HER SANTİMETRE KARE VATAN TOPRAĞININ, ŞEHİT KANI İLE YOĞRULDUĞU, KUTSALLIĞIN ADIDIR AYNI ZAMANDA...

7 DÜVEL'E DUR DENİLEN YERDİR ÇANAKKALE...!
BİRRUH YÜKSELMİŞTİR GÖKLERE, ADI ÇANAKKALE DİYE ANILAN...
BİR DAKİKA SONRA ÖLECEĞİNİ BİLENLERİN, ŞEHADETE KOŞTUĞU YERDİR ÇANAKKALE...
OKUMA BİLENLERİN DUALAR ETTİĞİ, BİLMEYENLERİN İSE KELİMEYİ ŞEHADET GETİRİP, ÖLÜME KOŞTUKLARI CONKBAYIRI' DIR MESELA ÇANAKKALE...
7 Düvel bir olmuş, dayanmış Boğaza.. Geçeceklerdi güya, ellerini, kollarını sallayarak.. Gidecekleri İstanbul, yenilmez denilen Armada'nın demirleyeceği nokta ise, Dolmabahçe sarayı önü olacaktı sözde.. Bir de, ölüm kusan namluların bulunduğu gemilerinin güvertelerinde, 5 çayı yudumlamayı planlıyorlardı ya neyse..
Dumanları tüterek boğaza akın eden bilmem kaç parça gemi, sandı ki Çanakkale geçildi.
Öyle bir an geldi ki, Boğaza dökülen 26 mayın durduruverdi zırhlıları bir anda.. Nusret oldu bu kez kahramanlığın adı  ve onun şanlı Denizcileri..
90' ların başından bu yana, her törene katıldım ben deniz.. Öyle anılar biriktirdim ki zihnimde, her biri, bir diğerinden kıymetli...
An geldi, 18 Mart' ın coşkusu, gün oldu Kara Savaşları' nın başlangıcı o kara tarih.. Anzak çıkarması... 24-25 Nisan...
Hele ki 10 Ağustos Zaferi....!!! Yüce Önder' in, Askeri deha olarak sahneye çıktığı gün...
19. Tümen Komutanı olarak, Conkbayır' da tarih yazan aslanların komutanı Mustafa Kemal’in,  Büyük Komutan olarak doğduğu yer olmuştur ÇANAKKALE..
Büyük Önder ATATÜRK' ün, Dünya Savaş tarihine Altın Harflerle Yazılarak geçen, Anafartalar Zaferi' nin adıdır aynı zaman da ÇANAKKALE..!!!
Çanakkale'de düzenlenen onca törende biriken, işsiz anılar çok zihnimde.. Dedim ya az evvel de; 'Her biri, birbirinden kıymetli..'
Rahmetli 9. Cumhurbaşkanı Demirel düştü dün aklıma.. Anıları biriktirdiğim Arşivi tarıyordum ki; "O DA NE...!"
Eski Başbakanlarımızdan, Rahmetli Cumhurbaşkanımız, bizlerle aynı gemide..
ŞEHİTLERİN HUZURUNDA, BOĞAZ HATTINDA…
Üstelik, merdiven korkuluklarına dokunmadan tırmanıyor basamakları, saygısını Boğaz hattında gösteriyor, Deniz Zaferi'ni kazanır iken yitirdiğimiz Şehit Çanakkale aslanlarına..
Elleri, namaz kılar halde, buluşmuş göbeğinde.. Adımlıyor saygı içinde merdivenleri, çoğumuzun 'BABA' diye andığı rahmetli...
Geminin güvertesinde, kaptan köşküne yöneliyor protokol ile..
Sonra, kaptan köşkünden şöyle bir bakıyor ki Boğaza,  Düşmana Geçilmez kılınan derinlere..
Belli ki bir şeyler diyecek, dudakları kıpraşıyor bir anda.. Anlıyoruz ki, okuduğu Fatiha’ sı derinlerde yatan Aslanlara. Toprağa, Vatan uğruna kefensiz düşmüş Çanakkale Şehitlerine..
O günlerde Cumhurbaşkanı kendisi.. 94 Orman yangınında karalara bürünmüş Gelibolu ormanları ile yandı bizler gibi yüreği..
Bir laf etmişti Rahmetli; "Bu gün burada, Şehidimin Yorganı yanmıştır. Tıp kı İçimiz gibi..!" diye..
Şimdilerde bir başka anlıyorum o gün edilen sözün kıymetini.. Gelibolu taşı ile toprağı ile, üzerinde bitmiş bir tutam otu, Kekik' i, Pırnar’ ı, Koca karı yemiş' i, Geven' i, makiliği, Çam ve Selvi’ si, Ardıç ağacı, Badem ağacı ile bir ayrı sarmıştı yıllar içinde 253 bin Şehidini.. 
Yanan bir ağaç, büyüdüğü toprağın altında Kefensiz yatan her bir Şehit ve kelimeler ile anlatılamaz duygu Gelibolu...O topraklarda doğmuş,  eşsiz o Çanakkale Ruhu..
Bir Milletin, Vatan uğruna sıra dağlar gibi kenetlendiği yer...
Aç, susuz, giysisiz.. Tek amacı Düşmana karşı ZAFER Kazanmak, Çanakkale'yi geçilmez kılmak için canını gözü kapalı feda eden ecdadın, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atıp, Ön sözünü yazdığı yer kısacası ÇANAKKALE... Destanın adı, Zaferin Şehri, tarihsiz Kahramanlığın diyarı..
15' lilerin Şanlı Bayrak uğruna can verip, Şehadete yüzü gülerek erdiği yer.. İşte bunun da adı ÇANAKKALE  
Yıllar geçti, yıllar. Geçse de daha bin yıllar, asla unutulmayacakların yattığı yerin adı kardeşim ÇANAKKALE...
(foto altı: Boğaz hattında, elleri namaz kılar gibi göbeğinde buluşmuş, saygı ile Şehitler için bir laf etmişti 94 yangınında Rahmetli; "Bu gün burada, Şehidimin Yoranı yanmıştır. Tıp kı İçimiz gibi..!" diye..)