Senaryo gereği deprem ve yangının olduğu tatbikat gerçekleri aratmadı.Deprem ve yangın başta olmak üzere ülkemizde sık görülen afetlere karşılık sağlık,  kurumlarının hazırlıklı olmasını sağlamak ve afet anında sağlık kurumlarında tahliyeyi sağlamak amacı ile  her yıl gerçekleştirilen  Acil Afet Planı (HAP) Tatbikatı   Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde yapıldı.  Önce senaryosu hazırlanan ve 6.8 şiddetine göre hazırlık yapan ekipler, gerçekleşti aratmayan tatbikatı başarı ile tamamlandı.

Senaryo Gereği 6.8 Şiddetinde  Deprem Oldu

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ve AFAD ile koordineli olarak, Çanakkale Onseki Mart Üniversitesi  Hastanesinde  gerçekleştirilen 2023 Yılı  Acil Afet Planı (HAP) Tatbikatı için senaryo oluşturuldu.  Personele teknik bilgilerin verilmesinin ardından senaryoya geçildi. Senaryo gereği,  21 Aralık Perşembe günü saat 14.45 sıralarında merkez üssü Tekirdağ ile Yeşilköy açıkları arasında Marmara Denizinde 6.8 şiddetinde deprem meydana geldi.  Çanakkale’nin de etkilendiği Deprem sonrası Olay Yönetim Ekibi toplanarak, Acil Müdahale Planı Aktivasyonu olan Mor Kod aktive edildi. Acil Durum Ekipleri, tahliye kodu olan  Sarı Kod  anonsu ile 4. katta Beyin ve Sinir Cerrahisi Servisinde tedavisi devam etmekte olan, yatağa bağlı olan hastalar yatay tahliye ile İç Hastalıkları Servisi 3'e, yatağa bağlı olmayan ve tedavisi devam edecek hastaları dikey tahliye ile Acil Servise tahliye edildi. Bayramiç Devlet Hastanesi'nden sevk ile ambulansla gelen hastaya SOP 6 Acil Servis Yönetimi ve Hastaların Departman, Servis,  Birimlere Nakli Prosedürü ve SOP 5 Tıbbi Triyaj Yönetimi prosedürüne göre işlem yapılarak tedaviye alındı. Acil Servise tahliye edilen hastalara, hasta yakınlarına ve personele  gerekli müdahaleleri yapılarak, gerekli tedavisi yapılıp taburcu işlemleri gerçekleştirildi.  Güvenlik görevlileri tarafından yapılan saha incelemelerinde elektrik panosundan sızan duman fark edilerek  4444 kırmızı kod verilerek yangın söndürme ekipleri olay yerine giderek yangına müdahale edildi  ve kontrol altına alındı Hastane Santral Görevlisi tarafından 3 kez Yeşil Kod verilmesi ile birlikte Afet ve Acil Durum sonlandırılarak tatbikat başarı ile gerçekleştirildi.

Yapılan tatbikata ilişkin bir açıklama yapan  ÇOMÜ Hastanesi   Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Canan Akman " Amacımız geçtiğimiz aylarda yaşanılan deprem ve yangın felaketlerini de göz önünde bulundurarak, bu tür felaketlere karşı farkındalığı arttırmaktır. Başarılı bir tatbikat gerçekleştirdik, her sene yaptığımız eğitimlerle gelişerek ilerliyoruz. Destek ve katkılarından dolayı ÇOMÜ Sivil Savunma Uzmanlığı Sivil Savunma Uzmanı V. Rıdvan Kaşdemir ve ekibine,  Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Temsilcilerine, AFAD ve UMKE personellerine, Çanakkale Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ebru Caymaz, Acil Yardım ve Afet Yönetimi  öğretim görevlisi ayrıca Hastanemiz HAP Komisyon Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Volkan Akyön ve AYAY öğrencilerine, İSG Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Özcan, İSG Uzmanı Öğr. Gör. Dr. Ulaş Çınar,  dış paydaş  Bayramiç Devlet Hastanesi'ne, sorumluluk bilinciyle hareket eden tahliyede görevli personelimize, konuya hassasiyetle yaklaşan personel ve tüm katılımcılara , teşekkür ediyorum" dedi.

Cuma Deren