.

Çok değil bundan üç ay öncesine dönmeyi özledik. Aralık ayına mesela, virüsün henüz dünyaya musallat olmadığı, herkesin yeni yılın çok güzel geçeceğine dair umutlarının olduğu döneme. İşimize gitmek için sabah kalktığımız giyinip süslenip evden çıktığımız, öğlen yemeğinde yan yana oturup kahkahalar eşliğinde dedikodu yaptığımız, akşam evimize dönerken marketten ekmek, yoğurt aldığımız ve eldiven takmadan para uzattığımız, hafta sonu için planlar yaptığımız, tiyatroya, konsere gittiğimiz günlerimizi özledik.
Ben mi neleri özledim? Kızımla parka çıkmayı, güzel havalarda yürüyüşler yapmayı, bankta oturup denizi ve Çanakkalenin gürültüsünü dinlemeyi özledim. Ailemi özledim mesela. Ablamla buluşmalarımızı, bana kek yapmasını özledim. Kardeşimin “Abla ya” diye bana sarılmasını, annemle oturup balkonda  çay içmeyi özledim. Babamı özledim mesela onunla kafa bulduğum günlerimi hey kanka hadi kalk dans edelim dediğim anlarımı yani kısacası normal hayatıma dönmeyi özledim herkes gibi.
 Özlediğim çok şey var… işte bu günlerde insanların yaşadıkları rahatsızlıkların en büyüğü sanırım kaygı bozukluğu olacakmış… Peki ya nedir bu kaygı bozukluğu dedikleri hastalık?
 
Kaygı bozukluğu
 
Kaygı bozuklukları en sık görülen ruhsal rahatsızlıklardandır. Herkes hayatının bir döneminde anksiyete geçirebilir. Ara sıra kaygılı hissetmek son derece normal bir durumdur. Ancak kaygı bozukluğu  olanlarda, kaygı duyguları süreklidir ve günlük hayatlarını de etkileme eğilimindedir. Kişinin günlük işlevlerini, aile ve sosyal yaşamanı etkileyebilir, aksatabilir.
Kaybı bozukluğunuz varsa bu, iradenizin zayıf olduğu, güçsüz olduğunuz, akıl hastası olduğunuz veya bir kişilik probleminiz olduğu anlamına gelmez. Bu bir hastalıktır ve etkili tedavi yolları vardır.
Anksiyete (Kaygı) Nedir?
Kaygı kişinin korku verici veya tehdit edici bir duruma karşı karşı vermiş olduğu ruhsal ve bedensel bir tepkidir.
Bu tepkiyi zaman zaman her insan yaşar: Bir kaza atlatıldığında, sınav öncesinde veya topluluk önünde bir konuşma yaparken olduğu gibi.Kaygı, hayatınızı sürekli ve belirgin bir biçimde etkiliyorsa, aksatıyorsa, rahatsızlık haline gelmiş demektir. Aşağıdakilerden herhangibiri varsa, sizin bir kaygı bozukluğunuz var demektir:
korkularınız o durumun normalde yaratacağı korkulara göre oransız ve aşırı ise
korktuğunuz durumlardan kaçınmaya başlamışsanız
iş ve sosyal hayatınızı olumsuz yönde etkilemekte ise
bu durum sık sık tekrarlıyorsa
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğunun Belirtileri
Kaygı bozukluğunun belirtileri genellikle 4 başlık altında toplanır. Bunlar:
Bilişsel belirtiler:
Gerçeklik duygusunda değişme
Çevrenin değişiyor gibi algılanması
Dikkatini vermede zorlanma
Dikkat dağınıklığı
Kontrolünü yitirme kaygısı
Fiziksel zarar göreceği endişesi
 
Duygusal belirtileri:
Korku
Huzursuzluk
Endişe
Çaresizlik
Alarm duygusu
Panik
Davranışsal belirtiler:
Kaygı yaratan durumlardan kaçınma davranışı
Kaygı yaratan durumla karşılasınca dona kalma
Fizyolojik belirtiler:
Çarpıntı
Kan basıncı değişiklikleri
Soluk renk ya da yüzde kızarma
Nefes darlığı
Hava açlığı
Boğazda düğümlenme
Boğulma hissi
Yutma güçlügü
Bunaltı
Kusma
İshal
Karın ağrısı
Sık idrara çıkma
Cinsel isteksizlik
Terleme
Kızarma
Sıcak basması
Başdönmesi
Bayılma hissi veya bayılmalar
Kas gerginliği
 
Bu kötü günlerde  Rabbim herkesin ruh sağlığını korusun...
Sevgiyle Kalın...