk duygusuyla öncülük ettiğini söylemesine.
 Kale Grubu’nun Çanakkale’nin Çan ilçesinde filizlenip bugün sektöründe lider 17 şirketten, küresel ortaklarıyla uçak motoru da üreten bir Grup haline dönüştüğünü vurgulayan Zeynep Bodur Okyay, “Kurucumuz ve Onursal Başkanımız İbrahim Bodur’un yürekten bağlı olduğu Çanakkale Ruhu’na uygun işlerin içinde olmak, insanı merkez alan ve hayatları iyileştiren yenilikçi projelere öncülük etmek bize bıraktığı en değerli miraslardan” diyerek, önemli bir söylemde bulunduğu gibi, işin özünü de  aktarıyordu.
Neymiş o öz? Elbet te ki bütün mesele Çanakkale Ruhu…
 60 yıl önce Anadolu’nun sanayileşmesinin öncülüğünü yapan Çanakkale’ nin, bugün de sürdürülebilir kalkınma ve kapsayıcı refah için kentlileri için,  akıllı şehirlere ve Anadolu insanının da bilgi toplumuna dönüşümüne örnek teşkil edebileceğini anlatırken Zeynep hanım, “Bütün gayemiz bu” diyerek de, öz konuşmuş.
Şimdi geleyim, Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı’ nın sözlerine.
Ekonomik ve sosyal kalkınmayı hızlandırmanın, Türkiye’de bütün şehirlerimizin ortak amacı, ortak hedefi olması gerektiğine vurgu yapmasına.
Ve elbet te, bence kesinlikle alkışlanması gereken dediklerine. Şöyle diyor sayın Eczacıbaşı;
“Çanakkale’de bu hedefe ulaşmak amacıyla yerel yönetim ve halkla, sivil toplum ve özel sektör, üniversite hep birlikte bir ortak akıl yaratarak, bu müstesna şehrimizi gerçekten bir akıllı şehire dönüştürmek üzere yola çıkıyoruz”
Haydin o vakit. Rotamız Neta ola….
Allah hepimize selamet versin….