Çanakkale Bağlarındaki asmalardan sadece üzüm toplayan üzüm suyu, pekmez, reçel, köfter, sucuk, sirke, bastık, günbalı  gibi ürünler elde eden Çanakkale Bağlarında yetiştirilen asma yapraklarının sofralara taşınması için de Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında gerçekleştirilen proje ile  Çanakkale bağlarındaki asmalar  sofraların yeni lezzeti oldu.

Çanakkale’nin eşsiz florasında yetiştirilen üzümlerin yanı sıra yaprak  sarmalara da lezzet vermek ve Çanakkale asmasını sofralara taşımak amacı ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çanakkale Bağlarından Sofraya Yemeklik Asma Yaprağı Projesi hayata geçirilmişti. Kadın istihdamına katkıda bulunmak ve sarma yapraklarının daha özverili toplanmasını sağlamak amacı ile Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında gerçekleştirilen ve  50 kişinin katıldığı sonuç değerlendirme toplantısı yapıldı.  Yazın toplanarak salamuraya yatırılan yapraklar üzerine yapılan Erenköy Köyünde yapılan değerlendirme toplantısına   Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, il, ilçe teknik personeller ve kadın çiftçiler katıldı.

 

Toplantı açılışında konuşma yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren , proje hakkında bilgiler vererek " Türkiye için önemli tarımsal faaliyetler içerisinde olan bağcılık, Çanakkale ili tarımı içinde köklü bir geçmişi ve deneyimli çiftçi kitlesi ile önemli faaliyetlerden biridir. Üzüm, taze olarak sofralık tüketiminin yanı sıra üzüm, üzüm suyu, pekmez, reçel, köfter, sucuk, sirke, bastık, günbalı ve bulama gibi geleneksel ürünlere işlenmektedir. Son yıllarda salamuralık asma yaprak üretimi, tüketimi ve ticaretinde bir artış dikkat çekmektedir. Bu kapsamda biz de 2023 yılında Tarım İl Müdürlüğü olarak Merkez, Eceabat, Çan ve Bayramiç ilçelerinden 50 kadın üreticimizle Salamura Yaprak Üretimi ile ilgili 'Çanakkale Bağlarından Sofraya Yemeklik Asma Yaprağı Projesi'ni yürüttük” dedi.

Kadınları Projelerde Daha Fazla Görmek İstiyoruz

Bu tarz projelerde kadınların daha çok katılım göstermesini istediklerini dile getiren  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren “Projede Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalıştık. Projede yer alan katılımcılara 21 Mart 2023 tarihinde Yenimahalle'de proje tanıtım toplantısı ve bağlarda uygulamalı budama eğitimi düzenlendi. 9 Haziran 2023 tarihinde salamura yaprak yapımı uygulamalı olarak gösterilmiştir. Ayrıca Yenimahalle'de bir kadın üreticimize bir dekar alanda Yapıncak üzüm çeşidi ile bağ tesis edilmiştir. Projemizin Sonuç ve Değerlendirme Toplantısına katılımlarınız için herkese teşekkür ediyorum. Kadın çiftçilerimizi her geçen gün çeşitli proje ve organizasyonlarda sahada daha fazla görmeyi umut ediyorum” dedi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan EREN'in Erenköy'deki kadın çiftçilere, salamura yapılmış vakumlu yaprak hediye etmesinin ardından proje sonuç ve değerlendirme toplantısı sona erdi.

Şerife Erdem