ŞÖYLE DE DENİLEBİLİR ASLINDA; “BU SÖZLER, HER ANNE-BABA’ YA… BİR SOLUKTA OKUNACAK ANLATIM…!” ‘EN SAĞLIK İÇİN,  EN ÖNLEMLER GEREK..’  DEĞİL Mİ..!!!

İşte önlemler, işte yapılabilecekler ve ‘en’ sağlık diyelim o vakit…
Şehrimizde, Barbaros Mahallesinde, şöyle de diyebilirim aslında; ‘Uzun Soluklu Şifa Merkezl’
Böyle diyorum, çünkü ben bildim bileli hizmette bu merkez.. Çanakkale çocukları için kendini geliştirerek, en güzel  sağlık hizmetini vermeye  yeminli bir isim.. İşte bu merkez, Yeni Yılda, Yeni bir uzman ile Çanakkale çocuklarının emrinde.. 
2021’e girmek için adeta saatleri saydığımız günlerde, yani Yeni Yıl öncesinde,  en değerlilerimizin en iyi şekilde hizmet almasını amaçlayan bu merkezde görev alan uzman isim, pek güze bir konuya değindi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı, Dr. Levent Uslu, dikkat kesilmemiz gerken bir baylık açtı önce..
“Çocuk ve Pandemi..” diyerek.
 Sonra da başladı anlatmaya;  “Yaklaşık 10 aydır Coronavirüs pandemisi ile zorlu bir mücadele vermekteyiz.
Bu dönemde çocuklarımızın sağlığı ve hastalığı extra bir önem gerektiriyor.” Vurgusu eşliğinde..
Pandemi döneminde okulların, anaokullarının ve gündüz bakım evlerinin kapalı olması yanında,  sokağa çıkma kısıtlamaları da uygulamaya alındı, malum..
Bu konuya dikkat çeken uzman isim Dr. Levent Uslu,  uzun süredir evde kalan çocuklarımız için konuştu, çocuklarımızın bilişsel, duygusal ve nörolojik gelişimi açısından,  daha dikkatli olmamız gerektiğinin atını önemle çizdi..
 Sözleri açık ve hayli anlaşılır biçimde geldi.. Araştırmalara ve yaşanılanlara dikkat çekti..
Bence de hayli önemli şu bilgileri paylaştı;  “Hastalık açısından baktığımız zaman Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan çalışmada Coronavirüsü çocukluk çağında %25 oranında asemptomatik(belirtisiz) geçiyor.
Hastalığı hafif geçiren çocuk yüzdesi %45,orta derecede geçirenler %27 ve kritik ve ağır geçirenler %2,7 olarak saptanmış.  Ölüm oranı ise %0,9. Erişkinlerde ise bu oran %3-5 civarında. ..”
Çocuklarda en sık görülen semptom’ dan bahsetti sonra. Ve anlattı gözlenen o semptom’ ları.
“Araştırmalarda, Boğaz ağrısı ve yorgunluk-kas ağrısı olarak saptanmış. Öksürük, ateş, baş ağrısı,  nefes darlığı, koku ve tat duyusu eksikliği diğer görülen semptomlar.” diyerek sıraladı.
 Pandemi sürecinde çocuklarımızın sağlığı açısından bakıldığında, 10 aydır sık sık yaptığımız el yıkama, sosyal mesafe ve maske üçlüsünün ön planda geldiğini belirten uzman isim Dr. Uslu’ ya, her biranne-babanın merak ettiklerini sorduk sonra da..
Sorular diyerek, kafa karıştırmayayım.,. İyisi mi, Dr. Uslu’ nun önemle bahsettiklerini aktarayım sizlere.
Biz sorduk, Doktor bey konuştu.. İşte Dr. Uslu’ nun, rakam vermesede, bir bir sıraladıkları;
“Sokağa çıkma kısıtlamalarında,  çocuklarımızla ev içi iletişim, bilişsel ve duygusal açıdan dikkatli ve kontrollü bir şekilde yapılması gerekiyor.  Sonuçta pandemi’ nin sebebi onlar değil ve sokağa çıkamamak onları daha fazla üzüyor. Ev ortamında sürekli olarak kendilerini oyalayabileceği, eğlenebileceği aktiviteler yok. Bir de on line derslere konsantre olmaları daha fazla yük bindirmekte. Pandemi sürecinde konuşma çağında olan çocuklarımızın ebeveynlerinden bana gelen en fazla kaygı konusu konuşma gecikmesi. 

ÖNEMLE ALTINI ÇİZDİKLERİ…
Gündelik hayatın ev içine sıkışması sonucunda çocuklarımızda aşırı televizyon ve telefon bağımlılığı ve bu da konuşma gecikmesi, dikkat eksikliği, hiperaktivite durumu yaratmakta. İlk 2 yaşa kadar telefon ve televizyon izletilmemesi, 2 yaş sonrasında da 1 saat ile sınırlandırılmalı.
Özellikle ilk 6-7 yaş dönemine kadar beyin miyelinezasyonu (elektronik aksam, işlemci ) ciddi oranda gelişmektedir.
Bu dönem beyin gelişimini televizyon ve telefonla kaçırmak çocuklarımızın geleceği için tehlike arz etmektedir. “
Bu durumda sorduk hemen; “Peki ya, Doktor bey Neler yapabiliriz” diye.. Doktor Uslu anlattı özetle,, şöyle ki;
“Ekip çalışması-görev paylaşımı(tüm ev işleri için tüm aile) Gündelik aktivasyonu planlama ve örgütleme.
Günlük belirli saatlerde sınırlı zamanda anne - çocuk, baba -çocuk gönüllü olarak oyun oynama.
Hafıza oyunları,kızma birader,bilye oyunu vs..(eğlence amaçlı olarak,yarışma değil)
Çocuklarınızın duygularıyla da ilgilenin; “kendini nasıl hissediyorsun?-günün nasıl geçiyor?-biraz üzgün görüyorum seni-mutlu olmana sevindim” ve kilit cümle her ne oluyorsa olsun ”SENİ ANLIYORUM “
Evde ailecek sessiz film, tiyatro gibi aktivasyonlar yapılabilir.
Çatışma ve kriz döneminde sorun kime aitse onun çözüm bulması gerekli, anne-baba olarak çocuklarımızın sorun çözme yeteneğinin gelişmesini istiyorsak sorun çocuğumuzun sorunu ise çözüm yöntemleri bulmasını geliştirmemiz gerekir.
Kardeş çatışmalarında hakem olmayın, sorunu kardeşler kendi çözsün.
Kitap okuma saati.(tüm aile) Anne-babanın da kendine zaman ayırması gerekli olduğu için bunu çocuğumuza saygı çerçevesinde anlatmak gerekli.”
Böyle ifadeler geçti, Doktor Uslu ile kısa, lakin son derece belirgin önlemler eşliğindeki sohbetimizde.
Sadece hasta olanlara bakmıyor Doktor ağabeyleri, ablaları.. Hayatın, evlerimize sığdığı günlerde, çocuklarımızın ihtiyaç duyacağı, bir başka değiş ile ‘en’  gereklileri de düşünüyorlar ve kısaca özetliyorlar.. Verdikleri Mesajları hepimize geliyor bu anlamda.. Her anne ve baba’ ya..
Bende, en bilindik sözlerimizi tekrarlayayım şimdi.. Maske, Mesafe ve Hijyen diye..
Sağlıklı kalalım elbet.. Lakin, en değerlilerimizin ‘en’ ihtiyaç duyduklarını da yerine getirebilelim ailecek.. Tıpkı doktor ağabeyleri Levent Uslu’ nun dediği gibi..
Bu günlük benden bu kadar.. Haydin hoşça kalın…