Aday Adayları bir bir tepki gösterirken, İrfan Mutluay Ankara’daki Genel Merkeze sembolik bir yürüyüş başlatmıştı. Mutluay’ın ardından Av Erdal Gezen de partililerin  katılımı ile yaptığı açıklamada tepkisini dile getirdi. Gezen, İl Örgütünün sürecin başından beri tek aday yanında yer aldığını, Aday Adayların eşit şartlarda yarışmadığın ve en önemlisi sürecin başından beri istenen ön seçimin getirilmemesi tabanda kırgınlık yarattığını belirtti. Erdal Gezen “ön seçim, olmaması halinde üye nezdinde temayül yoklaması yapılacağını beklerken, Belediye başkan adayımızın , anket şirketleri tarafından kentteki sivil toplum kuruluşlarının, parti yöneticilerimizin görüş ve değerlendirmeleri dikkate alınarak  belirlendiğini öğrendik” dedi.

 Yerel seçime giderken Cumhuriyet Halk Partisinde ipler giderek geriliyor.  Belediye Başkan Adayının anketler sonucunda Parti Meclisinde yapılan değerlendirmenin ardından Muharrem Erkek’e verilmesinin ardından aday adayları bir bir açıklama yaparak parti içindeki kırgınlığa değindiler. Belediye Başkan Aday Adayı İrfan Mutluay Ankara’daki Genel Merkeze sembolik bir yürüyüş başlatırken, önceki gün de Av. Erdal Gezen bir açıklama yaparak, aday adayları için eşit şartların yaratılmadığını dile getirdi.  İl Yönetiminin sürecin başından beri tek adayın yanında saf tuttuğunu belirten Gezen, sandıkların konmaması ve önseçime gidilmemesi ise tabanda kırgınlığa yol açtığını dile getirdi.

Bir otelde gerçekleştirilen basın açıklamasında Erdal Gezen’de Eski İl Başkanları Metin Ümit Ural, Güler Koçer, Eski Belediye Meclis Üyeleri, Eski Gençlik Kolları Başkanı ve partililer destek verirken Gezen, yaptığı açıklamada “Cumhuriyet Halk Partisinin 2005 yılından günümüze bir neferi, üyesi olarak,  partimizin politikaları, sosyal demokrasinin evrensel ilkeleri, Cumhuriyetimizin değerleri, ülkemizin , Çanakkale’mizin  yararları için siyaseten mücadele veren, 2019 yılında seçildiğim Çanakkale Belediye Meclisinde meclis üyeliği ve Kasım ayına kadar partimiz  grup başkan vekilliği görevlerini layıkıyla yerine getiren, Ön seçim, üye bazında temayül yoklamasını isteyen, sandık demokrasisi anlayışıyla  belediye başkan aday adayı olarak çalışan,  Çanakkale Barosuna bağlı olarak 34 yıldır avukatlık mesleğini icra eden,  58 yıldır barışın , kenti, vatanın cennet köşesi  Çanakkale’mizde yaşayan bir yurttaş olarak gerçekleştiriyorum . 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesi partimizin Çanakkale ve 11 ilçesinde olduğu gibi ülkemizin dört bir yanında 81 ilde, 922 ilçede, sayısız beldede belediye başkan adaylarının belirlenmesi sürecini yaşıyoruz. Çanakkale ve 11 ilçesinde belediye başkan adaylarımızın çoğu belirlendi. Çanakkale’de de dört belediye başkan aday adayı içinden partimizin yetkili organlarının kararı ile sayın Muharrem Erkek , Çanakkale Belediye Başkanı olarak atandı. Çanakkale halkına, partimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.  

 Her Alanda ‘Ön Seçim’  Vurgusu Yaptım

Yaklaşık üç yıl önce  yol arkadaşlarım ile birlikte 2024 yılında  yapılacak yerel seçimlerde partimizin belediye başkan adayı olma hedefiyle yola çıktık. Bugüne kadar Çanakkale’mizde sivil toplum kuruluşları, sendikaları, dernekleri, meslek odalarını, mahalle muhtarlarımızı parti üyelerimizi ziyaret ederek kentimizin sorunlarını, çözümlerini gelecekte hayal ettiğimiz Çanakkale’yi konuştuk, değerlendirdik. Bizleri güler yüzleriyle kabul ettikleri, misafir ettikleri , zaman ayırdıkları için gönülden herkese teşekkür ediyorum.  Cumhuriyet Halk Partisi belediye başkan adayının, belediye meclisi ve il genel meclisi üye adaylarının ‘tüm üyelerimizin katılımıyla ön seçim, eğilim yoklamasıyla’ belirlenmesi gerektiğini, parti içi demokrasinin ve katılımcılığın en önemli göstergesi olduğunu tüm açıklamalarımda belirterek, sosyal medyamda da defalarca yer verdim. Yol arkadaşlarımın olağanüstü çalışmalarıyla  yaklaşık 4 bin  parti üyemize ulaşarak ‘merhaba’ dedik, aday adaylığı tanıtım mektubumu ilettik” dedi.

Ön Seçim Beklerken Aday Anketlerle Belirlendi

Erdal Gezen Açıklamasının devamında ön seçim beklerken adayların anketle belirlendiğini belirterek “Geride bıraktığımız üç yıllık sürede belediye başkan adaylığı hedefime ulaşabilmek için tüm çalışmalarımda yer alarak beni yalnız bırakmayan, cesaret veren,  ailelerinden , işlerinden zaman ayıran inanç ve kararlılıklarını benimle paylaşan genci, kadını, erkeği tüm yol arkadaşlarıma, aileme ,eşime, çocuklarıma gönülden teşekkür ediyorum. Var olsunlar, sağ olsunlar.. Gelecek siyaset mücadelemizde yan yana omuz omuza olmaya devam edeceğiz.. Aday adaylığı açıklamamı kurultayımız gerçekleşmeden önce partime, partililerime, halkımıza ve kendime olan inancım doğrultusunda gerçekleştirdim. Adaylık kararımı kurultayımızda genel başkanımız ‘kim olacak’ sorusuna bağlamadım.  Kurultayımızda Sayın Özgür Özel, ‘değişim’ diyerek, ‘ön seçim’ diyerek, ‘en kötü ön seçim , en iyi merkez yoklamasından iyidir’ diyerek genel başkanımız oldu. Partimiz, kurultay delegelerimiz sokaktaki halkın sesini dinleyerek ‘değişim’ dedi. Genel başkanımızın değişim mesajında yer alan ‘ön seçim sözü’ Çanakkale’de de tüm üyelerin katılımıyla ön seçim ya da üye bazında temayül yoklaması yapılacağı inancını ve heyecanını oluşturdu.   Belediye başkan aday adayı olarak adayın Parti Tüzüğümüzün 55.md gereğince belirleneceğini bilerek, kabul ederek adaylık başvurumu yaptım . Ancak merkez yoklamasının sandık demokrasisi, üyenin iradesinin sandığa yansıması ve adayın üye bazında ön seçim, olmaması halinde üye nezdinde temayül yoklaması yapılacağını beklerken, Belediye başkan adayımızın , anket şirketleri tarafından kentimizde  yapıldığı iddia olunan kamuoyu araştırmaları , kentteki sivil toplum kuruluşlarının, parti yöneticilerimizin görüş ve değerlendirmeleri dikkate alınarak  belirlendiğini öğrendik. Hiçbir zaman partimi ve yetkili organlarını kamuoyu önünde zor duruma düşürecek söz ve eylemsel davranışlar içinde olmadım, olmayacağım.  Ancak mevcut gerçekliğe bağlı tespitlerimizi, eleştirilerimizi de dile getirerek halkımızla, üyelerimizle , kamuoyuyla  paylaşacağız.  Genel başkanımıza güveniyoruz, umudumuzu yitirmedik. Yerel seçimler sonrası yapılacak tüzük kurultayında aday belirlemede ‘üye bazında ön seçim’ maddesinin kayıtsız, şartsız parti tüzüğümüzde yer alacağına inanıyoruz” dedi.

Aday Adaylarına Eşit Şartlarda Yarış İmkanı Tanınmadı

Biga da yapılan temayül yoklamasını da örnek gösteren ve 4 adayın olduğu Çanakkale’de sandığa gidilmeyerek adaylara eşit şartların tanınmadığını belirterek “Biga ilçemizde 24. Aralık.2023 Pazar günü partimizin iki aday adayının yarıştığı üye bazında temayül yoklamasında parti içi demokrasinin güzel bir örneği yaşanmıştır.   Çanakkale belediye Başkan aday adaylarından Sayın Mutluay, Sayın Öngen ve şahsım üye bazında ön seçim , mümkün olmaması halinde üye bazında temayül yoklaması yapılması yönündeki irademizi her birimiz ayrı ayrı ve üç aday adayı 24.Kasım.2023 tarihinde bir araya gelerek partimize verdiğimiz yazılı dilekçe ilettik. Kamuoyu ile sosyal medyalarımızda paylaştık.  Buna rağmen Çanakkale Merkez ilçede dört aday adayının olmasına , bunlardan üçünün üye bazında temayül yoklaması istemelerine rağmen örgütümüzce sandığın konmayarak seçimin yapılmamasını parti içi demokrasiye inanan hiçbir üyemizin  kabul etmeyeceği inancındayım. Biz aday adaylarına eşit şartlarda yarışma imkanı tanınmamıştır” dedi.

Aday Belirleme Yöntemi Parti Tabanında Kırgınlığa Yol Açtı

Anketlerle belirlenen adayların parti tabanında kırgınlığa yol açtığını belirten Erdal Gezen “Bu anlayışla yapılan aday belirleme yönteminin parti tabanında, üyede yarattığı kırgınlığın görülmemesi mümkün değildir. Bu  yöntemin uygulanması parti içi demokrasiyi, katılımcılığı, üyenin istek ve iradesini görmemek , duymamak anlamındadır.   Merkez ilçe başkanlığımıza, aday belirleme sürecinde Çanakkale mücavir alan sınırları içinde genel merkezimizin anlaşarak görev verdiği anket şirketleri tarafından kamuoyu araştırması yapılıp yapılmadığını, yapıldı ise anketlerin yapılışı, sorulan sorular, anket sonuçları hakkında tarafıma bilgi verilmesini içeren dilekçem sunulmuştur. Tarafıma verilecek açıklamayı merakla beklediğimi ifade etmek isterim” dedi.

İl Örgütü Eşit Davranmadı

Gezen “ Bu süreçte ilçe ve il örgütümüzün, başkanlarımızın  tüm aday adaylarına eşit yakınlıkta olmasını beklerdik. Belediye başkan adayının belirlenmesinden önce dahi tek bir aday adayının yanında oldukları açıkça görülmüştür. Herkes taraf olabilir ancak örgüt yöneticilerin tüm aday adaylarına karşı eşit ve adil davranmaları görev sorumluluklarının gereğidir. Üzülerek ifade ediyorum, aday adaylığı sürecinde bizleri görmeyen, yok sayan anlayış  belediye başkan adayımızın belirlenmesi sonrasında da  devam etmiştir. Şahsıma partimiz için görev, sorumluluk üstlenme talebim, bunun için verdiğim emek ve siyasi mücadele için nezaketen teşekkür dahi edilmemiştir.  31.Mart.2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde 48 yıldır devam eden sosyal demokrat belediyecilik iktidarı, Cumhuriyet Halk Partimizin yerel yönetim iktidarı Çanakkale’mizde devam edecektir.  Partimizin başarısı, kazanımları, yerel yönetimdeki iktidarının devamı için  ben ve yol arkadaşlarım  sorumluluklarımızı biliyoruz, partimizin bizlere vereceği görevleri yerine getirmeye hazırız..   Siyaset uzun soluklu ve zaman gerektiren bir süreçtir,  yolumuz uzun ancak hedefimiz belli, başaracağız” dedi.

Cuma Deren