Çanakkale Deniz Savaşları yaşanır iken; 13 Aralık 1914'te, itilaf devletlerine ait B11 denizaltısı tarafından batırılan Mesudiye Zırhlısı’ nın bahriyeli şehitleri, 109 yıl sonra unutulmadı.

Türkiye’nin en büyük beldesi Kepez açıklarında batığı bulunan Mesudiye zırhlısında şehit düşen 35 bahriyeli için, sahildeki Mesudiye anıtı önünde düzenlenen anma töreninde, Beldenin CHP’ li Belediye Başkanı Birol Arslan, çok çarpıcı bir ifade kulandı.

Başkan Arslan; "Temennimiz Mesudiye Zırhlısı şehitlerimizin askeri tören ile anılması" dedi.

MESUDİYE’NİN HAZİN HİKAYESİ…

Anma töreninde, Mesudiye Zırhlısının hazin bir hikayesi bulunduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Arslan; “Mesudiye, d onanmamızın en güçlü amiral gemisi olarak birçok görevi ifa etmiştir. Çanakkale Boğazı'nı korumakla görevlendirilen Mesudiye Zırhlısı, 6 Eylül 1914’ de Çanakkale'ye ulaşmıştır.

Zıhlımız, Müstahkem mevki komutanlığı emrine girer ve Sarısığlar mevkiine demirlemesine karar verilir. Buradaki görevi Hamidiye ve Namazgah bataryalarının ateşine iştirak ederek güzel bir mevzi oluşturmaktır.

Mesudiye'de personel gemiyi korumak için kendi imkanlarıyla önlem alırken karşı tarafta Mesudiye'yi torpillemek için kendi planlarını yapmaktadır. Zırhlarımızı batırma görevi, İngiliz denizaltı B11'e verilir.  B11, 13 Aralık 1914 günü saat 05'te, Heles burnu açıklarında dalışa geçerek Çanakkale Boğazı'nda periskobunu hiç kullanmadan pusulası yardımı ile mayın hatlarının altından geçerek yaklaşık dört saatlik bir seyirle boğazın içinde ilerler. Bu sürecin sonunda Periscobunu yukarıya sürdüğünde Sarısılar mevkiinde demirli, Mesudiye'yi görür ve torpiller” bilgisini, buruk bir ses tonu ile paylaştı.

-------------------------------

MESUDİYE ŞEHİTLERİ UNUTULMADI

109 YIL SONRA, MİNNET VE SAYGIYLA….

-------------------------------

Mesudiye Zırhlısı şehitleri, minnet ve saygıyla anıldı. 13 Aralık 1914'te, itilaf devletlerine ait B11 denizaltısının batırdığı Mesudiye Zırhlısı için, Kepez beldesinde anma töreni düzenlendi.

SABİT BATARYA GÖREVİNDEYDİ..

Çanakkale savaşlarında sabit batarya gemisi olarak kullanılan ve İngiliz denizaltısı B-11 tarafından batırılan Mesudiye Zırhlısında şehit düşen 35 bahriyeli dün törenle anıldı.

Kepez sahilinde bulunan Mesudiye Zırhlısı Anıtı önünde gerçekleşen anma programına; Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çanakkale Belediye Başkanvekili  Süleyman Canpolat,  Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Yardımcısı Zülküf Memiş, Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan, Mesudiye Zırhlısında şehit olan Ahmet Oğlu İsmail'in akrabası Bilecik- Pazayeri  Halk Eğitimi Merkezi eski Müdürü Sedat Büyük, öğrenciler, alan kılavuzları ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

Anma töreni, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

ÇARPICI TESPİT, ANLAMLI TALEP

“TEMENNİMİZ, ASKERİ TÖRENLE DE ANILIRLAR”

Çanakkale Deniz Savaşları yaşanır iken; 13 Aralık 1914'te, itilaf devletlerine ait B11 denizaltısı tarafından batırılan Mesudiye Zırhlısı’ nın bahriyeli şehitleri, 109 yıl sonra unutulmadı.

Türkiye’nin en büyük beldesi Kepez açıklarında batığı bulunan Mesudiye zırhlısında şehit düşen 35 bahriyeli için, sahildeki Mesudiye anıtı önünde düzenlenen anma töreninde, Beldenin CHP’ li Belediye Başkanı Birol Arslan, çok çarpıcı bir ifade kulandı.

Başkan Arslan; "Temennimiz Mesudiye Zırhlısı şehitlerimizin askeri tören ile anılması" dedi.

MESUDİYE’NİN HAZİN HİKAYESİ…

"Kahramanlarımızı unutmadığımızı, hissettirmek için buradayız"

Törende bir konuşma yapan Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Mesudiye Zırhlısının hazin hikayesinin sonunda 10 subay, 25 erbaş erin şehit olduğunu anımsattı.

Mesudiye Zırhlısı hakkında bilgi veren Başkan Arslan, "Mesudiye Zırhlısı 1872 yılında kızağa konulmuş 1874 yılında denize indirilmiş, 1975 Aralık ayında İstanbul'a getirilmiş ve donanmamızın en güçlü amiral gemisi olarak birçok görevi ifa etmiştir. Çanakkale Boğazı'nı korumakla görevlendirilen Mesudiye Zırhlısı 6 Eylül 1914 Çanakkale'ye gelerek müstahkem mevki komutanlığı emrine girer ve Sarısığlar mevkiine demirlemesine karar verilir.

Buradaki görevi Hamidiye ve Namazgah bataryalarının ateşine iştirak ederek güzel bir mevzi oluşturmaktır. Mesudiye'de personel gemiyi korumak için kendi imkanlarıyla önlem alırken karşı tarafta Mesudiye'yi torpillemek için kendi planlarını yapmaktadır. Zırhlarımızı batırma görevi, İngiliz denizaltı B11'e verilir.

B11, 13 Aralık 1914 günü saat 05'te, Heles burnu açıklarında dalışa geçerek Çanakkale Boğazı'nda periskobunu hiç kullanmadan pusulası yardımı ile mayın hatlarının altından geçerek yaklaşık dört saatlik bir seyirle boğazın içinde ilerler.

GİZLİCE YAKLAŞTI, TORPİLLEDİ

Bu sürecin sonunda Periscobunu yukarıya sürdüğünde Sarısılar mevkiinde demirli, Mesudiye'yi görür. Mesudiye'ye 800 yüz metre mesafeye kadar yaklaştıktan sonra saat 11.58'de iki torpil atar. Atılan torpiller gemiye çarparak infilak eder ve zırhlı kısa sürede batar.

Kıyıdan yapılan yardımlar ile filikalar ile denize dökülen subay ve eratlar kurtarılır. O esnada yapılan çalışmalarda madeni sesler yardımı ile duyulduğu 12 kişi içeride mahsur kaldığı tespit edilir ve İstanbul'dan getirtilen cihaz ile 36 saatlik bir çalışmanın sonunda gemide kalanlar sağ olarak kurtarılır. 661 mürettebat oluşan Mesudiye zırhlımızın hayat hikayesinin sonunu getiren bu hazin olay sonunda 10 subay, 25 erbaş er şehit olmuştur.

Cepheye gelen kahramanlarımızın en büyük korkuları dağ başlarında, kabirlerinde unutulmaktır. 75. Alay 10. Bölük Teğmeni İstanbul Beşiktaşlı Teğmen İbrahim Naci, 15 Haziran 1915 tarihli günlüğünde savaş alanına giderken gördüğü şehit kabirlerinden etkilenerek, 'Bir gün biz de dağ başında unutulacak mıyız?' diye duygularını yazar. Biz bu kahramanlarımızı unutmadığımızı, hissettirmek için buradayız” ifadelerini kullandı..

ANLAMLI TALEP…

"Temennimiz Mesudiye Zırhlısı şehitlerimizin askeri tören ile anılması"

2019 yılından bu yana Mesudiye Zırhlısı şehitleri için anma törenini Kepez Belediyesi olarak gerçekleştirdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Arslan,

"Belediye Başkanı olduğum günden buyana Mesudiye zırhlısı şehitlerini Kepez Belediyesi organizasyonu ile anıyoruz.

Ben Belediye Başkanı olduğum sürece bu anma töreni Kepez Belediyesi tarafından organize edilecek. Tabi ki beklentimiz ve temennimiz Mesudiye Zırhlısı şehitlerimizin askeri tören ile anılması.” dedi.

"Atalarımız burada 108 sene önce bizler için şehit oldular"

Mesudiye Zırhlısında şehit olan Ahmet Oğlu İsmail'in akrabası Bilecik - Pazayeri  Halk Eğitimi Merkezi eski Müdürü Sedat Büyük ise, “Rize ili Kalkandere ilçesi şehitlerinden Ahmet oğlu İsmail’in yakını olarak bu anma törenine katılmaktan onur duyuyorum. Geçen yılda yine anma törenine beni davet eden Kepez Belediye Başkanına teşekkür ediyorum. Atalarımız burda 108 sene önce bizler için şehit oldular. Başta Ulu Önder ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz. 108 sene önce bugün burada benim akrabam şehit oldu. Vatanı için kanını ve canını verdi" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların sonrasında İl Müftüsü Mustafa Bilgiç tarafından Mesudiye Zırhlısı şehitleri için dua edildi.  Duaların ardından anma töreni, 13 Aralık 1914'te Mesudiye Zırhlısı'nda şehit olan 10 subay ile 25 askerin anısına denize çelen bırakılmasıyla son buldu.

Şerife Erdem