.

Hem merak edilen.. Hep eleştirilen.. “Yok efendim, gizleniyor” denilen..
Burası Türkiye.. En etkili isimlerin sözlerinin ardında dahi, yalan arayan duruma biz çoktan geldik.. Hiçbir zaman inanmadık, hep bir siyaset aradık.. Yalan mı..?
Başkent turuna çıktım dün. Maskem vardı yüzümde.. Hani soran çıkar diye diyorum.. Maskem vardı..
Şaka yahu şaka. Bilgisayar başında ne maskesi..!
Başkent haber turu attım abonesi olduğumuz İHA’ nın sisteminde. Bahsedeceğim rakamlara da bu sayede ulaştım, Korona üzerine.. 
Gerçi, yine inanmayanlar, burun kıvıranlar, siyaseten laf sokanlar çıkabilir denilenler üzerine. Olsun; ben tarafsız şekilde aktarmaya çalışayım dile gelen rakamları.
Dışişleri Bakanlığı korona virüs ile mücadelede dünyada ve Türkiye'deki son durumu açıklıyordu, haliyle açıklananlar da haber oluyordu.
Dilerseniz, o haberin ilk cümleleri ile bahsetmeye çalışayım, aktarmaya çalıştığım rakamların dünyaya dile getirildiği şekilden.
Şöyle başlıyordu haber; “Dışişleri Bakanlığı Koordinasyon ve Destek Merkezi, krizin başından itibaren yaklaşık 70 ülkeden 25 bini aşkın vatandaşın Türkiye'ye getirildiğini açıkladı. Yurt dışında 15 Nisan tarihinde 16, 16 Nisan tarihinde 4 olmak üzere toplam 20 vatandaşın ise vefat ettiği bildirildi.” İfadesiyle.
 Devamında ise, Dışişleri Bakanlığı Koordinasyon ve Destek Merkezi'nden yapılan açıklamadan bahisle, krizin başından itibaren yaklaşık 70 ülkeden 25 bini aşkın vatandaşın Türkiye'ye getirildiği belirtiliyordu.
Dünyanın hemen her ülkesinde mutlak bir Türk vatandaşı yaşıyordur, öyle biliriz. Cennet ülkemizdeki gelişmelerden haberdarız da, ya dünyanın öteki ucundaki insanlarımızdan..!
İşte bunun için, Dışişleri Bakanlığı’nın paylaştığı rakamların dahi bir önemi var bence.
Bakanlık; 16 Nisan 2020 tarihi itibarıyla 12 bin 814 vatandaşın yurtlarda kaldığı bilgisinden söz ediyordu önce.
 Sonra da; gözlem süresi sona eren 23 bin 746 vatandaşın ise sözkonusu yurtlardan tahliye edildiği ifadesiyle; "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla halen geçici süreliğine yurt dışında bulunan ve dönmek için başvuran vatandaşlarımızın karantina koşulları hazırlanarak en kısa sürede ülkemize getirilmesi için harekete geçilmiştir. 15-16 Nisan 2020 tarihlerinde 117 vatandaşımız yurda dönüş yapmıştır" diyordu..
Hep gurbetçi diye, Almanya’daki işçilerimiz akla gelir. Öyle biliriz yıllardır. Oysa ki, dünyanın hemen her köşesinde mutlak bir vatandaşımız vardır.
Bakanlık bu noktada,  Yurt dışında 15 Nisan tarihinde 16, 16 Nisan tarihinde 4 olmak üzere toplam 20 vatandaşın vefat ettiği bilgisini paylıyordu.
Bir başlık vardı, dikkat çeken. Şöyle idi o başlık; ‘Covid-19 ile mücadelede vatandaşlarla iletişim..’
Nasıldı acaba o iletişim. Elbette ki zordur. Ve olası bu soruya yanıtg eliyordu Bakanlığın açıklamasında.
Sanırım, siz de merak ettiniz. Onca ülkede, onca tedbir var iken, nasıl sağlanıyor bu zorlu iletişim.
Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi tarafından 16 Nisan saat 16.00 itibarıyla toplam 55 bin 927 çağrıya yanıt verildiğini dile getiriyordu.
DKDM Twitter ve Facebook hesaplarına 16 Nisan saat 16.00 itibarıyla toplam 23 mesaj geldiğini, bunlardan 21’unun DM ile doğrudan yanıtlanmış ve ilgili büyükelçiliklere yönlendirildiği belirtiliyordu.
 En çok mesajın Ukrayna, KKTC ve Avrupa ülkelerinden (İngiltere başta olmak üzere) alındığı, mesajların yaklaşık tamamının korona virüs krizi nedeniyle uçuşların durdurulması ertesinde halen yurt dışında bulunan ve yardım talebinde bulunan vatandaşlardan geldiği kaydediliyordu.
Uçuş yok, kara ulaşımı gibi, deniz ulaşımı da yok pek çok ülkeye.. Ve bu tam bir kriz bence de..
Düşünsenize, bizim adalara bile seferler ya tek güne düştü, ya bir iki güne. Nasıl bir mahrumiyete yol açtı kahrolası Korona..!
Ne vakit sonlanacak bu salgın, o’nu tam olarak bilmek zor lakin, salgının daha da artmaması için ülkemizin aldığı önlemler, dünya genelinde adeta parmak ile gösterilmekte.
Bu arada, sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu' nun temaslarından da söz ediliyordu, aktarmaya çalıştığım bu haberde.
Misal şu cümle; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Nisan 2020 tarihinde Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ile görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, 16 Nisan 2020 tarihinde Kırgız mevkidaşıyla video konferans gerçekleştirdi, Tunuslu mevkidaşıyla telefon görüşmesi yaptı.
Devlet dimdik ayakta ve dünyadaki gelişmeleri anbean izliyor. Maksat, bu sayede yurt dışındaki insanlarımızın da yanında olabilmek, uzaktan da olsa.. Zor durumdaki gurbetçiye, teknoloj sesinde dokunan Büyükelçilik ve Konsolosluk görevlilerine de Allah güç kuvvet versin. Şu an, umut onlar Ülkemiz adına, gurbetteki vatandaşımıza..
Cennet ülkem Türkiyemde, tüm sağlık çalışanları, güvenlik güçlerimiz başta, kamu yararına görev alan tüm insanlarımız, alkışlatan bir seferberlikte. Bir çoğumuz farkında değiliz lakin, hepsi de ölümcül virüs ile hemen her saniye burun buruna..
Onların işini daha da zorlaştırmamak adına, alınan tedbirleri uygulayıp, bizden istenileni yaparak bu büyük seferberliğin zaferle sonuçlanmasına katkı sunabiliriz.
Hepimizin yapacağı tek ve en önemli şey,  kurallara uymak. Yani özetle, EVDE KALMAK..
Can sıkıntısını bahane edip sokağa çıkmamakla başlayıp, hava sıcaklığını da hissetmemek, güzelim denilecek mevsimin güzelliğini görmezden gelip, baharı da unutmak mesela..!
Unutalım ki baharı, Yaz’ı erken karşılayalım. Üstelik eksiksiz aile büyüklerimiz ve tüm sevdiklerimizle, Yaz’ı yine birlikte yaşayalım ne dersiniz..?
Bu arada, çoğumuzun gurbetçi bir tanıdığı var, özellikle Almanya’da..
Almanya’nın son durumu da yer alıyordu, bahsettiğim haberde.
Şimdi de özetle o bilgi, haberde geçtiği şekliyle;
“Almanya: 19 Nisan'a kadar devam edeceği açıklanan sosyal mesafe kısıtlamaları 3 Mayıs tarihine kadar uzatılacaktır. Merkel, Almanya'daki enfeksiyon yayılım hızında son haftalarda görülen azalma ışığında, daha önce alınan bazı tedbirlerin tedricen ve kontrollü şekilde azaltılmasının hedeflendiğini açıklamıştır.”
Ben den bu günlük bu kadar. Haydin sağlıkla kalın, hoşça kalın..Ve elbette ki EVİNİZ DE KALIN..!