Aslında Bir Cinnet Çözüverir Her şeyi…

Hayatın her anında başımıza gelen olaylar kendi zihnimizin bize yarattığı oyunlar bile olabiliyor muş. Zihin sağlamsa oyunlara yenilmiyor insan. Ancak yaşanan her kötü olaydan da insan zihni etkilenmiyor anlamını çıkarmamak gerekiyor. Zihin kontrolünü iyi yapan insanlar hep sorunsuz bir hayat yaşarlar baktığımız zaman ama yapamayan insanlar ise bütün kötü olayların içinde buluverir kendini. Geçenlerde internette gördüğüm bir paylaşımda aynen şöyle diyordu: Bana yapılmasından hoşlanmadığım şeyi başkasına yapmaktan çok hoşlanıyorum. Çünkü insanlar başka türlü anlamıyorlar anlatılmak istenileni…
Önce bende düşündüm ve dedim ki kendi kendime o lafı biz daha başka öğrendik ve bu arkadaş ne anlatmak istemiş acaba diyerek saatlerce düşündükten sonra bulabildim cevabını bu paylaşımın…
Tabi yine inkar edemem araştırmada yapmayı seven biri olduğum için yine googledan da birkaç şey öğrendim bu konu ile ilgili…
Sahi piskolojiye göre neymiş ki bu cinnet? Hep sinir olunca yada tv de haberlerde duyarız bu terimi ancak bu terime bile sebep olan çok şey varmış baktığımız zaman… Hadi gelin birlikte bakalım bulduklarıma :
Cinnet bir kişiyi suç eylemlerinden sorumlu tutamaz hale getiren zihin durumu olarak tanımlanmaktadırCinnet getirme durumu ise bir an için normalin dışı davranışları gösterme durumudur. Psikolojik açıdan kişinin fantezi ve gerçeği ayıramayarak psikoz ya da kontrol edilemez dürtülerin etkisiyle hareket etmesinden ortaya çıkan bir durumdur. Genel anlamıyla bu kontrolden çıkmış davranışların kişinin iradesi dışında gerçekleştiği bilinmektedir. Sağlıklı düşünme yetisini kaybederek cinnet getiren kişileri medyada ve haberlerde sıkça görüyoruz.

PEKİ YA NEYMİŞ Kİ BU İNSANI NORMALİN DIŞINA ÇIKARAN BİR DAVRANIŞ
Tam olarak cinnet durumu nedeni bilinmese de yapılan araştırmalarda bazı faktörlerin etkisi gözlemlenmektedir. Örneğin kişinin hali hazırda psikolojik bir rahatsızlığı olması cinnet getirme nedeni olabiliyor. Özellikle paranoid kişilik bozukluğu (paranoya) söz konusu olduğunda cinnet getirme söz konusu olabiliyor. Paranoid kişilik bozukluğuna sahip kişiler etraflarından şüphe duyarak haklı olduklarını ortaya çıkarmak için geçerli olmayan nedenler kurgularlar. Bu rahatsızlığa sahip insanların etraflarına zarar verme oranı ve şiddete eğilimleri oldukça yüksektir. Cinnet durumu da paranoya nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Yoğun depresyon, ani şok geçirmeler, genetik yatkınlık, alkol tüketimi ve travma benzeri psikolojik alt yapılara sahip kişilerde cinnet getirme oranı daha fazladır. Sıklıkla, psikolojik problemi olan bireyin baş etmesi gereken bir durumla karşılaştığı anda olayla baş edemeyerek kontrolünü kaybetmesiyle ortaya çıkar. Ani bir haber alındığında, beklenmedik bir durum ortaya çıktığında gerçekleşir.
Herşey gibi Acaba Bu Cinnet denen kavram da önceden anlaşılabilen bir olgu mudur?
 
Üstünde durduğumuz gibi cinnet geçirmenin nedenlerine baktığımızda temelinde bazı psikolojik rahatsızlıkların yer aldığını görüyoruz. Kişinin psikolojik bir rahatsızlığa sahip olması cinnet geçireceği anlamına gelmez. Fakat psikolojik rahatsızlıklar saptanabilirse cinnet geçirmenin de belli oranda önüne geçmek mümkün olabilmektedir. Kişinin cinnet ihtimalini oluşturacak belirtiler söz konusu olabilir. Psikolojik destek alarak bu ihtimali en azından ortadan kaldırılabilir. Bunlar kişinin yakınlarının gözlemleyebileceği bazı davranış biçimleridir. Kişisel bakım becerilerinde azalma, sorumlulukları yerine getirmeme, duygu eksikliğiyle gelen bakışların donuklaşması, fazla şüphecilik, alkol kullanımı, içine kapanma gibi faktörlerin bazılarını bir arada görüyorsanız cinnet geçirme durumu söz konusu olabilir.
Cinnetsiz günleriniz olması dileğiyle. Hadi Kalın Sağlıcakla…