Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 463 bin kişi artarak 3 milyon 287 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,2 puanlık artış ile  %10,5 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 1,4 puanlık artış ile %12,4 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 3,8 puanlık artış ile %19,8 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,2 puanlık artış ile %10,7 olarak gerçekleşti.  

İşsizlik sayısı gün geçtikçe artış gösteriyor. Bu durum hakkında Çanakkaleli vatandaşlara işsizlik oranının artması sonrası düşüncelerini gazetemiz Vitamin ile paylaştı.

Mustafa Ekiz  (emekli memur ), “Sanayi ve Tarımda hiçbir ilerleme yok hep hazıra yöneldik. Bundan dolayı gençler hep işsiz ,bir sanayi tesisi kurulmuyor üreten bir iş yeri yok bundan dolayı gençlerimiz hep işsiz .hep dışa bağımlıyız sanayi ,ziraat ve tarım da olsun hep dışa bağımlıyız kendi tohumumuzu bile başka ülkelerden alıyoruz. Bunlara bağlı olunca ne oluyor ülkemizde işsizlik sayısı artıyor. Gençlerimiz farklı alanlarda okullarda mezun olmalarına rağmen yeterli istihdam alanı açık olmadığı için açıkta kalıyorlar bu da onların meslekleri dışında farklı yerlerde çalışmalarına neden oluyor. Tarım alanlarımızın çok olmasına rağmen tarım sektöründe çalışan sayısı gün geçtikçe azalıyor. Ülkemizi dışa bağımlı hale getiriyor. Örneğin, Hollanda küçük bir ülke. Türkiye Hollanda’nın kaç katı büyük olmasına rağmen lale deyince herkesin aklına Hollanda geliyor. Oysa o kadar ülkemizin toprakları yetiştirmeye çok müsait ama hep dışarıdan alıyoruz” dedi.

Ayşe Bilir (Öğrenci), “Açıklanmayan bir ekonomik kriz işsizliğin artmasında büyük bir neden başlı başına ve çoğu öğrenci okuduğu bölümü sadece diploma sahibi olmak için
okuyor ve mezun olduğunda geçim sıkıntısı çekmek istemediği için farklı iş kollarında çalışıyor. Ben okuduğum bölümden ötürü kaygı duyuyorum çünkü istihdam yok. Türkiye de gıda, tarım ve hayvancılık ile ilgili her hangi bir iş kolunda rahat şekilde iş bulabileceğimi düşünmüyorum. .Sadece diplomam olsun diye okuyorum ” diye konuştu.
Şeyda Aydın ( öğrencisi), “Ülkemizde üniversiteden mezun olmuş bir sürü işsiz var. Ama ben bunun kaygısını yaşamıyorum. Çünkü okuduğum bölüm den dolayı İngilizce öğretmenliği bölümü istihdam konusunda oldukça açık bu yüzden herhangi bir kaygı duymuyorum. Önü açık bir meslek ve doğru bir tercih yaptığımı düşünüyorum. Aslında çok İngilizce öğretmeni olmak istemiyordum ama tek sebebi para kazanmak” şeklinde dedi.

Bartu Öz (lise öğrencisi), “Şu an lisede okuyor olmama rağmen gelecek kaygısı duyuyorum. Çünkü her geçen gün her şehirde üniversite açılıyor ama istihdamsa sağlanmıyor. Ülkemizde ki durumlara bakarsak insan tek başına çalışarak ülkesini kurtaramasa da çalışarak kendini kurtaracak bir şeyler yapabilir. Lise eğitimim tamamladıktan sonra yurt dışında okumayı düşünüyorum çünkü yurt dışında ki imkânlar daha iyi hem de benim ve ailemin geleceği açısından da daha iyi olacağını düşünüyorum ”diye konuştu.

Melis Kuzey (sağlık meslek lisesi öğrencisi), “Sağlık meslek lisesinde şu an 11 sınıfım ve kaygı duymaya başladım çünkü okula yeni girdiğim zamanda o zaman ki 11. sınıflar staj yapmaya hastanelere gidiyorlardı Ama şimdi değişen sistemden dolayı biz 11.sınıflar artık staj yapmıyoruz. Üniversite sınavlarına girmemiz gerekiyor. Tabi ki bunu başarmak için çalışmam gerekiyor. Ülkemizde ise şimdi liseden mezun olmadan bile gelecek kaygısı duymaya başladım” diye söyledi.
 


Kaynak: Haber Merkezi