Kadın eli değince, güzelleşmeyen bir şey yoktur.. Peki ya; Kadın, savaş ortamında devreye girer ise..?

Rastladığım bu bilgi beni çok şşırttı.  İlk bilgisayar programcıları  hanimlar olmuşbir tarihte.
Çok can alan bir savaş esnasında drol oynamış kadınlar.
Nasıl mı..? Anlatayım kısaca.
Okuduğum bir tarih notu.. Şaşırdım tabi.. Up uzun bir aygıt ve onun başında uğraş vreen, o yılların saç ve giyim modasına uymuş kadınlar..
2.  Dünya Savaşı sırasında, bir noktadan bir diğer noktaya  ateşlenen, savaş başlığı üzerinde bulunan  bir füzenin manuel hesaplanmasında kadınlar yer almış.  V bu çalışma, yaklaşık 20 saatlik uğraş gerektiriyormuş.
Sonra, 20 saatlik bu zun üsre, teknolojinin devreyşe girmesi ile 15 saniyeye kadar düşürebilen bir makinenin tasarlanması ile, çok kısa zaman dilimi içinde yapılır olmuş.
Görsel de vardı, gazetemizin sayfasında yayımlanan, o tarihte 20 saat hesap yapan kadınları anlatır fotoğraf.. Hesap için gerkeli aygıtın devasalığını da göz önüne seriyordu.
Şimdi, o yılların bilgisayarlarının yapamadığnı, cebimizdeki akıllı telef-onlar bile yapabiliyr nerede ise.
Bilgisayar teknolojisinin ilk yansıması olarak tarihe geçen bu cihazın ismi, yani bahsetitğim o devasa aygıtın adı;  ENIAC idi. (Electronic Numerical Integrator and Computer). Türkçe’de elektronik sayısal entegreli hesaplayıcı olarak anlamlandırılan bir cihaz.
Kadın eli değince, güzelleşir her şey.. Savaş hali hariç.. Kadın asker ise şayet, kendi ulusundan başka hayatların güzelliği için uğraş verir, bu arada da düşmanını alt ediverir..