Çanakkale denince, akan sular durur bende.. Seviyorum şehrimi, hem de ölesiye..

Çanakkale denince, akan sular durur bende.. Seviyorum şehrimi, hem de ölesiye..
Bu kutsal coğrafyaya hizmet adına Çivi çakan da kıymetli, adını böylelikle tüm dünyaya duyuran da...
Çanakkale sevdamı kimselere sorgulatmam, kimse kusura bakmasın..
Suyun öte yakasında, şehitler coğrafyasının bir muhteşem köyünde doğanım. Kilidülbahir.. Tarihi boyunca üstlendiği  görevi  son derece önemli bir köy Kilidülbahir.. Kalesi, Boğazın bekçisi..
Coğrafyasında doğmuş olmaktan Onur duyduğum memleketim Çanakkale'nin, inci köşesi..
Herkes için memleketi kıymetli.. Öyle da olmalı aslında.. Önce bölgesel Milliyetçi olacak adam.. Adam gibi adam olacak yani..
Sayfalarımızın konuk yazarı Mehmet ağabey de, memleketinin sevdalısı bir adam.. Bence; Adam gibi adam..    
Bir başlık attı dün.. Şaşa kalrdım önce.. Bu kadarn mı benzer kafa yapımız.. yaşanno laylar üzerineş bu kadar mı hassas olur hissiyatımız.
Kayserili mesleki büyüğüm Mehmet Uzel' in bayşlığına dönelim hemen..
"HERKES KAYSERİLİ OLAMAZ...!" şeklindeki vurgusuna..  Zaman zaman, bende bu sözü Çanakkale için kullananlardanım kendimce.. İçimden hep haykırıyor  bir ses.. Tam da böyle..
Mehmet ağabey, bu başlığının altını dolduruyordu,. hayli anlaşılır şekilde.. diyordu ki;
"Kayserili olmak güzel bir duygudur,ayrıcalıktır ve büyük şereftir.
Bu duygular ve şeref başka şehirlerden olan insanlarımızda da vardır elbette.
Onu savunmak o diyarlardan insanlara düşer. Kayseri’yi savunmak ise elbette Kayserili insanlara düşecektir."
Vallahi ne yalan söyleyeyim, bazı ayrıntılar, tam da şehrimizin hassas noktası.. Ben Çankakale deyip, ardaya girmeyeyim.. demek ki, benzer haller birçok şehirde geçmiş hayata.
Mehmet ağabey, isim adres zikrediyor ve başlıyordu neden böyle dediğinin nedenini anlatmaya...
Belki, tanıdık bir şeyler çıkar diye, satır satır aktarayım sizlere..
Mesleki büyüğüm sayın Uzel, tam da şöyle diyordu;
 "Bu yazıyı yazmamı nedeni, İstanbul’dan Kayseri’ye gelen ulusal bir gazetenin yazarı ile çeşitli kurumları,üniversiteyi ziyaret ettiğimizde,Erciyes Üniversitesi içerisinde bulunan 19 fakültenin ve sağlık birimlerinin Kayseri Hayırseverler tarafından yapıldığını görünce çok şaşıran yazar arkadaşım..
'Türkiye’nin  hiç bir şehirinde böyle hayır hasenat yapanları görmedim, bunun için Kayserili olmak gerçekten gurur verici' ifadesini kullanması bizleri çok mutlu etti..
Kayseri,sanayi,tarih,kültür,medeniyet şehridir..
Dünyada eşi benzeri olmayan bir kayak merkezi olan Erciyes,gene eşi benzeri olmayan Kapuzbaşı Şelalesi, binlerce kuşu ile Sultan Sazlığı, Kaniş-Karum ile doğal güzellikleri dillere destandır."
Bu anlatımklardan, Çankakale' de de hayli var.. kayak merkezimiz yok belki fakat, rüzgar sörfü merkezsimiz vard.. Gökçeada.. Gökçzeada şimdilerde, Yıldız koy meselesi ile gündemde.. bilmem anlatabildim mi..
Neyse, ben döneyim Kayseri'.ye. Diyordu ki Mehmet ağabey:
"Devletin sırtına yük olmayan ender şehirlerdendir.
Kendi ekonomik gelişmesini insanının organize özellikli yapısıyla sağlamış, dinamik insan yapısıyla takdire şayan bir memlekettir..
Güzel coğrafyasını daha da güzel insanlarıyla yaşanabilir yapmayı başarmıştır. Bünyesine memleket ve millet bütünlüğüne zararlı hiç bir akımı katmamıştır.
Millet ve devlet birliği ve bütünlüğünü her trülü değerin üstünde tutmuş güzide insanlara sahip bir memlekettir.
Bu söylemlerim sadece benim yorumum değil,bağımsız ve bizleri tanıma imkan ve fırsatına sahip olmuş herkes tarafından dillendiren gerçeklerdir..
İnsanımız, Top Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun dediği gibi; 'Kayserimiz girişimci ve yaşadığı her memlekete ve insana uyum sağlayan,problemsiz,ekmeğinde aşında insanlardır'
Gurbetçimiz boldur. Bu kadar gurbetçi olması, dışa açılmayı kolaylaştırmış ve insanlarımızın memleketiyle olan bağını hiç koparmamasından dolayıda gurbetteki yenilikleri sürekli memleketine getirme fırsatı bulmuştur.
Bu,memleketi de özellikli bir yöre yapan faktör olmuştur..
Kayseri’nin özellikleri bunlarla da sınırlı değildir.
Özellikle Pastırması, sucuğu dünyaca tanınırlığını temin etmiştir. Hatta geçenlerde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan' ın, Ankara’daki toplantısında Kayseri Pastırmasını tercih etmesi bizleri daha da mutlu etti..
Kayseri her zaman özel bir memleket olmuştur. Bu şehirden de özellikli insanlar çıkmıştır. Cumhurbaşkanı, Bakanlar, Genel Kurmay başkanı Kayseri evlatlarından sadece bir kaçıdır..
Turizmde,sanayide,tekstilde,inşaat alanında yine bu memleketin evlatları kendi isimleriyle marka olmayı başarmıştır..
Kadir Has,Süleyman Çetinsaya, Saffet Arslan, Mustafa Çıkrıkçı, Bayraktarlar, Küçükçalıklar, Özilhanlar, Ziya Eren, Baldöktüler, Hamtemoğulları, Etem Saykı, Yavuz Altop vs gibi her iş kolundan ünlü simaların ürettiği markalar Türkiye’nin gururu niteliğindedir..
 Süleyman Çetinsaya, gibi değer nitelikli iş adamı önemli şehrimizde sağlık konusunda başarılara imza atan,üniversitelerde adına fakülteler,konferans salonları yaptıran Kayserimizin gurur kaynağıdır..
Ülkenin siyaset,ekonomi,sanat ve edebiyatına yön veren bu kadar kıymetli insan yetiştirme potansiyeli kaç memlekette vardır,bunu bilemiyorum.Coğrafyayı vatanlaştıran unsur insanıdır.Bizim insanımız da coğrafyasını,şenlendirip güzelleştirmiştir.Bunu özellikli yapısıyla başarmıştır.
Kayseri,farklı kültürel yapıdaki insanların barış ve huzur içinde yaşadığı ender memleketlerden biridir.Kardeşlik felsefesinin etkili olduğu memleketlerdendir.Bu yapısıyla vatan hainlerine hiç bir dönemde kucak açmamış ve onları kabul etmemiştir.
Kayseri mutfak kültürü belkide Türkiye’deki en zengin numunelere sahip bir yapıdadır.Lezzet noktaları Mantılarıyla,Fırınağzıyla,Güvençiyle,yaprak dolmalarıyla,Gül Tatlısıyla,Nevzinesiyle yemek tatlı seçenekleriyle kendine özgü yapısını koruyan bir mutfak kültürünün mümessilidir.
Bu saydıklarımızdan daha fazla övünülecek bir memleket ve bu memleketin sahipleri olan Kayserililer,Türkiyede gene ilklere imza atarak Bir bayanı Kulüp başkanılığına getirdiler."
Kayseri'den notlar, vurgulu ifdaeler tam da böyle idi ey, Çanakkale..
Biur, bizi var edenlerle hep övünürüz.. Övünürüz de, böylede bırakırız.. Misal, çanakkale.. Bizi var eden, Dünya ilklerimiz olmasına karşın, senede bir gün hatıra getirir, sözü söylediğimiz yerde bırakır geçiriz.. Oysaki biz; Çanakkale Geçilmez'iz...!!!
Nelere vurgu yapmak  geliyor içimden, fakat boğazım düğümleniyor.. Anlamadıktan osmnrra birileri, biz gece gündüz anlatsak kime.. Bir kulaktan giryor, diğerinden çıkıyor.. Jet hızıyla hem de..
Uzatmayayım.. Konular benzer, ayrıntılar da öyle.. Detaylara gelince.. Gören yok,. görse de anlayan yok.. Kalın sağlıcakla...