Tarihten bu yana tahıl ambarı olarak bilinen Anadolu toprakları son yıllarda yapılan farklı tür buğdayların da yetişmesi ile kendine verilen bu lakabı kanıtlar nitelikte.  Domates, kiraz, şeftali derken bu seferde kendine has bir buğday türü geliştirdi Çanakkale. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilip ‘Troya’ ismi verilen  arpa, yapılan  ilk  demonstrasyon çalışmalar sonucu geçtiğimiz günlerde ilk hasadını yapmıştı. Troya ismi verilen buğday hem üreticilerden hem de ziraat mühendislerinden tam not aldı.  Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilerek ıslahı tamamlanan "Troya" cinsi arpa’dan ilk verim alındı. Erenköy Yenimahalle de gerçekleşen arpa çeşit demonstrasyonu tarla gününde dekara 512 kilogram ürün veren “Troya “cinsi arpa yüz güldürdü.

Çanakkale İçin Bir Marka Olacak

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, geçtiğimiz günlerde ilk verimi alınan “Troya” cinsi arpanın Çanakkale için bir marka olacağını düşündüğünü söyledi.“Troya” arpa çeşidinin İzmir’de bulunan Ege Araştırma Enstitüsü tarafından ıslahının gerçekleştirilip, bütün çalışmaları yapıldıktan sonra üretime geçirdiği bir ürün çeşidi olduğunu vurgulayan Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya:“ Ege Araştırma Enstitüsünde “Troya” arpa çalışmasının yanı sıra Bayrak, Sancak, Bürgüt gibi arpa çeşitlerinin de ıslahı tamamlanmış, üretime geçmek üzere, sanırım bu yıl üretime geçerek önümüzdeki yılda vatandaşa yani üreticiye satacak duruma gelirler” dedi.  

“Troya” ismini de Çanakkale’den esinlenildiğini, Çanakkale halkına ve bölgesine bir jest olduğunu vurgulayan Başkan Kaya:“ “Troya” ismini Çanakkale’den esinlenmişler, Çanakkale halkına ve bölgesine bir jest olmuş. İsmi başka bir isimde olabilirdi ama orada bu işlerle uğraşan arkadaşlar Çanakkale’ye bir jest olsun diye “Troya” ismini koymuşlar. Buda bizi gayet memnun etti” şeklinde konuştu. 

Verimliliği Memnun Edici

“Troya” cinsi arpanın demonstrasyon alanındaki verimini kendilerini memnun ettiğinin altını çizen Başkan Kaya:“ Orada bizim 4 çeşit arpa çeşidimiz vardı. Bayrak çeşidi 520 kilo, Bürgüt çeşidi 520 kilo verdi. Troya çeşidi hemen bunların arkasında 512 kilo verim verdi. Yani verim olarak da bizleri memnun etti. Çünkü yağış olarak çok az yağış aldığımız bir yıldan sonra bu verimi bir arpa çeşidinden alabiliyorsak, yağışı iyi olmuş bir yıldan sonra bu rakamlar çok daha yukarılara çıkabilir. Böyle kurak bir yıldan sonra 512 kilo gibi “Troya” arpa çeşidinden bir verim alınması ve Çanakkale isminin kullanıldığı, Çanakkale’nin marka değerlerinden birinin isminin kullanıldığı bir çeşidin 512 kilo verim vererek üst seviyelerde bulunması bizi gayet memnun etti. İnşallah önümüzdeki yıllarda üreticiye bunun satışı gerçekleşecek. Üreticilerimizde önümüzdeki yıllarda alacakları verimden memnun olup bu arpa çeşidinin inşallah marka olması, Çanakkale ismine faydalı olacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 


Kaynak: Haber Merkezi