Günlerdir kırmızı halimiz üzerine aklımızdan çıkmayan soruya yanıt olacak ifadeler gelince, uzun uzun aktarayım istedim.

Günlerdir kırmızı halimiz üzerine aklımızdan çıkmayan soruya yanıt olacak ifadeler gelince, uzun uzun aktarayım istedim.
 
Pandemi’de son durum, artan vaka sayılarımız ve bizi kara kara düşündüren; “Kapanacak, kısıtlanacak mıyız?” oldu. Her kafadan bir tahmin geldi. Kısıtlama kapıda şeklinde idi çoğu tahmin..
 
"Şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri yakın takip etme kararı aldık" şeklindeki ifade ile sayın Cumhurbaşkanı, kötü tahminler yürüten ahaliyi de rahatlattı diyebilirim şuan.
 
Her konuda olduğu gibi, bu konuda da çok tahminlerde bulunan birçoğumuz, umarım daha iyimser düşünürler artık. Bu arada, salgını yayan olmamak adına, sosyal mesafeye de uyar inşallah bazılarımız.
 
Netice itibari ile evde sıkılıp kendini sokağa atanlarımız, kısıtlamaya yol açacak vaka sayılarını arttırmada birer aktar olduklarını da anlasalar, ne güzel olacak. Evde sıkılanlar nedeni ile işyerleri kapanıyor, işçiler işsiz ve geçimini sağlayacak kazancından oluyor.
 
Neyse, ben kendimce yorumlarımı bırakayım ve sayın Cumhurbaşkanı’nın konuya ilişkin sözlerine döneyim.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:  "Asıl olan temizlik, maske ve mesafe kurallarına riayet ederek, aşılamayı hızlandırarak, moralleri yüksek tutarak, salgın sonrasına hazırlanmaktır" diyerek, hepimizin hedefi olması gerekenden de söz ediyordu Başkent’te.
 
Korona virüs salgınında süreci yakından takip edeceklerini belirterek, "Tüm bu verileri göz önüne alarak, bugünkü toplantımızda şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri yakın takip etme kararı aldık" açıklaması ile, iş yeri kapanması muhtemel milyonlarca insanımızın içini rahatlattı Reis.
 
Sayın Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu.  Hepimiz alınan kararları merak ediyorduk. Ayrı bir kilitlendik ekranlarımızın başına.
 
Ekranda geçen Son dakika haberlerine dikildi gözerimiz.  Ayrı bir dikkat kesildik bu kez..
 
Henüz yeni normalleşmiştik çünkü.. Yeniden kısıtlama gelebilirdi şehrimize,
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, işsizlik ödeneği kapsamında 1 milyon kişiye 5,5 milyar lira ödeme gerçekleştirdiklerini belirterek, normalleşme desteği ile 3,6 milyar liradan fazla prim mahsuplaşması imkanı sağladıklarını da dile getiriyordu açıklamasında.
 
İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla iki aylık telafi çalışma süresini dört aya çıkarttıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan,
“Salgının başından itibaren verdiğimiz teşvik ve desteklerin tutarı 80 milyarı buldu.
Diğer yandan 1,3 milyon işyerinin toplam 40 milyar lira prim borcunu 6 ay süreyle erteledik.
Covid-19 test, tedavi ve bakım hizmetleri için Genel Sağlık Sigortası kapsamında karşıladığımız ödemeler ise 7,8 milyar lirayı aştı. Salgın Sosyal Destek Programımızla 6,5 milyon haneye 1000’er liradan toplamda 6,5 milyar lira nakdi yardım ulaştırdık.
 
‘Biz Bize Yeteriz Türkiye’m’ Milli Dayanışma Kampanyamızla 2 milyar lirayı aşkın yardım topladık ve bu yardımları ihtiyaç sahibi hanelere takdim ettik” dedi.
 
Salgının etkilerinin azaltılması için hazırladıkları “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketini 18 Mart 2020’de kamuoyu ile paylaştıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ ın dahası sözlerini, abonesi olduğumuz İHA’ nın servis ettiği haberler sayesinde gördüm.
 
Gelelim o sözlere;  “Bu paketin kapsamını ihtiyaçlara ve yeni durumlara göre zaman içinde sürekli güncelledik. Borç ertelemelerinden yeniden yapılandırmalara, kredi ve teşviklerden karşılıksız hibelere kadar pek çok farklı destek programıyla salgından olumsuz etkilenen tüm kesimlerin yanında olduk. Basit usulde vergilendirmeye tabi olanlar başta olmak üzere belirlenen esnaf ve sanatkarımıza aylık 1000 lira destek ödemesi yaptık. İş yeri kira olan esnaflarımıza 3 ay süreyle, büyükşehirlerde 750 lira, diğer şehirlerde ise 500 lira destek ödemesinde bulunuyoruz. Bu kapsamda başvurusu kabul edilen 140 bini aşkın esnaf ve sanatkarımıza toplam 2 milyar 80 milyon lira tutan ödeme yapılmaya devam ediyor.
 
Miktarını 1000 lira olarak belirlediğimiz Gelir Kaybı Desteği'ne yapılan başvuruların da 975 bine yakını onaylandı. Ciro kaybı desteğiyle ilgili başvuruların değerlendirmesi sürüyor. Mücbir sebep hali ilan edilen 24 Mart 2020’den itibaren KDV ve prim ödemelerine 6 ay süre ile erteleme imkanı sağlamıştık. Bu imkandan 2 milyondan fazla mükellef yararlandı. Yine bu dönemde ticareti desteklemek için KDV oranını kimi sektörde yüzde 18’den yüzde 8’e, kimi sektörlerde de yüzde 8’den yüzde 1’e indirdik. Geçtiğimiz yıl 985 bin esnaf ve sanatkarımız, toplam 42,6 milyar lira tutarında faiz destekli kredi kullandı. TESKOMB, salgın nedeniyle kredi ve kefalet kooperatiflerine olan borçlarının ödemesini geciktirenlere uygun şartlarda yapılandırma imkanı sundu. Bu imkandan da 30 bin esnaf ve sanatkarımız yararlandı. Fahiş fiyat ve stokçulukla mücadele için Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturduk. Bu çerçevede yapılan denetimler neticesinde bugüne kadar toplam 32 milyon liraya yakın idari para cezası uygulandı. Salgının ilk gününden itibaren milletimizin gıda güvenliği ve tedarikinde en ufak bir aksaklığın oluşmasına müsaade etmedik.
 
Destekleme ödemelerini öne çıkararak, çiftçilerimize finansman desteği sağladık. Çiftçilerimize bu dönemde 9,3 milyar lira hayvancılık destekleme ödemesi, 12,6 milyar lira bitkisel üretim destekleme ödemesi yaptık. Bu yıl üreticilerimize yapacağımız tarımsal destek ödemesi tutarı ise 24 milyar liradır. Kredi borçlarını 6 ay erteleyerek, ORKÖY kredilerini yeniden yapılandırarak, besici ve yetiştiricilere 90 gün vadeli arpa satışı yaparak, salgın döneminde üreticilerimizi rahatlattık. Su ürünleri yetiştiriciliği, mesire yerleri, milli park ve tabiat parkları kira ödemelerini faizsiz olarak yine erteledik. Yüzde 75’i hibe olmak üzere toplam 6 bin 100 ton tohumu tarlasını ekmek için bekleyen çiftçimize ulaştırdık. Tarım arazileri ve 2-B satışlarından kaynaklanan 46 bin 500 hak sahibinin nisan, mayıs ve haziran aylarına ait ödemelerini, faiz uygulamadan ve başvuru şartı aramaksızın 3 ay süreyle öteledik. Hazineye ait tarım arazilerini kullanan 18 bin çiftçimizin nisan, mayıs ve haziran ayı ödemelerini de yine 3 ay süreyle ve faizsiz tehir ettik.” Şeklindeki İfadeler ile geçiyordu..
 
Vurgu aynı ifade ile geldi.. Önemli çünkü vurgusu yapılan.
"Ancak asıl olan temizlik, maske ve mesafe kurallarına riayet ederek, aşılamayı hızlandırarak, moralleri yüksek tutarak, salgın sonrasına hazırlanmaktır" der iken sayın Cumhurbaşkanı, hepimize hatırlatıyordu, bir kez daha, yapmamız gerekenin ne olduğunu..
 
Ve hepimizin yanıtını merak ettiği ‘Kapanacak mıyız’ sorusuna ilişkin net sözlere geleyim şimdi.
Cumhurbaşkanı;  "Şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri yakın takip etme kararı aldık" sözü ile verdi merak edilen o yanıtı…