Dijital dünyada kaybolan alışkanlıklardan biri olan Kitap okuma alışkanlığını yeniden  kazandırmak, yayın evleri ve yazarları okuyucularla buluşturmak amacı ile Biga Belediyesi 2.’sini düzenlediği Biga Kitap  Festivali hafta sonu gerçekleştirilen söyleşilerin ardından sona erdi. ‘Bigada Mevsim Kitap’ sloganı ile  35 yayınevinin katılımı ile gerçekleştirilen 2. Kitap Festivali 7 gün sürdü. Bir hafta boyunca binlerce kitap severlerin katıldığı festival Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Nurullah Genç’in söyleşileri ile başlamıştı.

Pek Çok Fuardan Daha Büyük

Birbirinden güzel isimlerin ağırlandığı festivalde Cumartesi günü konuklar Adem Turan, Fazıl Sayın ve Ali Barutçu Kitap Festivalinin konukları oldu. Festivalin son gününde ise televizyon kanallarından ve haber programlarından aşina olduğumuz konuklar ağırlandı.  Kitap Festivalinin son gününde  Bigalılara konuk olan Spiker Mehmet Akif Ersoy oldu. Ersoy gazetecilik deneyimlerini, saha çalışmalarını ve ülke liderleri ile yaşadığı anılar ve ülke gündemine ilişkin  bir söyleşi gerçekleştirdi. Kitap fuarı ile ilgili de duygularını dile getiren Ersoy “Festival çok keyifliydi, salon çok doluydu. 2 Saat 15 dakika kadar konuştum katılımcılar da çok ilgi ile takip ettiler. Çok kıymetli ve nitelikli bir program olduğunu düşünüyorum.  Çok keyifli bir sohbet oldu iyi ki gelmişim.  Biz gelmeden dediler ki ‘ Biga’da Kitasp furaı yapılıyor ve pek çok fuardan daha büyük.  Ve herke çok ilgili’ dediler.  Ben de bunu gördüm ve çok mutlu oldum. Gelen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Aile ve Çocuk Gelişimine Dikkat Çekti

Finalin diğer konukları ise Dilek Cesur ve Bekir Develi oldular.  İlk olarak ünlü yazar Dilek Cesur söyleşisi gerçekleştirildi. Kitapları ve internet içerikleriyle milyonlarca takipçisi olan ünlü yazar, sahnede kaldığı süre boyunca ailelere ve çocuk gelişimine  dair önemli konulara değindi. Cesur, sevgi ve sabrın çocuklar üzerindeki yapıcı etkileri, eşlerin birbirleriyle kurdukları sevgiye dayalı iletişimin ailenin her ferdini tüm yaşamları boyunca nasıl olumlu etkilediği teması üzerine kurgulanmış ve  yaşanmış örneklerle zenginleştirilmiş bir sunum ortaya koyarak söyleşiye katılanlardan  tam not aldı.

Hikayeleri İle Olaylara Işık Tuttu

Biga Belediyesi Kitap Festivalin son konuğu ise Bekir Develi oldu.  Televizyon Programcısı ve Yazar Bekir Develi, söyleşi programında yaptığı açıklamalarda, Anadolu’nun farklı bölgelerinde yaşadığı ve hayatında iz bırakan  hikayelerle günümüzde yaşanan olaylara ışık tutu.  Sosyal medya ve Türkçe’nin bozulmasına da dikkat çeken Develi, Sosyal medyanın insanları çok çabuk ünlü edebildiğine   birlik ve beraberliğimize kast edenlerin öncelikle bizleri kelimelerle ayırdıklarını ve zamanla onların istediği kelimeleri kullanmamızı arzuladıklarını aktardı. Anlattığı hikayelerle söylemlerini pekiştiren Develi, katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

Bigalılara Teşekkür

Sona eren fuar ile ilgili duygularını aktaran Belediye Başkanı Bülent Erdoğan  “Çok severek okuduğumuz bir romanın son sayfasını bu akşam okuduk. Biga Belediyesinin  düzenlediği 2. Kitap Festivalimizin bu akşam sonuna geldik. 7 gün boyunca bizlerle olan yazarlarımıza, yayın evlerimize ve düzenlenen her söyleşide Atatürk Kültür Merkezini boş bırakmayan Bigalı hemşehrilerime canı gönülden teşekkür ediyorum.  Fuarın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese  teşekkür ederim” dedi.

 

Cuma Deren