‘Arka sokaklar’ da dile gelen bir replikte geçiyordu bu söz. Ne de doğru tespit. İyidir Rus’ lar satrançta. Tahta üzerinde oyun kurma da bir mesele de, ya sahada…!


‘Arka sokaklar’ da dile gelen bir replikte geçiyordu bu söz. Ne de doğru tespit. İyidir Rus’ lar satrançta. Tahta üzerinde oyun kurma da bir mesele de, ya sahada…!
Dizide, Rus mafyasına kafa tutan bir Türk mafya lideriydi. Sözü de, satranç üzerinden geliyordu. Lakin, gideri de yerindeydi. Türk iyi savaşır derken.
Savaşmasını da iyi biliriz, Sevmesini de.. Hele ki söz konusu Vatan sevgisi ise, her şey teferruattır bize.. Göze alınacak ne var ise, gözümüzü kapar hiç düşünmeden alırız..
Siyasette de böyleyiz vesselam.. Siyasete ilişkin bir gelişme üzerine, aklıma geliverdi şu satranç..
Kale, Fil, Vezir, Piyon, Şah ve elbette ki Mat..!
Siyasette bir tür oyun kuruluyor sanki.. Son gelişmeler ve de duyumlar, böyle düşündürüyor düşüneni..
Transferler mi desem, kazanım mı,  bilemedim. Fakat, geçmiş dönemdeki bir önemli gelişme için de ismi geçen iki adreste, bir şeyler oluyor kesin. CHP’ ye geçen İYİ Partili Meclis üyelerinin haberi Gökçeada’da geldi önceki gün.
Bir vakit, Belediye Başkanları, İktidar Partiye transfer olacakları şeklindeki bilgiyle gündeme gelen ve akla düşen ilk adresti Gökçeada. Çünkü, o vakit İki MHP li Belediye vardı, biri Gökçeada, diğeri Eceabat..
Transfer olacağı dile gelen Belediye Başkanı vardı da, hangisi o belli değildi. Akla düşen ilk isim Gökçeada’nın Başkanı olmuştu, sonrası ters köşe yaşanmış, Eceabat transfer olmuştu.
Son günlerde, yine iki ilçenin ismi siyasetin en konuşulanına dönüştü. Komplo teorileri dillenmişti, olur mu olmaz mı diye düşünülürken, iki transfer geliverdi.
Yaşanan gelişme bu kez gözleri Eceabat’a çevirdi. Böyle diyorum, çünkü siyaset kamuoyunda fısıldanılan ve tahmin yürütülen gelişme için gözlerin çevrildiği ve gelecek habere merak içinde kulak kabartılan adres Eceabat.
Transfer yaşanacağı ve İl Genel’ de hesapların karışacağı yönündeki tahminlerden bahsetmeye hazırlanırken geçen günlerde, “Pazar’a yazarım..” planı yapmıştım. Hay yapmaz olaydım. Sen yazsana işittiğini, olacağı varsayılan transferden bahsetsene. Neyse, sağlık olsun. Yüzde yüz hatalıyım, üstelik kesinlikle planlama hatalısıyım.. 
Ana muhalefet CHP’ de yüzleri gülümseten Gökçeada transferlerine ilişkin biraz bilgi paylaşıp, sonrasında yaşanacağı varsayılan başka transferler ile İl Genel’in aritmetiği üzerine düşünüldüğü ileri sürülen plana geleceğim.
Sanki satranç maçı başladı. Düşünüldü, oyun kuruldu ve sahnede…
Gökçeada’dan, İyi Partili iki Meclis üyesini, partilisi yapan Ana muhalefet CHP’ de, haklı olarak yüzlerde tebessüm hakim.
Detaylardan söz edecek olur isem, sanırım şu cümleyi kurmam gerek;  “31 Mart seçimlerinde Gökçeada Belediye Meclis üyeliğini kazanan İYİ Partili iki isim Ahmet Aydın ve Şebnem Avcı , artık CHP’ li..”
İttifakı da akla getiren 31 Mart seçimleri sonrası, ‘acaba neler oldu da, transfer yaşandı?’ sorusunu bir anda akla getiren son gelişmeye ilişkin, Çanakkale siyaset kamuoyuna, umarım yakın zamanda tatmin edecek cevap da gelir.
İyi Parti’den Gökçeada Belediye Meclis üyesi  seçilen isimlerin kararı. Kimsenin diyeceği bir şey olamaz elbet. Fakat, benzeri bir gelişmenin Eceabat için de yaşanacağı dile gelince, insan düşünüyor haliyle.
Akla gelen birkaç sorunun dillendiğini, benim de kulaklarım işitti günler önce. Yani; henüz transferler açıklanmadan dile geliyordu bazı sözler ve de sorular. Misal; “ İttifak gereği mi transferler oluyor?” sorusu, bence dillenen birçok soru içinde en dikkat çekeniydi.
Varsayan bir diğer transferin adresi, ‘Eceabat’ ta da beklenen olur ise, ne olur?’  sorusunu da günler önce işittik.
Denilen; “kurulan oyun gereği, İl Genel’ de Aritmetiği düşündürmek.”
Bu nokta da, tam da buraya dikkat..
Dikkat edersiniz;  soru bir tuhaf. ‘değiştirmek’ denmiyor, ‘düşündürmek..’ deniliyor.
Siyasetle iç içe  ve ömrünü siyasete adamış; ‘Bir bilen’ diyeceğim Çanakkaleliler ile bu konu üzerine  sohbet ederken, bir ilen şöyle deyiverdi; “ Oyun nasıl kurulduysa, soruları dahi planlı..”
Hadi şimdi gel de, düşünme..! Rus’ lar mı satrancı biliyor, Çanakkale siyasetini şekillendiren, birileri mi?
Sohbetin konusu transferler ve kurulan siyaset oyunu olunca, “Pek anlamam satrançtan..” diyen bir bilen; “Kale düşmeden,  Vezir ve piyonlar devrede. Şah, Matlığa doğru mu gidiyor..?” demezmi..!
Hadi buyur buradan yak. Düşününce conta yaktıracak bir yorum.. Çanakkale’ yi hadi gel de sevme, aşık olma, uğruna can verecek kadar tutulma.. Büyüksün be ÇANAKKALE.. 
Üzerine kurulduğu varsayılan, iddiaya göre;  oyunları da görüyorsun evvel’ den, olacağı da dile getiriyorsun yek’ ten..
Şu İl Genel üzerine olacağı ileri sürülen olası düşünceyi, her ne kadar iyi dinlesem de, kafam bir türlü almadı. Bir bilenler ile, bir süre, bir bilen sohbetine girmeme kararı aldım.Bu kadar bilme merakı, benim neyime..?