'DÜNYAYI DAHA DA BETERİNDEN KORUSUN YÜCE ALLAH...!'

"DÜNYAYI DAHA DA BETERİNDEN KORUSUN YÜCE ALLAH...!"
Duacı olmalıyız bence..  Böyle gider ise, daha ne felaketler acaba kapıda, onu da Allah bilir, değil mi..!!!
İnsanoğlu artık dur demeli, iştah kabartan yatırımlara.. Cepler dolacak, daha da para kazanılacak diye, bir değil, milyar kez düşünmeliyiz olanları..
Marmara bitti, Musilaj katman katman dibe doğru sarmalamış koca deryayı diyor uzmanlar.. Ölçümler yapılıyor, adeta biçiliyor mintanlar.. O mihtanın ne olduğunu şimdi söylesem, sanırım en hakikatlısından sinkaflı sözleri işitecek bir anda tüm kulaklar..
Müsilai, halk arasında balıkçı dilinde bilindik ismi ile Deniz Salyası.. Deniz bitti.. Karada da durum aslında birçok bölgede fraksız.. Obruklar oluşuyor bazı bölgelerde..
Bence lafın kısası; Tabiat Ana artık isyanda.. Görmemiz gerek artık.. demedi demeyin..!!!
Dur denilmeyecek ise bu gidişata, bari biraz yavaş denmeli gözlenen bazı katliamlara.. Ormanlar da bitti, tomruk oldu bedavadan oksijen üreten kaynaklarımız..
Gençleştirme vesaire der iken, köklendi, tıraşlandı ormanlar.. Hem de en sinek kadısından.. Kökleri dahi kalmadı toprakta, uzun uzun ağaçların.. Yalan mı..!!!
BİR BARDAK SU'DA FIRTINA KOPARDIKLARINA TANIK OLDUKLARIMIZ DA,  BU ARA PEK SUS PUS.. 
Hayırdır inşallah. Bu ne sessizlik...!!!
Verecek, sıralayacak örnek çok aslında da, kime ki o sözler... Yapan yapıyor yapacağını, kazanan kazanıyor para cazını.. Bu da mı yalan...!!!
Boğaza akıtılanlar, hani uzunca süredir uzun noktalara diranajlar.. Tam da bu noktalarda başlayan Salyalanmalar.. Müsilajlajma yani..
Uzmanların sözleri hatırımda..
Hemi de kaç yıl öncesinden denilenler..
"Bu gidişle bitecek...!" denilen Marmara, görüyoruz ki artık Entübe edilse dahi, zor kalacak yaşamda..
Kafiyeli sözler edesim var şu an.. Nasıldı o şarkı sözü: "Kendimi hıyar gibi hissediyorum..." şeklinde geçen..
Yıl: 1981.. Usta sanatçı Barış ağabey okuyor sözleri..
Başlıyor Barış Manço: "Sözüm Meclisten Dışarı..." vurgusu da yaparak hem de..
Sonra geliyor o şarkı:
"SÖZÜM MECLİSTEN DIŞARI DOSTLAR..
BUGÜNLERDE KENDİMİ HIYAR GİBİ HİSSEDİYORUM. HANİ DİLİM DİLİM DOĞRASALAR BENİ, MARMARA, EGE, KARADENİZ VE HATTA AKDENİZ CACIK OLUR DİYORUM..."
Barış ağabey, sanki 1981' den görmüş olacakları.. Bu denizlerin başında, en başındaki isimde, Marmara'da başladı cacık misali o berbat görüntü..
Hıyarlar kalsa, belki deniz kendi sunacaktı cacığa dönüşen ortama.. Bir adı da Deniz Patlıcanı olan, deniz için çok faydalı o deniz canlısını..
Kalmadı belki de, toplana toplana Deniz Hıyarları artık derinlerde,  oluşuverdi karşımızda bir bela, adı da Müsilaj kaldı..
BİRAZ DA BİLİMSELLİKTEN SÖZ EDELİM..
Şarkı türkü, falan filan der iken, Hıyar ve cacık da kaldık.. Peki ya, neden Hıyar da odaklandık.. Deniz hıyarı ve deniz Patlıcanı olarak da isimlendirilen bu deniz canlısı ne ola ki..?
İnternet bir tık uzakta iken, tıkladım ve sordum soruşturdum..
Şöyle bir yazıya rastladım; “Yeni bir araştırmaya göre okyanus tabanında dolaşan ve deniz hıyarı (veya deniz patlıcanı) diye bilinen hayvanlar, çok özel bir ‘yeteneğe’ sahip: Tüp şeklindeki omurgasız canlılar, her yıl tonlarca kumlu dışkıyı ortaklaşa denize bırakıyor.
Üstelik bu, küresel bir tahmin değil, tek bir mercan resifine işaret ediyor. Mercan resifleriyle ilgili makalelerin yer aldığı hakemli dergi Coral Reefs'te 2 Şubat'ta yayımlanan araştırmada bunun muhafazakar bir tahmin olduğu ifade edildi.
Araştırmada Avustralya'nın Büyük Set Resifi' nin güney ucunda bulunan 19 kilometrekarelik Heron Adası Resifi' nde yaşayan deniz hıyarları incelendi. Araştırma ekibi, resif düzlüklerinde video çekmek için drone' lar kullandı ve ardından kamera görüntülerini inceledi.
Ekip laboratuvara döndüğünde, en yaygın deniz hıyarı türü olan Karadeniz hıyarı üzerinde (Holothuria atra) deneyler yaptı. Bunun sonucunda tek bir deniz hıyarının günde yaklaşık 38 gram dışkı yaptığı, bunun da yılda yaklaşık 14 kilograma denk geldiği tespit edildi.
Araştırmanın yazarları bunun ardından Heron Adası resifinde yaşayan deniz hıyarlarının her yıl 64 bin ton dışkı ürettiğini belirledi. Bu tahmin, 5 Eyfel Kulesi' nin kütlesinden biraz daha fazlasına denk geliyor.”
YOK ARTIK.. Bu ne böyle.. Nasıl bir canlı ve nasıl bir yetenek..!!! İşte buyurun a dostlar.. Bir Hıyar için kaleme alınanlar, tam da böyle idi..
Bu durumda, demeYeceğim elbsette ki o sözü: “BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ…!” Yİ…
Deniz hıyarı üzerine yapılan araştırmadan söz edilir iken, hayli bilimsellik de geçiyordu ifadelerde..
Öyle ya, bilim konuşuyordu, bilim sunuyordu bilgileri..    
Şöyle deniliyordu, okuduğum hayli de ilgimi çeken yazıda;
“Newcastle Üniversitesi'nden deniz ekolojisti ve çalışmanın yazarı Vincent Raoult, ‘Epey muhafazakar bir tahminde bulunduk, zira araştırmaya resif lagününü dahil etmedik (...) Sadece BİR resif! Bir de küresel ölçeği hayal edin.’ dedi.”
Ben bunca sözün üzerine, ne diyebilirim ki..!!! Değil mi…!!! Haydin iyi pazarlar…