Amerika’dan getirilen Difenbahya yaprakları 1,5 yıl süren bekleyişinin ardından simetriği bozulmamış olanlar Hülya Kalaycı Unutur tarafından önceden belirlediği motifleri kendi bitki boyası ve çeşitli boyalardan elde ettiği bir boya kalıbını fırça ile kullanarak bu motifleri yaprak üzerine işliyor.

Yapraklar üzerinde işlediği desen ve motifler sanat tutkunlarının büyük ilgisini çekiyor. Özellikle yaprak üzerine işlediği dini motifler ve 3 dini temsil eden hat sanatından ürettiği eserler Assos’a gelen yerli ve yabancı bir çok turistin ilgisini çekiyor.
 
Hülya Kalaycı Unutur, kendi ismiyle Assos’ta açtığı Hülya Sanat Evi’nde ürettiği eserleri İstanbul Kapalı Çarşı esnaflarına ve Assos’a dünya ülkelerinden gelen turistlere satıyor. Kalaycı yaptığı sanat ile ilgili yaptığı açıklamada, “1999 yılından bu yana bu sanat ile ilgileniyorum. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Çini Bölümü’nden mezun oldum.  Okuldan sonra çini çalışmak istiyordum. Bunu gerçekleştiremeyince tezhip sanatına yöneldim. Şimdi yaprak üzerine hem sanat yapıyorum hem de para kazanıyorum” dedi.
 
Hat ve Tezhip sanatını Türkiye’de çok az kişinin yaptığını ifade eden Hülya Kalaycı Unutur, “Türkiye’de benim yaptığım çalışma üzerine çalışan çok az kişi var. Elde ettiğimiz eserlerde yapacağımız motif ve işlemelere önceden karar veriyorum. Sonrasında ise çalışmalara başlıyorum. Tasarıma göre çalışmanın süresi değişiyor. Elde ettiğim eserleri Assos’taki sanat evimde sergiliyorum.  Aynı zamanda İstanbul’daki Kapalıçarşı esnafına ve ağırlıklı olarak Amerika, Japonya ve Almanya’da bulunan müşterilerime elde ettiğim ürünleri satıyorum” dedi.
 
Özellikle eserlerinin içerisinden 3 dini temsil eden çalışmalarının büyük ilgi gördüğünü ifade eden Unutur, “Bu tür eserler özellikle yabancı müşterilerim tarafından büyük ilgi görüyor. Ayrıca dini motif ve desenlerden üretiğim eserler de en çok satılan ve ilgi gösterilen eserler arasında” dedi.
Unutur, ayrıca eserlerinin 200 TL’den, bin 500 liraya kadar alıcı bulduğunu da ifade etti.
 
Amerika’dan getirilen Difenbahya yaprakları 1,5 yıl süren bekleyişinin ardından simetriği bozulmamış olanlar Hülya Kalaycı Unutur tarafından önceden belirlediği motifleri kendi bitki boyası ve çeşitli boyalardan elde ettiği bir boya kalıbını fırça ile kullanarak bu motifleri yaprak üzerine işliyor. İşlediği bir motif 1 gün kurutulması için bekletiliyor. Sonra diğer motifler yaprak üzerine işletiliyor. Bir eserin ortaya çıkması en az 3 gün ila 10 gün arasında sürüyor. Ayrıca bazı modelleri oluşturmak 1 ayı bile bulabiliyor. Sonrasında ise 1 hafta daha kurutulup, yaprağın zarar görmemesi için cam çerçeveye bu eserler koyulup sergileniyor ve satışı gerçekleştiriliyor.
 


Kaynak: Haber Merkezi