“Ada” terimi, coğrafi bir kavram olarak bilinir, ADA ve ADALAR dünden bugüne konuşulur, tartışılır ve önemsenir. Yerleşik olanların sorunları başka, gezmeye  gidenlerin-gezenlerin istekleri

“Ada” terimi, coğrafi bir kavram olarak bilinir, ADA ve ADALAR dünden bugüne konuşulur, tartışılır ve önemsenir. Yerleşik olanların sorunları başka, gezmeye  gidenlerin-gezenlerin istekleri, harcamaları;  görgüleri, görgüsüzlükleri ile görgüsüzlerin GÖRGÜ SÜSLERİ başka başkadır…
Adaya gelenlerin kalacakları yerlerin güvenilir olması, adada tatil yapanların kaldıkları sürece hizmet almalarındaki güler yüz, nezaket, karşılama-ağırlama, parasal anlayıştan  ziyade tatilini yaparken, aldatılmadığını bilme, insan kavramı içinde, insan olmanın nezaketini-zarafetini beraberce yaşama-yaşatma önemli…
Çanakkale’nin iki adasından biri olan Bozcaada’nın tatil yerlerinden birinde dinlenme ve kısa da olsa, hoş bir vakit geçirerek, zevk alma şansını yakalamak güzeldi…
Aya Yorgi Evleri !?..
Ortadoks olan vatandaşların kültürel yapısında etken  azizlik anlayışından doğan Aya  Yorgi yanlış anlaşılmaz sanırım… Bu ismin kullanılması  Aya Yorgi yerine ayı yorma GECEYİ  YOR  EVLERİ diye de değiştirilebilir, ama bu da “öküz altında buzağı arayanlara malzeme ” verir, onları sevindirir…
Bozcaada kalabalık mı kala-balık, tabii, müşteriler bazı konaklama, yeme-içme evlerinde ALABALIK mı bilmem…!?  Bazı yerlerde sohbet grupları, anlatımlar ve anlatımları anlamlandıran ara yemekler, kuruyemişler, ADANIN ÇAVUŞU bağlarda, adanın emniyeti Belediye ÇAVUŞLARINDA !...
BozcaadaTürkiye'nin üçüncü büyük, Ege Denizi’nde ise Gökçeada‘dan sonra ikinci  büyük adası ve Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. Türkiye'nin (büyükşehir merkez ilçeleri hâriç) köyü olmayan tek ilçesidir. Yüzölçümü 40 km2, ana-karaya uzaklığı  6 km'dir.
Bağcılık, deniz turizmi ve rüzgâr santralleriyle ön plâna çıkar.
Kışın BİN kişilik ADA, yazın gelen turistlerle birlikte nüfusu 5000-10.000 arasında değişiyor. Kışın ise nüfus 1000'e kadar inebiliyor. Toplam 300 civarı öğrenci eğitim görüyor.
Nüfus tarihi
          
Bozcaada'nın ilk nüfus sayımı Osmanlı döneminde 1831 yılında yapılmıştır. Bu sayımda Ada nüfusunun 1232 olduğu tespit edilmiştir. Cumhuriyet döneminde 1927 yılı nüfus sayımında 1631 olan nüfus,.. 2007 yılında Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunca yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) veri Tabanı çalışmalarında 2276, 2011 yılı toplam nüfus 2354, 2013 yılı toplam nüfus 2643 kişi olarak açıklanmıştır.
 
Bozcaada'nın nüfusu 2018 yılı nüfus sayımında toplam 3 bin 23 kişi olarak belirlenmiştir. Nüfus'un 1685'i erkek 1338'i kadındır. 2020 yılı verilerine göre ilçe nüfusu 3,052' dir.
İlçede kışları nüfus düşmekte, yazları ise tatilcilerle artmaktadır. İlçe nüfusu yaz aylarında yazlıkçılar ve turistlerle birlikte 10.000'i bulmaktadır.
 
İlçe nüfusunun mesleklere göre dağılımını gösterir kesin rakamlar bulunmamakla birlikte nüfusun  yaklaşık %20'si işçi, memur ve emekli,%14'ü öğrenci,%1'i ticaret erbabı, %20'si tarımsal faaliyetlerle,%25'i turizmle,%5 balıkçılıkla uğraşır. Geriye kalan kısmı ise çocuk, ev kadını, işsiz ve yaşlılardan oluşmaktadır.
 
İlçe nüfusunun yaklaşık olarak %61'i ilköğretim,%17'si ortaöğretim,%11'i yükseköğretim mezunu, %5'i diplomasız, ,%6'sı okul çağında değildir. İlçede 20'den fazla RUM asıllı TÜRK vatandaşı yaşamaktadır. 
 
Adaların içinde bağçılıkla ve şarapçılıkla ilgi çeken Bozcaada önemlidir.  Adaya  yerli ve yabancı turist çekmenin yolu, TURİZM anlayışındaki hizmet sektöründen geçer… Bu sektörün içinde Gökçeada’ya göre şanslı kabul etmek gerek Bozcaada’yı…
 
2021 yılı yaz ayında doluluk oranı yüksek mi yüksek, günlük çay bahçelerinde anlık yiyecekler pahalı mı pahalı, ama konaklamalı-yemeceli-denize ve havuza girmeceli  yerler uygun mu uygun; orada kalanlar midece ve ruhça DOYGUN mu,  doygun…
 
Dinlenmek, huzur bulmak, aynı suratları görmemek için ADANIN çarşısı değil, ADANIN iç kısımlarındaki KONAKLAMA yerleri tercih edilmeli; geceyi AY ışığı altında “iki beşlik bozmak”, gündüz zeytin bahçesi içinde olimpik havuzda yüzmek  ya ailece ya arkadaşça ya da kızlı-erkekli GEZMEK, sonumuz olacak diye geleceği SEZMEK, sezerken de duyguların GİZEMİNDE düşünmek, maddi gelecekleri bir bir İPE dizmek, sayılı günleri bitirmek, arada bir ELİ cebe ve CÜZDANA atmak; ayrılırken gelecek YAZ için duyguları GÖNÜLE yazmak,  ADAYA elveda derken, tatil dönüşü çalışma yerinde MASKE ve MESAFE içinde mesai arkadaşlarına MERHABA demek !?!...
 
Adada ayrılırken AYA Yorgi Evlerine bir daha bakmak, anıları bırakarak geride, hafiften gülümseyerek, bir de SİGARA yakmak…!!?!!
 
Sağlıklı gülücüklerle, sevgisel-duygusal burukluklarla arabanın KAPISINI açmak…
 
BOZCAADA’YA elveda, hizmet üretenlere selâm, gelip-giden vapur ve feribotlara kolaylık,  Tatil beldelerine kazanç, müşterilere ucuzluk,  konaklatanlara-konaklayanlara EMPATİ, hizmet alanlara ve hizmet sunanlara da SEMPATİ gerek ….
 
Yeri güzel, karşılamaları-ağırlamaları ve uğurlamaları güzel, işletmecilerin sıfatları GÜZEL kendileri ÖZEL olanları unutmadan-unutturmadan hafızada tutmak, gelecek yıllara taşımak VEFA içinde hepsinden daha  güzel…!? 
 
Sağlıklı tatil sonrası, sağlıklı yaşam içinde ELİF ve VAV’ı unutmayalım…
Çanakkale-Bozcaada’dan SEVGİLERLE !...
 
                                                                                       05.09.2021
                                                                       Dr. Hayrettin Parlakyıldız
                                                                       Kıbrıs İLİM Üniversitesi
                                                                      E-posta: hparlakyildiz@mynet.com