Cildimizin en önemli sorunları olan siyah noktalar, sivilceler, yağlanmalar veya kurumalar, hepsinden öte yaşla birlikte oluşan kırışıklıkla baş etmenin yaz aylarına has reçeteleri var. İşte cildinizin yaz boyunca daha güzel ve sorunsuz olmasını bu doğal reçete ve yöntemlerle sağlanabilir. Yaz aylarında güneşten korunmanın cilt sağlığı için önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Dermatolog Sibel Kartal yaz ayında cilt bakımı hakkında bilgi verdi.
Uzman Doktor Dermatolog Sibel Kartal, “Her mevsim kendi koşullarına göre cildimiz ve vücudumuz üzerinde çeşitli etkilerde bulunur. Kış zamanlarında soğuklar, sert rüzgârlar, dış ve iç ortamlardaki sıcaklık değişimleri cildimizin yapısının bozulmasına neden olurken yaz zamanlarında ise sıcaklar, kuru rüzgârlar, sıvı kaybı, klimalar, terleme ve onlarca sebepten dolayı cildimiz üzerinde oldukça yoğun bir baskı meydana gelir. Pek çok cilt sorunun meydana geldiği yaz aylarından bunlardan sakınabilmek için doğru ve doğal bir cilt bakımı gerçekleştirmek unutmamamız gerekenler arasında yer alıyor. Kadınların yazın doğal cilt bakımı gerçekleştirmek için unutmamaları gereken en önemli konulardan bir tanesi yeterli miktarda su içmek. Cildin nemini koruması ve böylece dış etkenlere daha dayanıklı hale gelmesi ancak ve ancak su tüketimi ile sağlanabildiğinden dolayı günde 8 bardaktan daha az su içilmesi gerekli. Yeterli su tüketimi sayesinde cildinizdeki sarkma ve kırışmalardan kurtulabilirsiniz” dedi.

Yaz aylarında makyajdan yapmaktan kaçının
Cilt bakımına özellikle de bayanların dikkat etmesi gerektiğini belirten kartal, yaz döneminde yüz bölgesine ağır makyaj, yoğun kremler ve kapatıcı uygulamalardan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Kartal, bu tip uygulamaların gözeneklerin tıkanmasına ve siyah nokta, kozmetik akne dediğimiz sivilce benzeri döküntülerin oluşmasına neden olabileceğini kaydederek, şöyle konuştu:
Kartal, "Cilt temizliğine dikkat edilmeli, geceleri cilt tipine köpük ya da jel temizleyiciler ile yüzü yıkayıp hafif nemlendiriciler ile bakım yapılmalıdır. Ayak bakımları da yaz döneminde ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Yaz döneminde terlik, sandalet giyilmesi, çıplak ayakla kum, sert zemine temas ayak tabanı ve topuklarda kalınlaşmaya neden olur. Kozmetik görünüm kaygısı yanında kalınlaşan deride zamanla yarık ve çatlaklar oluşabilir ve özellikle diyabet-şeker hastalarında bu durum enfeksiyon için bir giriş kapısı teşkil eder. O nedenle yaz dönemlerinde ayaklara günlük bakım kremleri ile nemlendirme sağlanmalı, kalınlaşma olduğu durumlarda salisilik asit içerikli kremler gibi kalın dokuyu inceltici etkili ürünlerden yardım alınmalıdır. Yaz döneminde ciltte meydana gelebilecek herhangi bir değişiklikte alerjik, reaktif ya da mikrobik sebepler açısından dermatoloji uzmanından yardım alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Güneşin cilde verdiği zararlar nelerdir?
Kartal, “Yaz mevsimiyle birlikte başlayan tatil programları, güneşle ilişki iyi kurulmazsa  kötü sonuçlar doğurabilir. Güneşin yaşam için yararlı etkileri tartışmasız olsa da, güneşten kaçınmak ya da güneşle sınırlı temasta bulunmak gereklidir. Çünkü güneş ışığı, cildin erken yaşlanmasını artıran en önemli faktördür. Ciltte istenmeyen lekeler çiller oluşmasına yol açar. Güneşin bilimsel olarak kesinlik kazanan en önemli zararı ise, deri kanseri oluşum riskini arttırmasıdır. Deri kanseri son yıllarda çok hızlı bir artış göstermektedir. Bronzlaşma tüm dünya toplumlarında sağlıklı bir görünüm ile ilişkilendirilse de, anlamı aslında deri hasarıdır. Bronzlaşma derinin kendini koruma yöntemidir. Deri ne kadar bronz ise, o kadar hasar almış demektir. Deriye ulaşan güneş ışınlarının bir kısmı yansır bir kısmı da deri tarafından emilir. Bu nedenle koruyucu önlemlerin hepsi birlikte uygulanmalıdır” dedi.
Cilt Bakımının önemi nedir?

Uzman Sibel Kartal, “Cilt bakımı her şeyden önce cildin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine imkân veren, bu fonksiyonları koruyan ve uyaran bir işlemdir. İyi bir cilt bakımının esas kuralı, cildin yapısına uygun temizlik ile başlar. Bu temizliğin sadece akşamları değil sabahları da yapılması gerekir. Cildin üstüne kirlerin, mikroorganizmaların ve iltihap odaklarının ortadan kaldırılması temizlikle sağlanabilir. Cildin üzerindeki pislik veya kirlilik dışında nikotin, alkol, kötü beslenme, kötü uyku ve kötü alışkanlıklar gibi etkenlerle de cildin yapısı bozulabilir” şeklinde konuştu.

Güneş koruyucu krem seçerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Kartal, “ koruyucular; UV ışınlarını emme, yansıtma ve dağıtma yolu ile deriye ulaşmasını engellerler. Güneş koruyucu kremlerin etkinliğini güneş koruma faktörü (SPF) belirler. Güneş koruma faktörü; güneş koruyucu kullanılmış bölgede kızarıklık oluşma zamanının; koruyucu kullanılmamış bölgede kızarıklık oluşma zamanına oranı ile belirlenir. Güneş koruma faktörü ne kadar yüksek ise, etkinlik o kadar artacaktır. Yaz aylarında en az 30 koruma faktörlü kremler uygun olacaktır” dedi.

Uzm. Dr. Sibel kartaldan yaz ayında cilt bakımı için tüyolar;
Cilt temizliği: Cilt bakımı cilt temizliği ile başlar. Evinizde uygulayabileceğiniz doğal ve gerçekten işe yarayacak yöntemlerle cilt temizliği yapmak ve güzel bir cilde sahip olmak o kadar da zor değil…
Kuru cilt: Yatmadan önce yağı alınmış süte batırdığınız pamukla yüzünüzü silin ve 15 dakika bekleyin. Daha sonra ılık suya batırılmış pamukla yüzünüzü silin ve kurulayın. Sonra kremle masaj yapın.
Yağlı cilt: Eğer cildiniz yağlıysa günde iki defa şöyle temizleyin: Bir kaba sıcak su koyun. İçine bir avuç kadar kuru papatya ufalayın. 5 dakika bekletip süzün. Sonra küçük ve yumuşak bir havluyu bu suya batırarak iyice ıslatıp sıkın ve yüzünüze kompres yapın. Aynı işlemi 5 dakika devam ettirin. Daha sonra yüzünüzü gül suyuna batırılmış pamukla silin.
Normal cilt: Bir avuç üzümün suyunu sıkın ve bu suya batırdığınız pamukla cildinizi iyice silin, 15 dakika bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayıp kurulayın. Çok etkili bir cilt temizleme yöntemidir.
Sivilce: Yağ bezlerinin fazla çalışmasından dolayı sivilce oluşmaktadır. Sivilce kesinlikle sıkılmamalıdır. Aksi takdirde ciltte iz kalabilir. Ayrıca çok yağlı ve baharatlı yiyecekler yememek gerekir. Bir su bardağı ekşi nar suyuna yarım su bardağı sirke karıştırın. Bu suya bir parça pamuğu batırıp sivilce üzerine kompres yapın. 2 su bardağı suya 2 çorba kaşığı ıhlamur koyup 20 dakika kaynatın. Daha sonra temiz bir tülbentten geçirerek süzün. Bu suya batırdığınız yumuşak bir havlu ile sivilce üzerine kompres yapın. Yüzünüzü güzelce yıkayın. Sonra nemlendirici kremle 10 dakika kadar masaj yapın. 6 bardak suyun içine 1 avuç kuru papatya koyup 10 dakika kaynatın ve temiz ince bir tülbentten geçirerek süzün. Biraz soğuduktan sonra yumuşak bir havluyu ılıklaştırdığınız bu suyun içine batırıp yüzünüze koyun. Havlu soğuyunca işlemi tekrarlayın. Sonra temiz bir parça pamukla yüzünüzü silin. Yüzünüzü iyice yıkadıktan sonra sivilce üzerini alkolle ovun ve kuruduktan sonra cildinizi pudralayın. Yarım su bardağı limon kolonyasının içine bir avuç adaçayı koyup 2 gün bekletin. Sivilce kuruyana kadar küçük bir parça pamukla her gün sadece sivilce üzerine sürün. Akşamlan yüzünüzü yan yarıya sulandırılmış elma sirkesi ile silerseniz cildinizdeki lekelere de faydası olduğunu göreceksiniz. 

DUYGU DOĞAN 
 


Kaynak: Haber Merkezi