Günümüz eğitimi bir zorlukla karşı karşıya ki… Bu zorluklar, zorunluluktan (mecburiyetten) doğan şekliyle farklı biçimde devam ediyor… Eskilerin “suret-ı zahurete” söyleminin ta kendisidir…

Günümüz eğitimi bir zorlukla karşı karşıya ki… Bu zorluklar, zorunluluktan (mecburiyetten) doğan şekliyle farklı biçimde devam ediyor… Eskilerin “suret-ı zahurete” söyleminin ta kendisidir…
Bir taraftan sanal âlemde sınavlar, korkutucu-ürkütücü olmaktan çıkıp hele bir de sanallaşıp-kanallaşınca, karşısında hocanın soruları sorarken takındığı tavır ortadan kalkınca, “sanal hoca-sanal sınav-sanal öğrenci” anlayışını mı etkinleştiriyor, acaba,  ne dersiniz ?!..
İmtihan kelimesindeki  yıllarca korku ve heyecan veren durumu, “sınavla” hafiflettik mi bilemem… İmtihanla (güç, direnme, dayanışma gerektiren güç ) sorguya çekilme, zihinde oluşan titreme-korkma hâli,  sınav kelimesiyle de biraz da olsa, yumaşattık gibi..
Korkular, titremeler  yerini “gitmeler-gelmeler ve gelmemelere” bırakınca, burada bir farklı etkinlikler düzenlemeye karar verdik, Türkçe Öğretmeliği Bölümü olarak…
Etkinlik, karşıdaki kişide, hedef-kitlede ETKİLİ olmak (müessir-müessiriyet)için yapılan çalışma. Aldığımız karar iyi de oldu, derslerde beraber olduğumuz öğrencilerimizle, ders dışı etkinliklerde de beraber olmak, bölüm hocalarının dışında bir başka SES, bir başka söylemli, dersin kaynakçasını oluşturan bilim adamlarımızla buluşturmak,  öğrencilerimize okudukları bölümde  sanal âlemle de olsa bir farkındalık yaratmak istedik…
Farkında olmak, farkı görmek, farkı bulmak, FARK yaratır hale gelmek ve getirmek günümüzde önemli,  hava atmadan, havaya kapılmadan…
Bizler de buradan hareketle,  etkinliğimizin ikincisinde Kıbrıs İLİM Üniversitesi adına, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türkçe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halit Karatay’la beraber olduk, öğrencilerimizi buluşturduk.  Güzel bir çalışma oldu, farklı bir söylem içinde “yapılanın kötüsü olmaz” (Alemdar Yalçın), eksiği olur, düşüncesiyle  80 dakikalık şöyleşimiz oldu, sorularımızda-verilen cevaplarda  bizim de eksikliklerimiz olmuştur, önemli olan eksikliklerin fark edilmesi, gelecek için giderilmesidir…
Üçüncü bir etkinliğimiz haftaya (28 Aralık 2020) olacak.  Bu etkinliğimize, Türkçe Öğretmenliği alanındaki  öğrencilerimiz  tarafından beklenen, çalışmaları ve derste kullandığımız Türk Dili alanındaki  kaynak eserleriyle özümsenen ve gözlenen, 87’lerde kendilerinden iki dönem ders aldığımız,  gazetevitamin.com  ile yenisebinkarahisar.net’te  13.630 okuyucusu olan “ Bir Akademisyen ki!” köşe yazımızda buluştuğumuz; dil becerisi ve akademisyenliği yanında resim yapma becerisindeki sanatçı ruhuyla, vefa ve zarafet insanı olup öğrencileri tarafından bir İDOL olarak görülen Gazi Üniversitesi ile TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leylâ Karahan’ı ağırlayacağız…
Bilimde emekli olmak yok, ama emeksiz olmak da yok !..Bilim adamı, bilen adamdır, teori (kuram) üreten, uygulayan adamdır; o bencillik bilmez, o “ BENCİ-SENCİ-O-CU değil, BIZCI adamdır, toplumsaldır, kıskançlık nedir bilmez, kendini aşmış, alanında toplumu aştırmaya yürümüş, iddia adamıdır…
Bilim adamı, hür adamdır, hatır-gönül işine gelmez. Bilim adamı cüppe giyer, önü açıktır, kimseye eğilmez, yerine göre saygıyı-sevgiyi verir. Bilim adamının karnı aç, gözü toktur, GURUR-ONUR onun her şeyidir. Bilim adamı üretir, ürettiği insanlık adınadır. Bilim adamının önü açılınca,  bilimsellikte evrenselliği yakalar. Bilimde millilik-dinilik değil, evrensellik öne çıkar… Bilim adamına, bilim adına destek gerekir, köstek değil… Bilim adamının ideolojisi kişiseldir, bilimle karıştırmaz…
Kısacası, bilim adamı ADAMDIR !?..”
http://yenisebinkarahisar.net/kose-yazilari/bilimde-emekli-olmak-yok--1118.html
Akademik çalışmalar arasında etkinlik yapmak, yapılacak  etkinlikleri tanıtmak, tanıtırken arkasında durmak, üniversitemiz  adına üstlenmek ne büyük zevk ve heyecan…
Kıbrıs İLİM’de; alanında tanınmış bilim kişilerleyle  hem bizi izleyenlere hem öğrencilerimize hem İLİMDE bizlerle buluşan bilim insanlarımıza MERHABA demek büyük zevk olmalı…
Bu tür çalışmalara İMZA atanlara,  bizimle beraber buluşanlara ve buluşacaklara da MERHABA !..
 
 
                                                                                                                         20.12.2020                                                                                                                       Dr. Hayrettin Parlakyıldız
                                                                                    Kıbrıs İLİM Üniversitesi
                                                                                     E-posta: hparlakyildiz@mynet.com