Önemli olmalı ebet.. Kadın o sonuçta.. Tarih boyu, kadını önemseyen toplum olarak bilinen Türk'ler den daha evvel ösz etmiştim.. Bilindik konulardı bahsettiklerim.

Kimilerimiz, 'ukalalık yapma..!' diye, bendenize  çıkışmıştır ble...
Peki ya, başka medeniyetlerde durum ne..?
Mesela; Sümer' lerde kadın...!
On parmağında on marifet.. Neden mi? Çünkü Sümer kadını; "Ticaret yapabiliyor,Doktor olabiliyor.. Yani alanda Sümer kadını.
Kadın için özel konular belki de o günlerde zdüşünülmüş.. msal, Ebeler sadece kadın o vaktiler.
Devlet işleyişi içinde, Kadın katipler var, Kadın tek başına tanıklık yapabiliyor üstelik..  Kadın, bu konuda da önesenmiş..
Günümüzde kadın, insan odaklı her meslekte. Kadın müfettişler var mesela.. Kibir dönem, ilk kadın başkabakınımız da olmuştu. Prof. Dr. Tansu Çiller.
Günümüz kadınının özgür giyim tazı, Sümer kadının da da vramış.. Yarı omuzu açık pileli  elbiseler modası olmuş Sümer kadınının. Hatta,  şeffaf elbiseler giymişler.
Özgür Sümer kadını için, makyaj da sıradan olmuş mesela..
Dermotolajik ürünler o dönemde hat safhada.. Süs eşyaları ile başlayan kadına özel ürünler arasında, olmazsa olmazlar: makyaj malzemeleri, parfümler ve cilde özel yağlar.
Saatçı kadınları da olmuş Sümerlerin..  O dönemin müzik aletlerini kullanıp,  şarkı söyleyip, izleyeni bolca alkışlatan danslar edebilirlermiş.
İlginçtir ki, Sümer kadını cinsellikle ilgili şarkılar dahi  söyleyebilmişler.. Bu detaylı bilgileri, araştırmacılar derlemiş.. 
Ve de en önemlisi; Sümerler yazıyı icat eder etmez, okullar açmışlar, öğretiyi arttırmışlar.. Okuru yazar bir toplumun önemini taa binlerce yıl önce kavramışlar.
Bu okullarda, hukuki antlaşmaların nasıl yapılacağı da öğretilmiş..
Ve dahası bir başlık açayım; kızlı erkekli matematik, astronomi, geometri öğrenmişler.. Kadrın erkek eşitliği ta o vakit başlamıiş.
Bir dil bir insan mantığı ile haeket etmişler.. mesela; İkinci dil olarak Akat' ça öğrenmişlyer.
Geleceğin güvencesi olarak önemsdiğimiz çocuklar, Sümerleri çin de önemli sayılmış.. Çocuklar bütün gün okula gidip, tam öğrenimg ördükleri gibi, onların da düzenli şekimlde tatilleri olmuş.
Bir konu da , bu da çok öemli.. Biezde temizlik imandan gelir.. Smierler için de Temizlik çok önemli sayılmış.
Adam olacak oçcuk programını hatırladınız mı, Rahmetli Barış Maço'nun.. Sümerler de, adam olacak çocuklar demiş, eğtim öğretim sırasında, onlara reçete nasıl yazılırı da öğretmiş. Bu sayede, potansiyel birer doktor imajı sağlanmış çocuklarda. Ne güzel bir uygulama.
Bizler, ilkokulda filüt ile başladık müzik eğtimine.. Sonra, orta, sonra lise..
Fareli köyün kavalcıları gibiydik bir ara, tüm sınıf filüt çalıyor. Beceren de var, kulak tırmalayan sesler çıkaran da..,
Eğitim önğeli.. Sümerler bonu da önemli saymış ve Müzik derslerini en profesyonel  türden sunmuş.
Sümerler pek şanslı imiş.. Tableti bizim nesil gördü, onlar icat etmiş o yıllarda. Bilidinz edğil mi, aklınızda o bilgi. Smer taletleri.
Sümerler tabletlerde destanlar, ilahiler, şiirler yazmışlar. Ve günümüz arkeolojisi bu kullanım karşısında, halen hayretmler içinde.
Hukuk olar için  önemli olmuş hep. Kanun yapmışlar herşeyi yazmışlar. Örneğin gümüşde faiz yüzde 30, arpada yüzde 20
Bizde öyle mi ya.. Şeftali tarlada 2 lira, markette halen 12,5 lira.. Bu udurmad, üretici bir isyanda.
Günümüzün yangı sisteminde var olan yüksek mahkemeler Sümerler de de varmış.
Öğrendikçe ek sevdim Sümerleri.. Sümerlerde kadın erkek eşit ücret alır kanunu varmış..
Nasıl da güze bir kanun.. . Sümerlerde 'dişe diş göze göz'  anlaşıyı olmamış hiç. Bunun yerine tazminat ödeme konusu hep  var olmuş.
Maliye konusun da da pek adil olmuş Sümerler.  Aşırı vergi yükü hiç kimsenin omuzlarında olmamış. 
Ve de inanç şekilleri; Sümerler çok Tanrılı ama en büyük Tanrıları Gök, Yer, Hava ve Su Tanrıları olmuş.. Gök en önemlisi.. biz Türklerde ki gibi.. Gök tanrı..
Sümerler kendilerine "Kenger " diyor. Peki bu ne demek; " Eski bir Türk boyu" demek..
Bizim, dünya dilindeki ismimizin açılımı Hindi anlamına geliyor ya, 'Kenger'   Sümer dilinde, keçi ve bitki anlamin da kullanılmış ayrıca..
Bence, Sümerler yaşam biçiminde Keçi gibi inatçı, yeryüzü için de, bitki gibi, hep ihtiyaç duyulanlar saymış kendilerini..
kucak dolusu Selam olsun Sümerlere.. Tablet keşfi ve kullanımı ile, ilk bilenenler oldunuz.. Daha ne olsun değil mi..!