Bu gün yorumlarımızla, alıntılarımızla lider doğuran annelere ve doğan liderlere ve PAZAR gününüze de Girne’den MERHABA !..

Ölüm günleri Anmayı, doğum günleri kutlamayı verdiğine göre bu ayın içinde üç önemli ismi ANMAK (TR. Zübeyde Hanım, KKTC’de Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş),  bu ülkenin insanı olan herkesin gönlündeki yerini hissettiği düşünce güzelliği içinde MERHABA !
Bu gün yorumlarımızla, alıntılarımızla lider doğuran annelere ve doğan liderlere ve PAZAR gününüze de Girne’den MERHABA !..
M. Kemal Atatürk’ün; son günlerini Latife Hanım Köşkü'nde geçiren annesi, Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923'te 66 yaşında öldü. İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 1940 yılında yaptırılan anıt mezarda yatmaktadır.
 
Fazıl Küçük (14 Mart 1906; OrtaköyLefkoşa - 15 Ocak 1984, Londra), Kıbrıs Türkü siyasetçigazeteci ve köşe yazarı. 1959 sonunda Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumlarının ortak kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı. Kıbrıs Türklerinin, Rauf Denktaş'tan önceki önderi.
Rauf Raif Denktaş (27 Ocak 1924; Baf - 13 Ocak 2012; Lefkoşa), Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.
Rauf Denktaş'ın cenazesi, defnedilmeden hemen önce Cumhuriyet Parkı'nda
8 Ocak gecesi organ yetmezliği teşhisi ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Rauf Denktaş, tedavi gördüğü hastanede 13 Ocak 2012 tarihinde 88 yaşında vefat etti. Vefatının ardından Türkiye ve KKTC'de ulusal yas ilan edildi. 17 Ocak 2012 günü, yapılan devlet töreniyle Lefkoşa'daki Cumhuriyet Parkı'nda defnedildi.
LİDER SÖZLERİ
Atatürk’ten
“Türkiye’nin yeniden işgal edildiğini ve Türk kuvvetlerinin sadece bu bölgede mukavemet ettiğini farz edelim. İkmal yollarımız ve imkânlarımız nelerdir?” şeklinde bir soru yöneltmişti.    Subayların görüş ve düşüncelerini dinleyen Atatürk, haritada Kıbrıs adasını işaret ederek;
“Efendiler; Kıbrıs düşman elinde bulunduğu sürece, bölgenin ikmal yolları tıkanmıştır. Kıbrıs’a dikkat ediniz. Bu ada bizim için mühimdir” demek suretiyle;
Kıbrıs’ın Türkiye için taşıdığı stratejik önemini ortaya koymuştu.    Atatürk, daha o zaman Kıbrıs adasının jeopolitik açıdan Akdeniz’de çok büyük öneme haiz bir konumda olduğuna işaret etmişti. Özetle Türkiye’nin güvenliği için Kıbrıs yüksek bir değer ifade eder.”
https://www.kibrisgazetesi.com/ataturkun-yillar-once-kibrisla-ilgili-sozleri-makale,12712.html
Dr. Fazıl Küçük
“ Biz İlhamı Şam'dan değil Atatürk'ün büyük inkılâbını yarattığı anavatan Türkiye’den alıyoruz.  Şam’dan, Suriye'den veya Mısır'dan İlham alan birkaç kişi Türk İnkılâbının seyrini değiştiremez. Dünya ahvalinden ibret alalım. Bizlerden esirgemen haklarımızın geri alınmasına hep beraber, el birliği kafa birliği ile atılalım. Bilmeliyiz  ki haklar verilmez; ancak büyük bir gayret, çalışma ve yorulmak bilmez bir mücadele ile elde edilir.”
https://www.halkinsesikibris.com/dr-fazil-kucuk/dr-kucukun-sozleri-h109023.html
Rauf Denktaş
 “ Ben doğduğumda vatanım yoktu, çünkü İngiliz, Kıbrıs’a el koymuştu. Neler yaşadığımızı, neler hissettiğimizi anlatmama kelimeler kifayet etmez. Onun için vatanımızın kıymetini bilin! Onu koruyun! Kaybettikten sonra geriye almak için çok daha fazla gayret göstermeniz gerekebilir”.. (KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş)..”
Rauf Denktaş bize göstermiştir ki; Türklük veya Türklüğün bir parçası, kurtarılamayacak kadar ümitsiz bir vaziyete düştüğü zaman Türk ırkı, durumu tersine çevirebilecek bir kahraman çıkarma potansiyeline her zaman sahiptir.”  https://1000kitap.com/rauf-denktas--102165/alintilar
Aramızdan ayrılan DEĞERLERİMİZİN;
Türk Dünyası’ndan ve KKTC’den ve ayrılışlarını hüzünle karşılarken,  gerçekleri yaşadığımıza göre !?..
Herkes ölümü tadacaktır; yaptıklarınızın karşılığı size eksiksiz olarak ancak kıyamet gününde verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılır da cennete konursa artık kurtulmuştur.” (Âl-i İmrân Suresi - 185 . Ayet Tefsiri)
Türk annesi Zübeyde Hanım’ı rahmetle ve saygıyla; Atatürk’ümüzü 84;
KKTC’de Dr. Fazıl Küçük’ü 38; Rauf Denktaş’ı, 10. yılında RUHLARI huzur içinde olsun… RAHMETLE ve SAYGIYLA anıyoruz...
Değerlerimizi; ANMAK ve ANLAMAK ?!... dileğiyle… 

16.01.2022
 Dr.Hayrettin Parlakyıldız
Kıbrıs İLİM Üniversitesi
                                                                                      E-posta: hparlakyildiz@mynet.com