.

Bugün kahve içmek için dışarı çıktım. Üzerinde 3. Nesil kahveci yazan bir dükkana denk geldim. Nedir bu 3. Nesil, diğer nesiller nedir ve neye göre belirleniyor derken ufak çaplı bir araştırmaya girişmiştim bile.

Bunu anlamak için kahvenin tarihine hakim olmak gerekiyor tabii. 1800’lü yıllardan başlayarak günümüze kadar uygulanan kavurma ve pişirme yöntemleri kahvenin gelişimini etkilemiş.
Kahve tüketim alışkanlıklarını da şekillendiren bu akımlar, dönemsel olarak farklılık gösterse de aralarındaki geçiş her zaman net değildir.

Tüketimin arttırılması ve özel kahvelere yönelimi sağlayan ilk iki neslin arkasından gelen 3.nesil kahve ise alışkanlıkları farklı bir yöne çekiyor.

3. nesil kahveyi anlayabilmek için önceki nesilleri incelemek önemli. 
1. nesil kahve adı verilen akım, 1800’lü yıllardan başlayarak yaklaşık 150 yıl boyunca kahvedeki başı çekmiş.
Birinci neslin kahveye en önemli katkısı ise, vakumlu paketlerin icat edilmesi ve kahve çekirdeklerinin daha uzun süre taze kalmasını sağlamak.
Bir diğer katkısı ise kahvenin evimize kadar girmesi.
1970’li yıllarda ortaya çıkan ikinci nesil kahve akımı, birinci neslin katkılarından da faydalanarak kahve deneyimini özelleştiriyor.
Birinci neslin kahvenin tadından ve kalitesinden ödün vermesine tepki olarak ortaya çıkan akım, kahve severlerin istekleri ve beklentileri üzerinden şekillendirilmiş ve bu sayede başarılı olmuş.

2. Akım, günümüzde etkili olan ana akımdır.
Birinci ve ikinci neslin kahveye olan katkıları yadsınamayacak kadar büyük. 

Peki her şey yolunda giderken ortaya çıkan 3. nesil kahve nedir?
Tüketicileri bilinçlendirmeyi de hedefleyen akım, kaliteli çekirdekleri ve direkt ticareti esas alıyor. Bilinçli tüketicilerin kahveyi bir sonraki aşamaya taşıyacağına inanan 3. nesil kahve markaları, çeşitli eğitimler düzenleyerek bu hedeflerini gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Kahvenin bir yaşam stilini olduğunu savunuyorlar.

E öyle değil mi zaten?