Erken emeklilik söylentileriyle beraber gündeme gelen emeklilik yaşı ile ilgili bir düzenleme düşünülmüyor. Bugün işe başlayan kadın 59, erkek 61 yaşında emekli olabilecek.Emeklilik yaşıyla ilgili düzenlemeyi Çanakkale’deki emekli ve emekli olmaya gün sayan vatandaşlarımıza sorduk.
Emeklilikte yaş tartışmaları Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yaptığı açıklamayla yeniden gündeme geldi. Müezzinoğlu'nun yaşa takılanlarla ilgili soruya karşılık "Gelişmiş ülkelerde ortalama emeklilik yaşı 72 bizde daha yeni 52 oldu. 2036'da kadınlar 58, erkeklerde 60'tan önce emekli olamayacak" demesi 'Emeklilik yaşı yükselecek' şeklinde yorumlandı.
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 'Yaşın yükseltilmesiyle ilgili çalışma yok' açıklaması yapsa da kafalar karıştı. Aslında, Türkiye'de emeklilik yaşı kademeli olarak artıyor, bir süre sonra 65'e çıkacak. Bunun için yeni bir yasaya ihtiyaç yok, mevcut yasada zaten bu var. 8 Eylül 1999'dan önce işe girenler 5000 günle emekli olabiliyordu. Yaş şartı yoktu.
Yasayla, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında işe girenin prim şartı 7000'e çıktı. 7000'i tamamlayan kadın 58, erkek 60 yaşında emekli olabiliyor. Ama 1 Mayıs 2008'den sonra işe girende prim 7200'e yükseldi ve 'kademeli yaş şartı' geldi. 7200 günü 1 Ocak 2036'ya kadar tamamlayan kadın 58, erkek 60'ında emekli olabilecek. Tamamlayamazsa 65'ine kadar yolu var.
Vergi ve SGK uzmanı Ekrem Sarısu'nun verdiği bilgiye göre; 1 Ocak 2023'ten sonra ilk defa sigortalı olan memur ile BAĞ-KUR’u kadın ve erkek 65 yaşında emekli olabilecek. 1 Ocak 2028'den sonra ilk defa sigortalı olanların ise 65 yaşını doldurduğunda emekli olabilecek.

BUGÜN SİGORTALI OLAN KADIN 59, ERKEK 61 YAŞINDA EMEKLİ OLACAK
İşe başlayan 7200 günlük prim şartı sigortalı kadın 59, erkek 61 yaşında emekli olacak. 7200 günlük prim 2037'ye kadar tamamlanamazsa bu primin tamamlanacağı yıla göre emeklilik yaşı 65'e kadar çıkıyor. 2018'de işe başlayan kadın 60, erkek 62 yaşında emekli olabilecek.
Emekli olan Zülfü Şahin, “emeklilik yaşı çok geç bununla ilgili devletin bir düzenleme yapması taraftarıyım. Erkekler için emeklilik yaşı 61 iken kadınlarda 58 daha erken yaşlara çekile bilinir.  Emeklilik ile ilgili birçok çalışma var fakat en önemlilerinden birisi de yaş, ülkemizde birçok kişi emekliliğini görmeden ölüyor ya da ağır bir hastalık geçiriyor. Ülkemizde emekli olmak yeterince zor bununla ilgili yetkililerden düzenleme istiyoruz” dedi.
Cüneyt Erol , “Emekli olmaya gün sayıyoruz. Her geçen gün emekli olma emekli maaşları için düzenlemeler ile ilgili haberler duyuyoruz. Haberlerden duyduğumuz bu düzenlemelerin birçoğu askıda kalıyor. Emekli olan vatandaşların büyük sıkıntısı yetmeyen emekli aylıkları, emekli olsa da çalışan birçok emekli var. Emekli olmaya gün sayanlar içinse biran önce emekli olabilmek için devletten beklenen bu yönde çalışmalar oluyor. Emekliler için maaşlar yeterince sıkıntılar yaşanıyorken aslında bu durumlardan en önemlisi emeklilik yaşı bu konu hakkında düzenleme olması gerektiğini düşünüyorum ”diye konuştu.
Yeter Öksel , “Emeklilik yaşı ile ilgili düzenleme yapılacağını haberlerden duydum. Fakat her insanın aklına takıldığı gibi benimde aklıma takılan birkaç soru olmuştu. Örneğin emekli olabilmek için kimler faydalana bilecek. Tüm emekli olmayı bekleyen vatandaşlar faydalanabilecek mi? sorusu akıllara geliyor. Düzenlemenin yapılmayacağı sadece belli senelerde sigorta başlangıcı olan kişiler faydalanacak deniliyor.  Bu durum haksızlık emekli olmak için bu düzenlemede askıda kalmaz inşallah” şeklinde ifade etti.
Erol Serbest ise emeklilerin düşünülmediğini söyleyerek, “ Emekli olarak aylık gelirim 1,750 TL oldu. Memur emeklisiyim. Elektriğe, suya, sigaraya, yiyeceğe her şeye zam. Yüzde 3 zam var ama birde diğer yapılan zamlara bakın. Emekliler arası maaş farkı var. Bu da haksızlık oluyor. Bazı memurlar ile bin 500 TL maaş farkı var. Artık düşünün yaşayabilirsen yaşa bu ülkede her şey bu kadar pahalı iken bir de emekli olma yaşının bu kadar geç olması ve bununla ilgili düzenleme yapılmaması da mağdur ediyor” dedi. 
 
                                                                                                                                                              DUYGU DOĞAN 
 


Kaynak: Haber Merkezi