Türkiye'nin ev sahipliğinde; Deniz ve Hava Kuvvetlerimiz yanı sıra, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı unsurlar, sergiledikleri Savaş kabiliyetleri ile çeşitli ülkelerden gelen gözlemcileri adeta mest etti.  
Çanakkale ve Saros Körfezi’ nde süren;  'Nusret-2023 Davet Tatbikatı' dahilinde, dün  Seçkin Gözlemci Günü Faaliyetleri gerçekleştirildi.
TCG Bayraktar'da Brifing
Mayın Filo Komutanı Tümamiral Mustafa Kaya, TCG Bayraktar Gemimizde, tatbikata konuk ülke gözlemcilerinin de aralarında bulunduğu heyete ve tatbikatı izleyen basın mensuplarına brifing verdi.
Saros Körfezi’ndeki tatbikat; Seçkin Gözlemci Günü Faaliyeti dahilinde, TCG Bayraktar tarafından mayın döküş harekatı ile başladı.
Ardından da, C-130 tipi uçaklarımız, tatbikat alanına havadan mayın döktü. Su yüzeyinden dibe doğru demirli mayınların ROV ile teşhisi, Mayın Harbi Dalgıçları (MHD) tarafından patlatılarak imha edilmesi, Hafif Otonom Sualtı Aracı'nın (HOSA) mayınlı sahaya sevk edilmesi ile, Taktik Pençe Harekâtı, faaliyeti icra edildi.  Tatbikatın ilk günü; Dalış kazası eğitimi ve tören geçiş faaliyeti ile tamamlandı.
 
SAROS' DA TATBİKAT HEYECANI....
 
Turk silahlı kuvvetleri unsurları, nefesleri kesti. Saros körfezinde icra edilen tatbikatın yabancı gözlemcileri, Mehmetçik başta, Deniz-Hava-Sahil Güvenlik Komutanlıklarımıza bağlı yüzer ve uçar unsurların sergilediği savaş kabiliyeti karşısında adeta şaşa kaldı.
NATO, NATO olalı böyle başarılı tatbikata tanık olmadı.
Türkiye'nin ev sahipliğinde; Deniz ve Hava Kuvvetlerimiz yanı sıra, Sahil Güvenlik komutanlığı'na bağlı unsurlar, sergiledikleri Savaş kabiliyetleri ile çeşitli ülkelerden gelen gözlemcileri kendilerine hayran bıraktı, adeta mest etti.  
Çanakkale ve Saros Körfezi’nde süren;  'Nusret-2023 Davet Tatbikatı' dahilinde, dün  Seçkin Gözlemci Günü Faaliyetleri gerçekleştirildi.
TCG Bayraktar'da Brifing...
Mayın Filo Komutanı Tümamiral Mustafa Kaya, TCG Bayraktar Gemimizde, tatbikata  konuk ülke gözlemcilerinin de aralarında bulunduğu heyete ve tatbikatı izleyen basın mensuplarına brifing verdi.
Saros Körfezi’ndeki tatbikat; Seçkin Gözlemci Günü Faaliyeti dahilinde, TCG Bayraktar tarafından mayın döküş harekatı ile başladı.
Ardından da, C-130 tipi uçaklarımız., tatbikat alınna  havadan mayın döktü. Demirli mayınının ROV ile teşhisi, Mayın Harbi Dalgıçları (MHD) tarafından patlatılarak imha edilmesi, Hafif Otonom Sualtı Aracı'nın (HOSA) mayınlı sahaya sevk edilmesi ile, Taktik Pençe Harekâtı, faaliyeti icra edildi.  Tatbikatın ilk günü; Dalış kazası eğitimi ve tören geçiş faaliyeti ile tamamlandı.
SAROS' A, HAVADAN VE DENİZDEN MAYIN DÖKÜLDÜ.
HER BİRİ TEK TEK BELİRLENİP, İMHA EDİLDİ... 
Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 'Nusret-2023 Davet Tatbikatı' devam ediyor.
Tatbikata Türkiye'den; Mayın Filosu Komutanı,  1’inci, 2’nci Arama Tarama Filotillası Komodorları,  1’inci Amfibi Gemiler Filotillası Komodoru ile 1 komuta kontrol gemisi, 1 fırkateyn, 2 karakol gemisi, 8 mayın avlama gemisi, 2 helikopter, 1 sualtı savunma görev timi, yanı sıra, 2 hafif otonom sualtı aracı timi, 1 insansız hava aracı, 2 Sahil Güvenlik gemisi, Kara Kuvvetleri Komutanlığından 2 helikopter, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 2 görev uçuşu F-16,  1 C-130 tipi nakliye uçağı  iştirak etti.
Edinilen bilgiye göre tatbikata; NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 unsurlarından İtalya'ya ait bir komuta kontrol gemisi ile İspanya  ve Yunanistan'dan birer avlama gemisi, Hırvatistan'dan patlayıcı maddeleri zararsız hale getirme timi,  ABD, Malta, Romanya ve Suudi Arabistan'dan ise birer patlayıcı maddeleri zararsız hale getirme timinin katıldığı öğreildi.
Azerbaycan, Pakistan, Umman, Bahreyn, Brezilya, Bulgaristan, Kuveyt, Güney Kore, Malezya ve  Filipinler'den,toplam 20 gözlemci personel tatbikatı izliyor.
Mayın Filo Komutanı Tümamiral Mustafa Kaya,  TCG Bayraktar Gemimizde, tatbikatı izleyen basın mensupları yanı sıra, konuk ülkelerin 20  gözlemcisine tatbikata ilişkin bilgliendirmede bulundu.
Haber: Cuma Deren
Fotoğraflar: Boğaz Haber Ajansı