Çanakkale Savaşlarında şehit olan Yüzbaşı Mehmet Fazıl Çerkeş’in ailesine Enver Paşa tarafından yazılan  Şehadet Belgesi 108 yıl sonra Çanakkale’de sergilenmek üzere Tarihi Alan Başkanlığına teslim edildi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Savaşları başta olmak üzere, vatandaşlarda bulunan tarihi eser niteliğini taşıyan materyalleri toplamak, koruma altına almak ve sergilemek amacı ile başlattığı ‘Sahip Çıkalım’ projesi kapsamında tarihi eserler toplanmaya devam ediliyor. Projeden haberdar olan   isimlerden biri de Mehmet Fazıl Erüreten ve İlksen Turhanoğlu  da Çanakkale savaşlarının simgesi olacak bir belgeyi tarihi alan başkanlığına bağışladı.  Bir çok hikayenin yazıldığı, tarihin akışını değiştiren Mehmetçiğin  üstün cesareti ile geçilmez kılınan Çanakkale savaşından tam 108 yıl sonra  Enver Paşa’nın ıslak imzası ile gönderilen bir belge Tarihi Alan Başkanlığına teslim edildi.

108 Yıl Sonra Belge Tarihi Alana Teslim Edildi

Çanakkale Muharebeleri esnasında  Çanakkale’de cepheye katılan ve burada şehit olan 1881 doğumlu   23. Alay 1. Tabur 2. Bölükte görev alan Yüzbaşı Mehmet Fazıl Çerkeş’in şehadetini Dönemin ordu komutanı Enver Paşa tarafından ailesine yazılan bir mektupla bildirilmişti. Enver Paşa, Mehmet Fazıl Çerkeş'in şehit olduğunun haberini ailesine  ıslak imzalı bir belge ile bildirilmişti. Aşler nesillerdir muhafaza ettiği tarihi belgeyi Tarihi Alan Başkanlığına teslim etti. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Savaşları başta olmak üzere, tarihi eserleri toplanmak ve koruma altına almak amacı ile başlattığı ‘Sahip Çıkalım’ projesini duyan aile, belgeyi emin ellere teslim etme kararı aldı ve Enver Paşa imzalı tarihi belge 108 yıl sonra Çanakkale’ye geldi.

Yüzbaşının Şehitlik Belgesi, Şehit Olduğu Topraklarda Sergilenecek

Mehmet Fazıl Çerkeş'in şehit haberinin belgesi, deden toruna kadar saklanmış ve bugüne kadar orjinalliğini korudu. Yıpranmadan günümüze kadar gelen  belgeyi, Mehmet Fazıl Çerkeş'in torunları Mehmet Fazıl Erüreten ve İlksen Turhanoğlu tarafından,  Enver Paşa imzalı belge Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’e teslim edildi.  Belgeyi teslim alan Tarihi Alan Başkanımız İsmail Kaşdemir "Böylesine önemli, hatırası olan ve manevi değeri yüksek bu belgeyi bize güvenerek teslim eden Şehit Mehmet Fazıl Çerkeş'in torunlarına çok teşekkür ediyoruz. Bu topraklarda bağımsızlığımız için mücadele edip şehit düşen Yüzbaşımızın ailesine şehit olduğunun haberi Enver Paşa tarafından yazılan ve imzalanan belge ile verilmiştir ve bu belge 108 yıl sonra artık Yüzbaşımızın şehit düştüğü bu topraklarda sergilenecek. Biz Tarihi Alan Başkanlığı olarak her zaman "Sahip Çıkalım" diyoruz. Bunlar önemli eserler. Buraya gelen her eseri artık Tarihi Alana gelen bütün ziyaretçiler görebilecek. Bunun bilincinde olup bize güvenerek dedelerinin hatırasını teslim eden şehidimizin torunlarına çok teşekkür ediyorum." dedi.

Belge’de Ne Yazılıyor

Enver Paşa imzalı tarihi belgede  "Alay 23. Tb 1. Bl. 2 Mahdumunuz Yüzbaşı Fazıl Efendi Çerkeş, 28 Temmuz 331 tarihinde meydan muharebesinde bir Osman askerine yakışan kahramanlık ve fedakarlıkla  şehit oldu.  Dini celili İslam’ın ve mukaddes vatanın müdafaası uğrunda hayatını feda edenlerin arkalarında bıraktıklarına düşen vazife, yeis ve futur değil fahrir ve sürurdur.

 

Bütün arkadaşları gibi merhumun da kıymetli hatırası, yalnız sizin değil daha büyük ailesi olan ordunun kalbinde ebediyen saklı kalacağına ve intikamın düşmanlarımızdan alınacağına emin ve bununla müteselli olunuz.  Muhterem şehidin bütün yakınları ve sevenleri için, Allahtan ecir ve sabır tazarru ederek beyanı hürmet eylerim. Başkumandan Vekili Enver" ifadeleri yer alıyor.

Eser yakın zamanda Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde sergilenmek üzere hazır olacak.

 

Cuma Deren