Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda bir açıklama yapan ve 2023 yılını değerlendiren Meclis Başkanı Osman Okyay, 2024 için de öngörülerini açıkladı.  Avrupa’da yaşanan küçülmeye de dikkat çekerek  Yaşanan enflasyon yükselişinin 2024 ilk çeyreğine kadar devam edeceğini belirten Okyay, 2024’ün zor geçeği gibi göründüğünü söyledi. Okyay “Dördüncü çeyrekte de küçülme bekleniyor. Avrupa'da derin yapısal sorunlar var ve bunlar devam edecek. 2024'ün çok zor geçeceği kesin gibi” dedi.Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 yılı Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Aralık Ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan ve geride bırakmak üzere olduğumuz 2023 yılını değerlendiren  ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay “2023, Türkiye için iniş çıkışlarla dolu bir yıl oldu. Yıla, Cumhuriyetin 100. Yaşını kutlayacak olmanın heyecanıyla başladık. Ama hemen yılın ikinci ayında yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle büyük acıyla sarsıldık. İnsanlarımızı kaybettik, yuvalar yıkıldı. İnsanlar evsiz, işsiz kaldı. Pek çok kişi yaşadığı şehirden ayrılarak, yakın ya da uzak başka yerleşim yerlerine taşındı. Tüm Türkiye tek yürek olarak bu yaraları sarmaya ve depremzedelere acılarını unutturmaya koştu. Tabii böyle büyük bir afet karşısında ortaya çıkan derin tablonun izleri, birkaç ayda silinecek cinsten değil.  Öte yandan bu yıl Türkiye önemli bir seçim süreci de yaşadı. Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri yapıldı. Seçim öncesi ve seçim sonrasına ilişkin pek çok beklenti vardı ortalıkta. Ancak seçim sonrası en önemli gerçekleşme, yeni bir ekonomi yönetiminin iş başına gelmesi oldu. Bu alanda deneyimli bir isim olan Mehmet Şimşek’in yönetiminde, yeni bir ekonomi kadrosu ile birlikte Türkiye’nin ekonomi yönetiminde önemli bir dönemeç yaşandı” dedi.

Ekonomi 3 Çeyrektir Büyüyor

 Mehmet Şimşek ve kurduğıu ekibin yaptığı çalışmalara da değinen Osman Okyay “Bildiğiniz gibi Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyonla mücadele yolunu seçti. TCMB, 750 baz puan faiz artışı kararı alınan Ağustos toplantısıyla beraber sıkılaşmada agresif adımlar atmaya başladı, Eylül ve Ekim aylarında da politika faizini 500’er baz puan artırdı. Kasım ayında da piyasa beklentilerinin üzerindeki 500 baz puanlık bir artışla politika faizi yüzde 40 seviyesine çıkarıldı. Bu yeni politikanın getireceklerini götüreceklerini şimdi hep beraber yaşayıp göreceğiz. Tüm bunlar gerçekleşirken ekonomik büyüme de bir yandan devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde üçüncü çeyrek büyüme verisi açıklandı. Türkiye ekonomisi, bu çeyrek dönemde beklentilerin üzerinde yüzde 5,9 büyüme kaydetti. Bu veri, ekonomimizin, Kovid-19 salgını tedbirlerinin uygulandığı 2020 yılının ikinci çeyreğinden sonra üst üste 13 çeyrektir büyümekte olduğunu gösteriyor” dedi.

2024 Çok Zor Geçecek

Ekonomide yaşanan dalgalanmalara değinen Okyay, 2024 yılına ilişkin de ön görülüreni aktardığı açıklamasında “Kendi ekonomik dinamiklerimiz bir yana dünya ekonomisinin olumsuz etkilerini de yaşıyoruz maalesef. Dünya ekonomisi resesyonda mı, resesyona girer mi tartışmalarının sonu gelmiyor. Şimdi Orta Doğu'daki savaşın genişlemesinin dünya ekonomisini resesyona sokabileceğine dair görüşler var. Biraz daha yakına, Türkiye ekonomisi ve ihracatımız için çok önemli olan Euro Bölgesi’ne bakacak olursak, tam bir durgunluk yaşanıyor. Büyüme sıfır civarında. Dördüncü çeyrekte de küçülme bekleniyor. Avrupa'da derin yapısal sorunlar var ve bunlar devam edecek. 2024'ün çok zor geçeceği kesin gibi... Bunun da Türkiye ekonomisi üzerinde mutlaka etkileri olacaktır. Ben şahsen ekonomik dengelerin yerli yerine oturtulması adına büyümeden bir nebze feragat edilebileceği kanısındayım. Çünkü bugünkü gündemde bizim en önemli meselemiz, enflasyonu kontrol altına almak… Bunun için de maalesef talebi bir miktar kısmak şart. Bu noktada Merkez Bankası öngörüsü, yıllık enflasyonun 2024 Mayıs ayında yüzde 70'in biraz üzerinde zirve yaptıktan sonra yıl sonunda yüzde 36'ya gerilemesi. Yeni ekonomi yönetimimiz inşallah attıkları adımlarda başarılı olurlar ve ülkemizin bu kronik sorununa bir çözüm getirebilirler” dedi.

2023’te Laf Üretmedik İcraat Yaptık 

Meclis Başkanı Osman Okyay’ın ardından söz alarak, geride bırakmak üzere olduğumuz 2023 yılını değerlendiren ve bu yılda laftan çok icraat yaptıklarını dile getiren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu: “ 2023 için biz ne yaptık?  Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak Çanakkale’mizin gelişimi için Ülkemizin 2023 hedeflerine paralel şekilde yerelde çok önemli projelere çalıştık.  Laf üretmedik, icraat yapmayı tercih ettik.  2023 hedeflerinde;  15 bin olan yat bağlama kapasitemizin 2023’e kadar 50 bine çıkarılması, toplamda marina sayısının 100’e yükseltilmesi var diye Yat Limanı projesi hazırladık.  Ülkemizin 2023 hedeflerinde kruvaziyer limanların arttırılması da olduğu için; Temmuz 2012’de Çanakkale Kruvaziyer İskele için İTÜ’ye Fizibilite Raporu hazırlattık. 2023 hedeflerinde yüksek öğretimin kalitesinin yükseltilmesi var diye TOBB ETÜ’nün 2 Fakültesinin Çanakkale’ye getirilmesi için tüm yükümlülükleri üstlenerek dönemin Bakanı şahitliğinde bu binada protokol imzaladık, taahhütte bulunduk.  Yani 10 yıl çok kısa geçiyor ve bana göre başarısızlıklarla dolu bir 10 yıl ama kimin başarısı kimin başarısızlığı, bu geçmişten ders alalım ki gelecekte de böyle davranmayalım. Bunun için bunları tekrar anlatmak istiyorum. 2023 hedeflerinde her kente ARGE Merkezi var diye, Teknopark’ın o günkü şartlarda yapılamayan ve yapım süresi geçmek üzere olan  ilk hizmet binasının inşaatını Oda olarak biz üstlendik ve ÇTSO ARGE olarak 06 Haziran 2013 tarihinde açılışını gerçekleştirdik. Açılış davetiyesi de masamda var. Şu anda Ticaret ve Sanayi Odası’nın tabelası da oradan inmiş vaziyette. Ama ilk binasını biz yaptık diye hatırlatmak istedim. ‘ÇTSO Bölgenin İş ve Yatırım Ortamını Geliştiriyor’ Projemiz  kapsamında  19 Ekim 2015 tarihinde Odamızda Çanakkale 2023 Fuar Vizyon Çalıştayı düzenledik. Yerel tüm aktörleri davet ettik ve tereddütsüz olarak buna ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. O dönemin fizibilite çalışması için diye TÜYAP ile görüştük. Hemen Odamızın yanındaki 15 bin metrekare araziyi OSB’den talep ettik. O günkü parası 14 milyon fizibilite maliyeti çıktı. Bunu da üstlenmiştik ama arsayı tahsis istedik vermediler. Satın dedik satmadılar. Çanakkale çok güzel bir fuar ve kongre merkezinden mahrum edilmiş oldu.  500 milyar dolar ihracat hedefini üretmeden yakalamak mümkün olmadığı için Ezine Gıda İhtisas OSB Projemizi hazırladık ve sunduk. Çok şükür ki hayata geçti. Emeği geçenlere bu vesile ile tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

2023’ü Milat Olarak Sunmuştuk

2023 Cumhuriyetin 100. Yılı için hazırlanan ancak bazıları hayata geçirilmeyen çalışmalara da deünen ve 2023’e bir milat gibi hazırlandıklarını dile getiren Selçuk Semizoğlu “Değerli arkadaşlar, 2023 bir milat olarak sunulmuştu. Yukarıdaki örneklerin değerlendirmesini sizlere bırakıyorum. Hepsi için somut adımlarımızı atmış, üzerimize düşeni fazlasıyla yapmıştık. Hayata geçirilemeyenler için bir kasıt olduğunu kesinlikle düşünmüyorum ama bir bütün olmak lazım. Bir sac ayağı ise 3 ayakta ayağın bir tanesi olmadığı zaman o sac ayakta durmaz. Dolayısıyla bunu şehir olarak istemek lazım. Bürokratın şehre uyması lazım. Siyasinin şehri sevmesi, hizmet etme isteği olması lazım. Projelerimizin birçoğunda bunlardan bir tanesi, iki tanesi eksikti demek ki başaramadık. Ama bundan ders alıp önümüze bakacağız. Çanakkale çok şanslı bir yerde, Osman Başkanım Avrupa’daki az büyümeden hatta küçülmeden bahsediyor. Çok doğru. Ama Avrupa’nın en büyük kamu yatırımı İlimize yapıldı.  1915 Çanakkale Köprüsü, Dünya’daki ve Ülkedeki yavaşlamaya rağmen Çanakkale’yi yine bir yerde tutmayı başarıyor. Yani yatırım çeken bir iliz. Nüfus alan bir iliz, kaliteli göç alan bir iliz. Bunlar bizim avantajlarımız. Kesinlikle enseyi karartmayacağız ama seçilmişlerimize ve bürokratlarımıza karşı biraz daha ısrarlı olacağız. Olmamız gerektiğini düşünüyorum.

Coğrafi İşaret Anlamını Daha İyi Öğrenmemiz Lazım

Ezine Peynirinin Coğrafi işaret alma sürecine de değinen Selçuk Semizoğlu “Ezine Peynirimiz ikinci Avrupa Coğrafi İşaret Belgesi’ni almaya hak kazandı. Süreç 2007 yılında başlıyor. Önce Türkiye’de tescillenen Ezine Peynirimiz, 07 Aralık 2023 tarihi itibariyle Avrupa Birliği’nde de tescillendi ve AB’den coğrafi işaret alan ilk Türk Peyniri olarak tarihe geçti. AB Süreci için ilk başvuru 2021 Ağustos ayında yapıldı. Bu süreçte Ezine Peynirciler Derneği eski Başkanı olan Ali Atak ve şimdiki Başkan Ali Öztürk’e, süreç boyu desteğini hiç eksik etmeyen bizim Meclis Üyemiz aynı zamanda o dönemin Borsa Başkanı Kaya Üzen’e ve şimdiki Borsa Başkanı Abdullah Deniz’e emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Coğrafi işaret ne demek? Biz Coğrafi işareti Türk tüketicisi olarak pek bilmiyoruz. Normalde herhangi bir ürünü aldığınız zaman bunun üzerinde karekod oluyor. Coğrafi işaretli bir ürünse bu ürünü içine sinerek alabilirsin.  Avrupa bunu biliyor. Bunu bildiği için hem peynir ihracatımızın artacağını, hem de bizim biraz daha Coğrafi İşaret konusunda bilinçlenmemiz gerektiğinin altını çizmek istiyorum.  Biz Oda olarak da destek verdik. Ama kendimize teşekkür edecek halimiz yok. Meclis olarak sizlere teşekkür ediyoruz. Ama bu Coğrafi İşaret alındı, bürokratlara ve siyasilere bakıyorum. Keşke bu sosyal medya hızınızı bu süreçte de yapsaydınız. Daha bizim birçok Coğrafi İşaret adayı ürünümüz var. Ben bu bürokratımız ve siyasilerimizden bu aday ürünlerimiz için destek bekliyorum. Olmuş olan için emek veren de belli, süreç de belli” dedi.

Asgari Ücretin Üzerindeki Yük Alınmalı

Aralık ayında yapılan asgari ücret görüşmelerine de değinen Selçuk Semizoğlu “Yine 2023 yılının son günlerinde olduğumuz için ekonomik alanda gündemde asgari ücret. Bunu hep söyledik bugün asgari ücret 11.402,00 TL, hepimiz çarşıda dolaşıyoruz, hepimiz iş aleminin içerisindeyiz. Ne kadar yeterli, ne kadar yetersiz olduğunu tartışmaya bile gerek yok. Ama asgari ücretin üzerindeki yük alınmalı. Asgari ücretin 17-18 bin olması lazım. Ama işverenin üzerindeki yük artmasın. İşveren de istiyor çalışanına daha iyi insani şartlarda yaşamasına yetecek bir ücret ödemeyi. Asgari ücretin üzerindeki yük bir nebze kalktı. 3 senedir söylüyoruz ama yetmez biraz daha kalkması gerektiğini düşünüyorum. Gelirlerdeki vergi dilimleri de güncellenmeli” dedi.

Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2023 Kasım ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Cuma Deren