MAVİ VATAN'IN, CAN ALAN TUZAKLARI, SAYELERİNDE TEMİZLENDİ.

İnsan eli ile kurulan tuzaklar, insan eli ile temizlendi de denilebilir bir durum.
Avlanma sırasında, bir şekilde su' da kalan, dibe çöken ve hayalet ağ olarak adlandırılan, balık avı ekipmanlarının temizliği vardı, geçende, metrelerce derinlikte
Bazen yasa dışı çalı ırıbı yapan balıkçının, yakalanma korkusu ile suda bıraktığı ağlar.. Bazen de, voli yapan , nasibini denizde arayan balıkçının, hava patlayınca toparlayamadığı ağları.. Bazen de, yine hava muhalefeti sonucu, suda kalanlar.,.
Dibe çöküp, türlü deniz canlısına mezar oluveren, Hayalet ağ diye isimlendirilen, Mavi Vatan' ın, mayını aratmayan bu tuzakları geçen zaman zaman mücadele verilir denizlerimizde..
Taktir toplayan çalışmalardan bir yenisine, Sahil Güvenlik ekipleri, geçtiğimiz günlerde imza attı.
Bir basın açıklaması ile, çalışmadan söz edildi.. Önce o açıklama diyeyim;
"18 Kasım 2021 tarihinde Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı Su ürünleri Kontrol Ekipleri ile müşterek olarak Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı bağlısı Dalış Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma Özel Timi-5 Komutanlığı dalış personeli tarafından 'Marmara Denizi Eylem Planı (Hayalet Ağların Temizlenmesi)' kapsamında Çanakkale ili Gelibolu ilçesi Doğanaslan Bankı açıklarında 18 metre derinlikte tespit edilen yaklaşık 50 metre uzunluğunda, 250 kilogram ağırlığındaki hayalet ağ sualtından çıkartılarak Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne ait KONTROL 17 isimli Su Ürünleri kontrol botu üzerine alınmıştır. Sualtından çıkartılan hayalet ağ, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geri dönüşüm tesisine gönderilmiştir."
Açı4klamada, bir şey dikkatimi çekti.. tarih 18, derinlik de 18… Hey maşallah sizlere.. Uzunca bir tuzağı, çekip almışlar Marmara'nın göbeğinden.
Açıklamada, çalışmaların süreceğine ilişkin net ifadeler geliyordu. Deniliyordu ki;
 "Müteakip dönemlerde Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı ve Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Ekipleri ile tespit edilen hayalet ağların  temizlenme faaliyetleri koordineli olarak icra edilecektir."
Mavi Vatan, önemsememiz gereken adres.. Mavi Vatan yok olur,. Zarar görür ise, vay halimize.
Müsilaj gibi, deniz kirliliği kaynaklı illetler saymakla bitmiyor. Özellikle, geçtiğumiz aylarda, neler çektik müsjlajdan.
Dükkanını kapatmak durumunda kalan esnaf gibi, geçimini denizden sağlayan balıkçılarımız perişan oldu.
Ağlarına balık yerine, salya diye de isimlendirilen o illet takıldı.
Bir de, deniz dibini saran hayalet ağlar… Balık yataklarının üzerine çökmüş ise şayet, daha da bi büyük sorun..
Deniz dibi yaşam alanı olmaktan çıkar ise, denizler biter.. Canlısı tükenen deniz, su yolu olmaktan başka bir işe yaramaz.
Mavi Vatan, bu anlamda da çok önemli.. Ne yaparsak yapalım, Mavi Vatan’ı korumak önceliğimiz olmalı.
Sahil Güvenlik gibi, Hayalet ağlara karşı savaş açan herkesi tebrik etmek gerek. STK’ lar da var, Üniversitelerimizin Su Ürünleri Fakülteleri de..
Onların, bu savaşına destek olmak bence çok önemli.
Varlıklılar, kesenin ağzını açıp, bu tür çalışmalara katkı sunmalı mesela.
Aksi taktirde, öyle en pahalısından .. Mesela; yiyecek İstakoz bulunamaz..
Şaka bir yana, top yekün destek olunmalı Hayalet ağlara karşı mücadele eden STK’ lara da. Devlet kuruluşlarına da.. Hizmet alan tekneler su yakmıyor.. Balık adamların tüpü, öyle ağzını açınca, havadan oksijen alıp dolmuyor.. Oldukça masraflı, oldukça pahalı işler bunlar.
Hayalet ağ avcılarına, zaman zaman değil, HER ZAMAN destek olunmalı..
Haydin hoşça kalın.. Mavi Vatan var oldukça, geleceğimiz var…
----------