Bir düs¸ünün, günlük hayatta en çok nelere sinirleniyorsunuz?

Bir düs¸ünün, günlük hayatta en çok nelere sinirleniyorsunuz? Bu elbette kis¸ilik yapısına ve önemsenen konulara göre degˆis¸kenlik gösteriyor. Bazıları es¸inin anlayıs¸sızlıgˆına sinirlenirken, bazıları patronundan azar is¸itecegˆi endis¸esiyle tıkanan trafigˆe kızabiliyor. Ama birçok kis¸inin ortak sorunu; anlas¸ılmama, istedigˆi s¸eylere ulas¸masının engellenmesi ve haksızlıgˆa ugˆrama duygusu oluyor. Buna ekonomik kos¸ullar, siyasi olaylar, kis¸isel hırslar, kayıplar da eklenince insanogˆlu stresten pek fazla kaçamıyor.Sürekli bir sıkıntı sarmalı içinde yas¸ıyor ve zaman zaman içinden nasıl çıkacagˆınızı bilmiyorsanız, olayları akıs¸ına bırakmayı deneyin. Elbet bir an gelir ve su akar yolunu bulur.
Çevrede kis¸iye sıkıntı ve stres yaratan bunca farklı etken varken, bunlarla bas¸a çıkmak da her zaman mümkün olmayabiliyor. “I·nsan biyopsikososyal canlıdır. Yani genetik yönleri ve kis¸iligˆi kadar, çevre ve sosyal olaylar da psikolojik yapısında söz sahibi olur” uzmanlar: “Dıs¸ dünyada yas¸anan olumsuz olaylar, hayatında kurdugˆu dengeyi bozup sarsarak kis¸ide stres olus¸turuyor. Bunun düzeyi ise söz konusu olumsuz olaylara tepki olarak, ne kadar degˆis¸mesi ve uyum sagˆlaması gerektigˆiyle yakından ilgili. Çogˆu zaman kis¸i durumun üstesinden gelebilse de bazen psikiyatrik yardım alması da gerekebiliyor.” Demişler bir ifadede aklıma gelmişken değinmek istedim.

SAGˆLIGˆI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR
Post travmatik veya akut stres bozuklugˆu gibi psikiyatrik rahatsızlıklar, adından da anlas¸ılabilecegˆi gibi dogˆrudan? stresle ilis¸kili. Bunlara ek olarak anksiyete bozuklukları, panik atak veya depresyon gibi psikiyatrik rahatsızlıkların olus¸ma nedenleri arasında da stres bas¸ı çekiyor. Stres, yas¸am kalitemizi bozdugˆu kadar uyku düzeni ve cinsel sagˆlıgˆı da derinden etkiliyor. Bununla beraber kis¸ide ruhsal sıkıntılara, fiziksel rahatsızlıklara yol açıyor. Bazı hastalıkların bas¸lamasına, bazılarının ise daha uzun ve agˆır seyretmesine neden oluyor. Hatta dozu fazla, süresi de uzunsa bu durum yas¸am kaybı riskini artırabiliyor. Stresin bagˆıs¸ıklık sisteminde bozulmaya neden olarak viral ve bakteriyel enfeksiyonlara yatkınlıgˆı artırdıgˆını belirten uzmanlar “Bu tablo, vücutta en çok sindirim sistemi organlarında tahribata yol açıyor. Agˆız ve dudakta uçuk ve aftlar, mide ülseri, bagˆırsak hassasiyetleri genellikle stresle ilis¸kileniyor. Buna ek olarak egzama, sedef veya kurdes¸en olarak bilinen deri rahatsızlıklarında da ana etken stres olarak belirtiliyor” diyor.

Stresin olus¸turdugˆu enerji kaybını azaltarak, mücadele edebilmek için kis¸iyi harekete geçiriyor. Ortaya çıkan zihinsel mes¸guliyete bagˆlı olarak dikkat ve konsantrasyon sorununu azaltıyor. Karamsarlık, umutsuzluk duygusu, içe çekilme ve yalnızlas¸mayı azaltarak kis¸inin sosyal destek mekanizmalarına ulas¸masını kolaylas¸tırıyor. Stresin olus¸turdugˆu uyku ve is¸tah sorunlarını düzenliyor” diyor.

Pek çok rahatsızlıkta oldugˆu gibi stresle bas¸ etme konusunda da antidepresanların bilinçsizce kullanılmaması gerekiyor. Mutlaka psikiyatrist kontrolünde, hastanın kis¸ilik yapısına ve sosyal çevresine uygun psikoterapi yöntemleriyle birlikte alınması önem tas¸ıyor. Stres ve sıkıntıların nedenlerinin tespit edilip, kis¸inin hayat kars¸ısında denge ve uyum yeteneklerini gelis¸tirmesine yardımcı olunması gerekiyor. Sorunsuz bir hayat beklentisinin degˆis¸tirilerek, bas¸ etme becerilerine agˆırlık verilmesi önem tas¸ıyor.

BİRAZ KADERCİ OLMAK GEREKİYOR!
Aile, sosyal ya da is¸ çevremizde bize sıkıntı yaratan durumlar oldugˆu as¸ikar! Bunlar bizi hem bedenen hem de ruhen çepeçevre sarmalamıs¸, adeta kıskaca almıs¸ken neden kendimizi bu denli zorluyoruz, hiç düs¸ündünüz mü? Belki de prangalarımızdan kurtulmamız,?bizi sıkan kementleri gevs¸etmemiz gerekiyordur. Olayları akıs¸ına bırakmak da pekala bir çözüm?yolu olabilir! Ama bunu yaparken biraz kaderci olmak, gelecegˆe?dair hedef ve isteklerimizden vazgeçmemiz gerekir mi?  Sizce de. “Toplumumuzda yas¸anan olaylara kaderci yaklas¸mak, özellikle kontrolün kendinde olmadıgˆı durumlarda olayları bir sınama, test olarak degˆerlendirmek stres düzeyini azaltıyor. O an is¸ler yolunda gitmese, bazı sıkıntılar ve çileler çekilse de en sonunda kendi için olumlu sonuçlar dogˆuracagˆı inancı kis¸iyi rahatlatıyor. Fakat kader anlayıs¸ını, kis¸inin kendi gelecegˆi hakkında hiçbir denetimi olmadıgˆı s¸eklinde yorumlaması hem fiziksel hem vicdani tembelligˆe yol açıyor. Düs¸ünce ve davranıs¸larıyla, olumlu-olumsuz sonuçlar yaratabilecegˆini bilmesi gerekiyor. Yalnızca her zaman istedigˆini yapamayacagˆını, bunların hem dıs¸ etkenlerle hem kendi eksiklikleriyle ilgili oldugˆu düs¸üncesiyle yüzles¸mesi önem tas¸ıyor. Yani insan eksikligˆini ve yetersizligˆini makul hale çevirirken, kaderci bakıs¸ı yararlı olabiliyor.”