Sizde normal hayatınızda rutinleşenlerden misiniz? Ben bu soruyu bazen kendi kendime sorunca sanırım bu aralar üzerimde bu negatif anlama gelen sözcük mevcut diyerek geçiştirenlerdenim.

Sahi ne demek ki bu her zaman durmadan cümle içlerinde kullanılarak telaffuz ettiğimiz sözcüğün anlamını sizler için araştırarak paylaşmak istedim.
Hadi buyrun birlikte öğrenelim neymiş bu rutin sözcüğü?
 
Rutin kavramına genelde negatif bir anlam yüklüyoruz, ama aslında günü belli bir rutine oturtmanın hem zihinsel hem de fiziksel birçok fayda sağladığını biliyor musunuz?
“Rutine binmek”, “Rutinden kaçmak”, “Rutinleşmek”… Rutini sıkıcılıkla, tek düzelikle eş anlamlı tuttuğumuz bir gerçek. Aslına bakarsanız rutin kavramı sandığımız gibi kötü değil, aksine, yapılan birçok araştırma, düzenli alışkanlıklar kazanmanın faydalarını kanıtlıyor. Belli bir günlük rutininiz yoksa işlerin üstesinden gelmek sizi gereğinden fazla yoruyor ve uzun vadede gerçeğe dökmek istediğiniz hayallerinizi de sizden giderek uzaklaştırabiliyor.
İyi bir rutin oluşturmak kendine yatırım yapmak demek. Ayrıca belli bir rutin oturttuktan sonra, kendimizi çok da güçlü hissetmediğiniz günlerin üstesinden bu alışkanlıkların itici gücü sayesinde gelebiliyoruz. Öncelikleri belirlemek, ertelemeyi azaltmak, hedeflerinize giden yolu izlemek sağlıklı bir rutinin kazançları arasında.
Gününüze ekleyeceğiz bazı basit alışkanlıklar sayesinde, fiziksel ve zihinsel enerjinizi zirvede tutarken kendizi daha mutlu da hissedeceksiniz.
Uzmanlar bile rutin hayatı renklendirmek adına bazı tavsiyeler vermişler:
Diyorlar ki bize:
 
Güne Pozitif Başlayın
Kulağa klişe gelebilir. Ancak ‘Bugün harika bir gün olacak” diye düşünerek, hatta bunu yüksek sesle söyleyerek başlamanın pozitif düşünmeyi tetiklediğini ve güne iyi bir modla başlamanın stres seviyesini azalttığını söylüyor uzmanlar.
 
Hemen E-Postanızı Kontrol Etmeyin
Uyandığınıza ilk iş e-postalarınızı ya da sosyal medya hesaplarınızı kontrol ediyorsanız bu bir bakıma başkalarının önceliklerini kendinizinkilerin önüne koymanız demek. Neden mi? Bazı belgeler göndermenizi isteyen bir e-posta almışsanız sabah planladığınız iş yerine bunu öne alarak tüm öncelik sırasını bozabilirsiniz. Oysa sabahları kendinize ve kendi işlerine odaklanmalısınız ki günün devamında başka isteklere cevap vermek için zamanınız olsun.
Başarıyı Gözünüzde Canlandırın
Dünyanın en başarılı sporcularından bazılarının bu başarıya ulaşmak için ‘görselleştirme’ tekniğini kullandığını biliyor muydunuz? Aynısını siz de yapabilirsiniz; gözlerinizi kapatıp yapmak istediğinizin en iyisini başardığınızı hayal edin, gözünüzde kendinizi olmak istediğiniz yerlerde tüm detaylarıyla canlandırın. Her gün birkaç dakikanızı ayırarak tekrarlayacağınız bu egzersizin amacı, bilinç üstü zihnin bilinçaltı zihne emir vermesi. Çünkü bilinçaltı zihnimiz, bu emirlere uymak ve onları gerçeğe dönüştürmek için ne gerekirse yapacak.
 
Bir Akıl Hocası Edinin
Hedeflerinizi, ulaşmak istediğiniz kilometre taşlarını günlük olarak paylaşabileceğiniz ve bunlar hakkında sizin kadar heyecan duyan birisi olsun hayatınızda. Akıl hocanız, aynı zamanda güvendiğiniz ve karşısında sorumluluk hissettiğiniz birisi de olmalı. Böylece bahsettiğiniz bu hedefleri gerçekleştirmek için bir anlamda bu kişiye söz verecek ve hedefe doğru kalıcı bir adım atacaksınız.
Kitap Okuyun
Günde yalnızca bir sayfa bile olsa okuyun. Kitap okumak, beynin gücünü arttırarak başkalarıyla empati yapma yeteneğinizi güçlendirecek, tabi tüm bunlarla birlikte kitap okumak size kendinizi daha sakin ve huzurlu hissettirecek.
 
Düzenli Olarak Ara Verin
Ara vermenin de bir yöntemi olduğunu biliyor muydunuz? Pomodoro tekniği olarak adlandırılan bu yöntem şöyle işliyor, önce yapılacak bir iş seçip kronometreyi 25 dakikaya ayarlıyorsunuz, alarm çalana kadar bu iş üzerinde çalışıyor, sonra beş dakika ara veriyorsunuz. Bu döngüyü üç ya da daha fazla kez tamamladığınızda ise 15 dakika ara vermeye hak kazanıyorsunuz. Bu mucizevi zaman yönetim sistemiyle üretkenliğinizin ne kadar arttığına inanamayacaksınız.
Yapılacaklar Listesi Tutun
Güne tam olarak hazır olmanın en iyi yolunun yapılacaklar listesi hazırlamak olduğu konusunda kimsenin şüphesi yoktur herhalde. Ancak bu listeyi altı maddeden daha uzun tutmamak gününüzü daha yönetilebilir kılacak ve sadece en önemli işlere yoğunlaşmanıza yardım edecek. Bu listeden sildiğiniz her bir madde size bir sonrakini yapmak için motivasyon sağlayacak.
 
Yazarak Yaratıcılığınızı Geliştirin
Her gün yazı yazmaya biraz zaman ayırmak iletişim gücünüzü arttıracak, önemli bilgileri hatırlamanızı sağlayacak ve yaratıcılığınızı güçlendirecek. Her sabah uyanır uyanmaz, ne hakkında olduğu hiç önemli olmayan üç sayfa yazı yazma tekniği günlük rutininize katacağınız iyi bir yöntem olabilir ya da günlük formatında yazarak kendinizi daha iyi tanıma şansını da bulabilirsiniz.
 
Günü Belli Parçalara Bölün
Günü parçalara bölerek plan yapmak dikkatinizi ve ilginizi kaybetmemenizi sağlayacak. Pek de yapmak istemediğiniz bir işle uğraşıyorsanız bunu sadece bir süreliğine yapacağınızı bildiğiniz için o iş size daha kolay gelecek. Tek bir iş üzerinde çok fazla vakit harcamayacak ve zamanınızı en verimli şekilde kullanarak asıl yapmak istediklerinizi de gününüze sığdırabileceksiniz.
Her Güne Bir Tema Belirleyin
Haftanızı planlarken her gün daha fazla yoğunlaşacağınız konunun ne olduğunu belirleyin ve mümkün olduğunca bu plana sadık kalmayı deneyin. Bir günü tamamen tek bir konuya veya işe ayırmanız mümkün olmasa bile, en azından günün büyük çoğunu o alana ayırırsanız, beyninizi birden fazla işle meşgul etmeden ilerleme kaydetmiş olacaksınız.